KÖNYV: Star Wars: Halálcsillag (Steve Perry & Michael Reaves)
2012. november 24. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Halálcsillag (Steve Perry & Michael Reaves)

A technológiai szörnyszülött belülről...

Amikor évekkel ezelőtt angolul megjelent ez a kötet, azonnal megrendeltem külföldről és nagy izgalommal olvastam végig. Nemcsak a két író személye miatt döntöttem így, hanem maga a téma is vonzott. Most, pár év elteltével végre magyarul is kapható, hiszen a Szukits ezekben a napokban adta ki…

halalcsillag.jpgNem sokkal az Új remény cselekménye előtt járunk. A lázadás szelleme egyre erősebb, s úgy tűnik, Palpatine császár hatalma és Darth Vader fenyegető figurája sem elég ahhoz, hogy az elégedetlenkedők hangját elnyomja. Javában épül már azonban az a hatalmas fegyver, mellyel egyszer s mindenkorra letörhetik az ellenállást: a Halálcsillag segítségével Tarkin kormányzó hamarosan hozzáláthat az önmagáról elnevezett doktrína gyakorlatba ültetéséhez, mely révén a félelem fogja fenntartani a rendet a galaxisban.

Steve Perry (A birodalom árnyai) és Michael Reaves (Darth Maul – A vadászó árnyék) valószínűleg a legnépszerűbb Star Wars-regényírók közé tartoznak, s együtt már két regényt (Medstar: Battle Surgeons és Jedi Healer) is összehoztak. Külön öröm, hogy éppen egy olyan szimbolikus főszereplőt választottak ehhez a könyvhöz, mint a Halálcsillag, melyről jelentőségéhez képest sohasem tudhattunk meg túl sokat a filmekből. A vonatkozó enciklopédiák persze foglalkoztak vele, de a harcállomás fedélzetének hangulatából igazából csak a negyedik és hatodik epizód egy-egy jelenete adott át valamicskét. Most végre lehull a lepel és számos fontos és kevésbé fontos karakter szemén keresztül megismerhetjük a szuperfegyver belső világát.

Érdekes módon több rajongó ismerősöm is megkérdezte az elmúlt időszakban, hogy ez akkor most egy újabb antológia lesz? A Star Wars-könyvek között több ilyen is megjelent régebben (egyikről már én is beszámoltam), s ezekben számos vonatkozó karakterről kaptunk hosszabb-rövidebb történeteket. Ekkor jöttem rá, hogy a téma ismeretében tulajdonképpen logikus a kérdés. A válasz azonban: nem, ezúttal regényről van szó, mely jó pár szereplővel operál. Akadnak köztük birodalmi tisztek, pilóták, tüzérek, orvosok vagy éppen lázadó érzelmű kényszermunkások. Talán picit több van belőlük, mint kellene, de a kép nyilván így teljes. Ugyanakkor emiatt nem is olyan hagyományos a történetvezetés, mivel nem két fél összecsapásáról van szó, hanem számos karakter párhuzamosan futó, itt-ott összefonódó történetéről, mely természetesen elvezet a yavini csatáig.

DeathStarNovel-jpcover.jpg

Ebben a kötetben is akadnak történeti ellentmondások a már lefektetett tényekhez képest, de összességében nem ezek határozzák meg az olvasásélményt. Ami még az írók és a szerkesztő számára rossz pontot jelenthet: az olvasó valószínűleg nem szeretné többször is elolvasni ugyanazt (gondolok itt például azokra a megállapításokra, mely szerint a TIE-vadászok nem rendelkeznek pajzzsal és létfentartó-rendszerrel, vagy a Tarkin-doktrína kifejtésére), vagyis a felesleges ismétléseket jó lett volna kihúzni... Összességében a Halálcsillag így is  kötelező olvasmány a rajongók számára, és köszönöm a Szukitsnak, hogy a mostanság kiadásra kerülő kötetek közé ezt is beválasztotta.

Star Wars: Halálcsillag (Star Wars: Death Star)
Írta: Steve Perry & Michael Reaves
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2012
436 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr794913535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása