Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
FOTÓ: Az ardenneki csata 1.
2014. december 16. írta: Monty H.

FOTÓ: Az ardenneki csata 1.

A D-nap és a hürtgeni csata felidézése után kár lenne kihagyni a nyugat-európai hadjárat egyik utolsó nagy ütközetét, melynek nevét minden bizonnyal nem csak a hadtörténeti érdeklődésűek ismerik. Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét a közel másfél hónapos összecsapás az Ardennek erdőségeiben.

 FIGYELEM! A MOST KÖVETKEZŐ KÉPEK KÖZÖTT MEGRÁZÓ FOTÓ IS TALÁLHATÓ.


hitler planning.jpg

Hitler már 1944 szeptemberében felvetette egy jelentős nyugati ellentámadás ötletét, melyet eredetileg november hónapra tervezett, mikor is az időjárás jelentősen hátráltathatja majd a szövetséges légierők működését. Őszre az ellenség már német földön járt: a Führer szándéka szerint az északnyugat felé indított offenzíva révén visszafoglalhatják majd Antwerpen kikötőjét, mely döntő fontosságú volt a szövetséges utánpótlás biztosításához (lévén a legtöbb franciaországi kikötővárost a németek vagy még mindig védték, vagy tönkretették). Ezzel a manőverrel emellett elvágta volna a brit-kanadai erőket az amerikaiaktól és olyan súlyos csapást remélt mindettől, mely majd tárgyalóasztalhoz kényszeríti az angolszászokat… Reményei több szempontból is megalapozatlannak bizonyultak.

 

6 panzer army king tigers.jpg

A Führert nem lehetett lebeszélni gigantikus tervéről, pedig a német hadsereg ekkor már súlyos létszám- és utánpótlásgondokkal küzdött. Az offenzívához felvonultatott alakulatok – az 5. és a 6. páncélos hadsereg, illetve a 7. hadsereg – jelentős része nem volt, nem lehetett teljesen feltöltve az elmúlt hónapok súlyos harcai után, és erre már remény se nagyon volt. A 89. gyaloghadosztály például egyetlen zászlóaljjal rendelkezett a támadás megindításakor, de a harcoló egységek nagy részét ekkor már a légierőtől vagy a flottától áthelyezett legénységgel egészítették ki. Páncélos járműből sem jutott kellő mennyiség a támadóknak.

 

sepp dietrich.jpg

Josef "Sepp" Dietrich SS-tábornok, a 6. páncéloshadsereg majdani parancsnoka (a képen balra) később így összegezte feladatát: "Csak egy folyón kellett átkelnem, elfoglalnom Brüsszelt, aztán lerohanni Antwerpen kikötőjét. S mindezt az év legrosszabb hónapjaiban, decemberben és januárban, olyan vidéken, ahol derékig ért a hó és négy tankot sem tudtunk felállítani egy vonalban, nemhogy hat páncéloshadosztályt; reggel nyolckor kelt fel a nap, és délután négykor már újra sötét volt; mindezt olyan frissen felállított csapatokkal, melyek nagyrészt tapasztalatlan újoncokból álltak. S ráadásul az egészet karácsonykor."

  

ike bradley.jpg

A szövetséges hírszerzés ekkor sem tétlenkedett és számos jel mutatott arra, hogy a németek jelentős támadásra készülnek: egyes tapasztalt hadosztályok (többek között a Waffen SS bizonyos páncélosalakulatai) például eltűntek szem elől, de a frontvonalból is többször jelentették, hogy éjszakánként csapatmozgások zaját hallják, és más hírforrások szerint is készült valami odaát… Az ezt firtató hírszerzőtisztek hiába igyekezték hangsúlyozni a veszélyt, a felső vezetés ekkorra már túlzottan is elbízta magát és nem hitt abban, hogy a németek képesek lesznek egy nagy erejű offenzívához elegendő egységet összekaparni. Eisenhower tábornok számára azonban kemény diót jelentett a Siegfried-vonal áttörése, és egyes történészek szerint szívesebben csalogatta volna ki a németeket onnan, minthogy védőállásaikon megpróbáljon átjutni. Ezen elmélet szerint Ike szándékosan hagyta jelentős védelem nélkül az ardenneki szektort, ahol a németek 1940-ben már sikerrel átkeltek… A kép pár nappal az offenzíva előtt készült: a szövetséges főparancsnok Louis Craig vezérőrnagy (9. hadosztály) és Bradley tábornok (12. hadseregcsoport) társaságában látható.

 

king tiger en route to baseline dec 1944.jpg

Az 501. SS nehézpáncélos-zászlóalj Királytigrisei áthajtanak Tondorfon a kiindulási körzet felé menet, egy nappal az offenzíva megindítása előtt. A csapatmozgásokat mindenáron titokban akarták tartani, ezért az átcsoportosításokra az éjszakai órákban vagy rossz látási viszonyok között került sor.

