KÖNYV: Star Wars: Erőpróba (Alan Dean Foster)
2014. október 30. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Erőpróba (Alan Dean Foster)

A jedi-kristály nyomában

A velem egykorú, illetve a picit idősebb sci-fi-rajongók bizonyára emlékeznek még a nyolcvanas évek közepén induló Robur című folyóiratra, mely folytatásokban közölt tudományos-fantasztikus regényeket és novellákat. Az első néhány számhoz pedig többek között egy olyan művet választottak, mely igazi ínyencségnek számított a világnak ezen a felén. Ez volt A jedi-kristály, mely önálló könyvként csak évekkel később, 1992-ben jelent meg nálunk, akkor már Erőpróba címen a Valhalla kiadásában.

eroproba.JPGA sci-fi műfaj egyik híres írója, Alan Dean Foster jegyzi ezt a kötetet ugyebár neki köszönhettük a klasszikus Alien-filmek regényváltozatait, de azt már kevesebben tudják, hogy az első Csillagok háborúja-film könyvváltozata is az ő műve volt, hiába szerepelt azon George Lucas neve. Nos, a szerződésében az is szerepelt, hogy Foster egy második könyvet is ír majd, hogy amennyiben az Új remény nem érne el átütő sikert a moziban, attól még egy kis költségvetésű folytatás készülhessen ebből a regényből. Ebben értelemszerűen nem szerepelhettek jelentős effekteket megkívánó jelenetek (például űrcsaták), viszont az első filmhez megalkotott kellékeket nyugodtan el lehetett újra sütni. Ennek lett az eredménye ez a nem túl hosszú kötet, mely 1978-ban került kiadásra, mikor persze már tudni lehetett, hogy a Star Wars nem egyszerűen sikeres, hanem filmtörténelmet ír.

Nem sokkal a Halálcsillag elpusztítása után járunk. A Felkelők Szövetsége még mindig messze áll a győzelemtől, harcukhoz pedig további szövetségesekre van szükség. Leia hercegnő és Luke Skywalker – a két hűséges droid társaságában – a Cirkarpuszra tartanak, ahol a helyi ellenállás képviselőivel kell találkozniuk. Az utazást azonban egy szerencsétlen kényszerleszállás töri ketté, és a páros meg a nélkülözhetetlen droidok a Mimban dzsungeleiben köt ki. Sem a helyi élővilág, sem a Birodalom itt előforduló képviselői nem adnak okot az optimizmusra. És ez még csak a kezdet…

Maga az alaptörténet és a karaktervezetés elfogadható – a kor színvonalán tulajdonképpen egészen jó, főleg úgy, hogy kizárólag az Új remény és Lucas útmutatásai segíthettek Fosternek az írásban. Egy ideig mindez működik is, ám a cselekményvezetés és a részletek terén olyan hibákat sikerült véteni, amit manapság már tényleg csak éles szisszenéssel tudunk honorálni. Azt ugyanis talán elárulhatom, hogy Luke a történet ezen pontján még komolyan vonzódik Leiához, és ez a vonzalom kihagyhatatlan elemként itt is feltűnik. Oké, semmi olyan nem történik, amit később megbánhatnának, de azért… Darth Vader is felbukkan, ráadásul összecsap az egyelőre igencsak újoncnak mondható Luke-kal. Ami itt történik, az A Birodalom visszavág ismeretében – illetve józan paraszti ésszel gondolkodva – már egyszerűen elfogadhatatlan. Ezért aztán mondhatnánk, hogy alternatív folytatásként lenne jobb értelmezni ezt a regényt, úgy végül is nem rossz, bár picit irreális.

Splinter_of_the_Minds_Eye_Leia.jpg

A regényből képregény is született, mi több, a Semic annak idején magyarul is megjelentette, két füzetben. A rajzstílus nem volt éppen kiemelkedő, de adaptációként abszolút működött a dolog.

Splinter_of_the_Minds_Eye_graphic_novel2.jpg

A képregényváltozathoz – majdhogynem a szokásos módon – a belív tartalmához képest sokkal igényesebb stílusú borítók készültek, az egyiket ezért be is szúrom ide.

Splinter_of_the_Minds_Eye_graphic_novel.jpg
Star Wars: Erőpróba
(Star Wars: Splinter of The Mind’s Eye)
Írta: Alan Dean Foster
Fordította: Gálvölgyi Judit
Valhalla 1992
256 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr666834087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.10.30. 20:07:43

Ez volt az első SW-könyvem, kb. 10 éves lehettem. Alig értettem a cselekményt, és szinte kényszerből olvastam végig. Aztán megjelent magyarul is képregényben - épp az ide beszúrt festmény volt a füzet borítóján. Ott már - és felnőtt fejjel - jóval érthetőbb volt, de elég bugyutának tűnt. Már az utolsó elolvasás óta is simán eltelt 5-6 év. Lehet, újra elő kéne vennem a könyvet. :-)

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.10.30. 21:34:20

Én is olvastam anno a Roburban, csapnivalóan gyenge volt az eredeti Star Wars-hoz képest.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2014.10.30. 23:20:08

Szórakoztató, csak tárgyszerűtlen. Olyan abszurdumok akadnak benne, mint, hogy Darth Vader nevet. Darth Vader SOHA nem nevet a filmekben.

Luke magatartása részint túlzott érettséget tanúsít, másrészt viszont kiábrándító; mikor a piti bűnözőt játszva műzokogással lábhoz borul? Szánalmas és semmi köze az igazi Luke-hoz.

A Luke és Leia közti, erotikába hajló viszony tényleg hajmeresztő a trilógia ismeretében.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.31. 07:40:00

"Luke a történet ezen pontján még komolyan vonzódik Leiához, és ez a vonzalom kihagyhatatlan elemként itt is feltűnik."

Ebből is egyértelműen látszik, hogy Lucasnak gőze... nem, ez túl enyhe szó: fingja sem volt az egész későbbi történetről, az eredeti film leforgatásakor. Tehát amikor azt állítja, hogy már eleve megvolt benne a történet (hogy Vader az apja stb.), akkor egyszerűen HAZUDIK.

Az már a magánvéleményem, hogy ez cselekménymenet, hogy Leia és Luke között vonzalom van, sokkal jobb, sokkal természetesebben következik az az eredeti filmből, mint ez a szappanoperás "én vagyok az apád" meg a "én meg az elveszett nővéred vagyok"-baromságok...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.31. 07:45:28

@Foray Nándor:
"mikor a piti bűnözőt játszva műzokogással lábhoz borul? Szánalmas és semmi köze az igazi Luke-hoz."

Azért ne felejtsük el, hogy elég közel van időben ahhoz, hogy Luke életében először bement egy csehóba a Tatuinon, ahol simán lenyomta valami helyi tahó - ha nincs ott Kenobi...

Mellesleg: azt, hogy ebben a könyvben máris meg kell küzdenie Vaderrel nyilván Lucas nyomatta.

Gyingizik 2014.10.31. 09:21:00

Én még a Roburban olvastam! Gyerekként tetszett, lehet h. újra előveszem, milyen feeling most elolvasni. Visszaemlékezve nem tűnt durva hibának a Luke Leia közötti vonzódás, sőt abszolút illik a görög dráma vonalba, amit Lucas kidolgozott. Birodalom visszavágban a Hoth bolygón is van erotikus vibráció Luke Leia között (Han és Luke versengése Leiáért). Nem is tudtam, hogy képregény is van róla, zsír! Engem ez a jedi-kristály dolog jobban zavart (tehát hogy erősíti a jedi képességeket a kristály). De a később kiagyalt midi-chlorianok fényében egyenesen szuper ötlet! :( Sztem minimális fazonírozással akár be is lehetne illeszteni az Új remény és a Birodalom visszavág közé önálló filmként. A mai digitális technikával Mark Hamil megfiatalítása se lenne nagy gond. Én örülnék, ha a Disney elővenné, a Star Wars Rebelnél nem lehet rosszabb az biztos.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.31. 10:48:48

@Gyingizik:
"Birodalom visszavágban a Hoth bolygón is van erotikus vibráció Luke Leia között"

Sőt Leia szájon is csókolja - nyilván Lucas még nem tudta, hogy később azt fogja mondani, hogy ők testvérek.

"Engem ez a jedi-kristály dolog jobban zavart"

A Rebelben is valami ilyesmi van, nem?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.31. 11:22:19

a képregényt még olvastam is!

Meg is van ráadásul!

hebab 2014.10.31. 12:41:37

@Hoppácska: Lucas az egész történetet TUDTA nagy vonalakban már a Csillagok háborúja idején. Találtam rá egészen elképesztő bizonyítékot. A könyv változatban benne van, hogy (magyar fordítás!) Kenobi a "Clone elleni háború" hőse volt. Nyilvánvaló, hogy a magyar fordító a klón-háborúkat fordította így, hiszen neki Lucassal ellentétben nem volt fogalma a történetről.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.31. 13:12:31

@hebab:
"Nyilvánvaló, hogy a magyar fordító a klón-háborúkat fordította így, hiszen neki Lucassal ellentétben nem volt fogalma a történetről. "

Ez neked bizonyíték???? :)))))
Lucasnak sem volt fogalma semmiről. A "Clone wars" számára se jelentett semmit, csak bedobott egy jól hangzó kifejezést.
Amikor Timothy Zahn megírta a "hivatalos" új trilógiát, feltűnnek benne a klónkatonák - de abszolút nem úgy, mint ahogy később megtudtuk az első trilógiából... :)))))
Magyarán e könyvek megírásakor se tudta még Lucas sem, hogy miféle Clonewars-ról van szó :)

Megjegyzem, Kenobi is úgy mondta ezt a kifejezést, mintha az egész kb. 50 éve történt volna (az ő fiatalkorában, hiszen ő is már vagy hetvenéves :) - erre mi már tudjuk, hogy éppen 19/20 éve történt, éppen Luke születésekor... :)))

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2014.10.31. 14:24:20

@Hoppácska: de nekem nem is azzal van gondom, hogy lenyomták, sőt. Olvastad a regényt? Mert nehéz effektíven tükrözni a jelenetet. A lényeg az, hogy Luke-ék bajban vannak, és hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba, eljátssza(!), hogy csak egy piti bűnöző, magát térdre színészkedve sír(!) a kegyelemért. Pont az a legnagyobb gond, hogy - a lehetőségekhez képest legalábbis - ura a helyzetnek... totál túlnő a filmbéli Luke-on.

Emiatt mondom, hogy olyan érettséget mutat, mely az első filmre nem jellemző (abban egy pánikoló, nem is különösebben intelligens gyík - a könyvben nagyságrendekkel életképesebb).

steery 2014.10.31. 16:52:29

Vettem magamnak a fáradtságot és nagy munkával felújítottam az Erőpróbát, hogy jobban megfeleljen az SW univerzumról mára kialakult általános képnek. A regény: Az emlékezet szilánkja címmel letölthető erről a honlapról: cskh.atw.hu
Mellesleg az Erőpróba képregény változatát is felújítottam, újrafordítva a szövegét, lásd: ugyanitt.

nyílméregbéka 2014.10.31. 18:24:49

@Foray Nándor: "Darth Vader SOHA nem nevet a filmekben."
Talán nem mondtak neki semmi vicceset :-)

Nekem valahol megvan ez a könyv.
Úgy istenigazából a Leia & Vader párbaj gondolata képesztett el, próbálom elképzelni, hány másodpercig tarthatna egy ilyen, tekintve hogy van köztük vagy fél méter magasságkülönbség, az Erőről nem is beszélve :-D

Gyingizik 2014.11.03. 08:24:57

@steery: A tevékenységed több mint dicséretes! Folytasd tovább.

Gyingizik 2014.11.03. 08:28:00

@Gyingizik: Azt nem tudom még csak az első részt láttam. Végül nem olyan rossz, na. De marhára zavart a bogár élete szintű mimikai szoftver, röhejesek voltak a vukik, sőt rémítőek (rémítően bénán néztek ki). A főszereplő srác arca, sőt figurája, UGYANAZ, mint a Disney Aranyhaj c. filmjében a főszereplő tolvaj srácé.