 

December 16-án, reggel fél hatkor másfél órás tüzérségi tűz nyitotta meg a Wacht Am Rhein fedőnevű offenzívát. Ekkor még több amerikai parancsnok úgy sejtette, csak elszigetelt ellentámadásról van szó. Tévedtek… Az érdekesség kedvéért kép helyett egy korabeli német filmhíradó részletét szúrtam be ide, melyben enyhén szólva tettén érhetők a náci propaganda szólamai.

 

move forward.jpg

Beállított felvétel egy rohamot vezénylő SS-tiszthelyettesről, egy nem sokkal korábban szétlőtt amerikai menetoszlop mellett.

 

german_advance.jpg

Előrenyomuló SS-alakulatok. Balra egy félrelökött amerikai M-3 féllánctalpas. Ahogy a képen is látható, december 16-án még nemigen volt hó az Ardennekben: a komolyabb havazás csak pár nap múlva kezdődött.

 

german_advance_2.jpg

Híradófelvétel egy zsákmányolt amerikai M-8 páncélautón utazó németekről.

 

ss recon element kg peiper 1944 dec.jpg

Az 1. SS páncéloshadosztály 1. felderítő zászlóaljának tagjai egy Schwimmwagenben, a kaiserbarrackei kereszteződésnél, a támadás második napján. Beállított felvétel ez is, az ardenneki csata egyik legismertebb fotója.

 

king tiger ardennes.jpg

Ugyanannál az útkereszteződésnél készült ez a kép is: az áthaladó Királytigrisen ejtőernyősök. Ez volt a német hadsereg legrettegettebb páncélosa, ám hatékonyságát nagyban rontotta a 68 tonnás tömegből eredő korlátozott mozgékonyság, a hatalmas üzemanyagigény, illetve a műszaki problémák. A hidak nagy része nem is bírt el ilyen terhet, vagyis a műveleti tervezésnél még erre is ügyelni kellett vele kapcsolatban.

 

fallschirmjager on a king tiger ardennes dec 1944.jpg

A Luftwaffe egykori büszkesége, az ejtőernyős fegyvernem ekkorra már távolról sem képviselt akkora ütőerőt, mint évekkel korábban. A legénység nagy része ejtőernyővel nem is ugrott, ha mégis, akkor csak egy-két gyakorló ugrás volt a háta mögött. A légi fölény elveszítése folytán ekkor már általában elit gyalogságként alkalmazták őket, de harcedzett veteránból köztük is egyre kevesebb volt. Egyébként az Ardennekben légi úton is bevetettek közülük 870 főt, de a szélben teljesen szétszóródtak és eredeti feladatukat (a 6. páncélos hadsereg szárnyának biztosítását) nem tudták végrehajtani, egyedül az ellenfél megzavarásában tudtak közreműködni.

 

st vith 116th panzer recce.jpg

A 116. német páncéloshadosztály Sd.Kfz. 251-ese St. Vith térségében. A háttérben egy kilőtt M-10-es amerikai páncélvadász. Ezen a fotón már jobban érzékelhető a zord időjárás, mely a légi támogatást, kisebb megszakításokkal több mint egy hétig lehetetlenné tette.

 

 traffic jam ardennes.jpg

Az időjárás nemcsak a repülőgépek felszállását akadályozta, hanem az előrenyomulók haladását is jelentősen lassította. A keskeny utakon és ösvényeken pedig nem egyszer jelentős torlódások alakultak ki.

 

grenadier in luxembourg.jpg

Előrenyomuló németek egy hóborította luxemburgi erdőben.

 

german_motorcycle_17_dec_44.jpg

"Ízirájder, öcsém!" Német felderítők motorkerékpáron hasítanak.

 

Losheimgraben_Crossroad_Bahnhof_Bullingen01.jpg

Halott amerikaiakat átvizsgáló németek a losheimgrabeni útkereszteződésnél.

 

us pows 2.jpg

És a fogságba esett túlélők... A védők többsége vagy tapasztalatlan, vagy kimerült volt mindehhez: a 106. amerikai gyaloghadosztály például alig pár nappal azelőtt érkezett a frontra, míg a 28-asokat nem sokkal korábban irányították át a hürtgeni szektorból, ahol súlyos veszteségeket szenvedtek. Itt-ott felvették ugyan a harcot, de a támadás megállítására egyelőre nem sok esélyük volt.

 

waffen-ss at poteau2.jpg

Hadizsákmány: SS-katonák Poteau közelében egy elhagyott és kifosztott M-8 páncélautó mellett. Szájukban amerikai cigaretta, zsebükben jó eséllyel amerikai csokoládé: a német haderő olyannyira szűkében volt már mindenféle hadianyagnak, hogy az ellenséges készletek – elsősorban üzemanyag – zsákmányolása létfontosságú volt. Antwerpent négy nap alatt kellett volna elérniük, eredeti benzinkészletük pedig az út felére sem lett volna elegendő.

 

stavelot_fuel_depot.jpg

A Stavelot melletti amerikai üzemanyagraktár maradványai. Az 1. SS-páncéloshadosztály a közelben vonult el, de a páncélosék parancsnoka, Joachim Peiper SS-Obersturmbannführer állítólag nem akart időt vesztegetni a raktár elfoglalására, ezért inkább továbbnyomult a létfontosságú hidak elfoglalása céljából, így az őrök nyugodtan hozzáláthattak a benzin felgyújtásához.