Gyingizik 2014.11.03. 08:28:50

@Hoppácska: Azt nem tudom még csak az első részt láttam. Végül nem olyan rossz, na. De marhára zavart a bogár élete szintű mimikai szoftver, röhejesek voltak a vukik, sőt rémítőek (rémítően bénán néztek ki). A főszereplő srác arca, sőt figurája, UGYANAZ, mint a Disney Aranyhaj c. filmjében a főszereplő tolvaj srácé.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.03. 10:44:51

@nyílméregbéka:
"Úgy istenigazából a Leia & Vader párbaj gondolata képesztett el, próbálom elképzelni, hány másodpercig tarthatna egy ilyen, tekintve hogy van köztük vagy fél méter magasságkülönbség, az Erőről nem is beszélve :-D "

Háááát... ugye Yoda és Dooku közt is mekkora különbség volt...
Meghát ugye Leiában is megvan az erő, hiszen szintén Anakin sarja :)))

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.03. 10:48:01

@Foray Nándor:
"Olvastad a regényt?"
Hát hogy a fenébe ne? :) Még a Roburban :)

De akkor most az a baj, hogy Luke TÚL ötletes ezzel a színészkedéssel? :)

Egyébként persze hogy nem tökéletes regény a "Splinter of the Mind's Eye" (mit is jelent ez a cím egyébként?) , de az összes SW-regény tele van hasonló hibákkal...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.03. 10:49:48

@steery:
"Vettem magamnak a fáradtságot és nagy munkával felújítottam az Erőpróbát, hogy jobban megfeleljen az SW univerzumról mára kialakult általános képnek. A regény: Az emlékezet szilánkja címmel letölthető erről a honlapról: cskh.atw.hu"

Öööö... esetleg vázolnád röviden, hogy miben más a verziód?

steery 2014.11.03. 15:33:18

@Hoppácska: Logikusan végiggondoltam a történetet és felderítettem benne a logikai hibákat, hiányosságokat. Átnéztem a vukipédián a témához valami módon kapcsolódó szócikkeket, összegyűjtöttem egy csomó hasznos információt, aztán megterveztem a regény kibővített, feltupírozott változatát, majd alig fél év alatt újraírtam az egészet. Nagy hangsúlyt helyeztem a maximális illeszkedésre, hogy a sztori tökéletesen passzoljon az SW univerzum már ismert eseményei közé és ne legyenek benne konzisztencia sértések. És próbáltam választ adni számos olyan kérdésre, amivel Foster nem foglalkozott, de a rajongókat valószínűleg érdekelheti, ahogy engem is.
Ugyanezen műveleteket hajtottam végre a többi újraírt SW regényen is (Han Solo trilógia), meg a saját fejlesztésű SW regényeimen is (Csillagok Közbenső Háborúja). És jelenleg van raktáron kidolgozott vázlatként még vagy 30-40 SW regény, amit a következő években szeretnék elkészíteni. Ez elég nagyszabású munka lesz, remélem megérem a végét. Jó szórakozást!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.04. 07:42:50

@steery:
Hm. Pl. kijavítottad Vader nevetését? .....

Bocs, hogy most nem kezdem el olvasni, összehasonlítva a másik kezemben tartott eredetivel...

steery 2014.11.04. 13:21:23

@Hoppácska: Én semmi rosszat nem találok Vader röhögésében, sátáni kacajában. Eléggé életszerűtlennek találom ugyanis a következőket: Darth Vader soha nem: eszik, iszik, fáradt, alszik, szexel, jókedvű, viccelődik, nevet, szórakozik, szabadságon van. Pedig a kiborg testben emberi test van, emberi vágyakkal és szükségletekkel, amik hozzátartoznak a lényéhez. És ezt semmilyen Sith elfajulás nem irthatja ki belőle. De ez csak az én véleményem.
Előbb olvasd el az eredetit, aztán az enyémet és rögtön látni fogod a különbségeket és a koncepciót, amit követek.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.04. 15:58:47

@steery:
"Én semmi rosszat nem találok Vader röhögésében, sátáni kacajában."

Ok, fentebb itt kifogásolták :)

"Soha nem alszik".

Valójában ezt nem tudjuk. Valamiféle relaxálást végez, még a sisakját is leveszi néha, láttuk is a filmen.

"szexel"
Mondjuk, egy ennyire összeégett és fémmel pótolt testtel...

"Előbb olvasd el az eredetit, aztán az enyémet és rögtön látni fogod a különbségeket és a koncepciót, amit követek. "

Az eredetit ismerem, annak idején olvastam, sőt nemrégiben is - viszont éppen ezért nem fogom most a tiédet (bocsesz), csak azért hogy kiszúrjam azokat a dolgokat, amiket te raktál bele :)
süti beállítások módosítása