 

after the battle.jpg

Az előrenyomuló SS-alakulatok több helyen is követtek el atrocitásokat hadifoglyokkal, illetve civilekkel szemben, többek között Büllingennél és Ligneuville-ben. A legismertebb eset Baugnez és Malmédy mellett történt, ahol egy mezőre kiterelt 113 amerikai fogolyra, máig nem egyértelmű okból tüzet nyitottak az őket őrző SS-ek. (Egyesek szándékos gyilkosságra gyanakszanak, de a német szemtanúk egy része állítja, hogy a foglyok közt mozgolódás támadt, valószínűleg szökni készültek...) Nyolcvannégyen lelték ott halálukat, de több tucatnyi katonának sikerült megszöknie és másnap már futótűzként terjedt a hír, mely az amerikai harci kedvet csak fokozta. Mindennek következtében viszont amerikai oldalon is megszaporodtak az atrocitások: például 1945. január 1-jén Chenogne mellett 60 német foglyot géppuskáztak le...

 

dead belgian civilians.jpg

Ezekkel a belga polgárokkal viszont az amerikai bombázás végzett Malmédyben. A várost védő alakulatok hiába tudatták a főparancsoksággal, hogy tartják a települést, a légierőhöz nem jutott el az információ és így a város három bombatámadást is elszenvedett...

 

king tiger & us pows ardennes dec  1944.jpg

Egy Királytigris halad el amerikai foglyok oszlopa mellett. Bár az első napokban a németek rengeteg foglyot ejtettek, a sokszor zöldfülű amerikaiak ellenállása több helyütt így is jelentősen lassította az előrenyomulást, melynek ütemterve már az első napon felborult. Hitler túlzottan is ambiciózus elgondolása ezzel máris kudarcot vallott.

 

wounded_german_dec_16.jpg

Sebesült német fogoly egy amerikai benzinraktár mellett.

 

1st-infantry-divi_57mm_antitankgun_dec17.jpg

Az 1. gyaloghadosztály katonái egy 57 mm-es páncéltörő ágyúval.

 

us troops digging in the bulge.jpg

Amerikai gyalogság ássa be magát egy hóborította erdőben. A szektorban ragadt alakulatokra állandó veszélyt jelentett a bekerítés, a hideg, illetve az utánpótlás hiánya. Ezekben a napokban bőven akadt példa mind az elszánt ellenállásra, mind a fásult megadásra.

 

Josef Diefenthal Stoumont Belgium 2.jpg

Josef Diefenthal SS-Sturmbannführer figyeli az amerikai foglyok áradatát a belgiumi Stoumont-ban, december 19-én.

 

skorzeny.jpg

A merész akcióiról híres Otto Skorzeny SS-Obersturmbannführer különleges feladatot kapott: a Greif-hadművelet keretében amerikai egyenruhába öltözött diverzánsok szivárogtak volna be az amerikai vonalak mögé, akik zűrzavart keltettek volna, hidakat foglaltak volna el, lőszerraktárakat robbantottak volna fel, és így tovább. Azonban olyan kevés zsákmányolt amerikai hadfelszerelés állt rendelkezésre, illetve olyan kevés, diverzáns feladatra valóban alkalmas katonát sikerült csak összeszedni, hogy az alakulat nagy része német egyenruhában a támadóékkel indult végül útnak, és csak 44 fő került álruhában bevetésre. Az amerikaiak visszavonulása eleinte egyébként is olyan gyors volt, hogy Skorzeny embereire szinte nem is volt szükség. Tényleges eredményekkel nemigen dicsekedhettek, lélektani hatásuk azonban hatalmas volt: miután néhányukat elfogták, az a rémhír kezdett terjedni, hogy sok ezer diverzáns tevékenykedik a frontvonal mögött, akiket többek közt Eisenhower tábornok levadászásával bíztak meg...

 

mp checking gi.jpg

Az amerikai katonai rendészek ezért parancsot kaptak arra, hogy mindenki személyazonosságát ellenőrizzék, rendfokozattól vagy egészségügyi állapottól függetlenül. Ezenfelül tipikusan amerikai vonatkozású kérdéseket is fel kellett tenniük, amelyekre - érthető módon - nem mindenki tudott felelni az igazi amerikaiak közül sem. Bruce Clarke tábornok például nem tudott egy baseballcsapattal kapcsolatban helyesen válaszolni, minek folytán öt órán át őrizetben tartották. A brit Montgomery tábornagy is hasonló sorsra jutott a körzeten átutazva, mivel a szóbeszéd szerint az egyik diverzáns megszólalásig hasonlított rá. (Hogy az egyszerű katonák néha milyen jólértesültek…) Ezen az incidensen legalább Eisenhower jót nevetett, főleg, hogy biztonsági okokból neki is szobafogságban kellett töltenie pár napot.

 

skorzeny's men execution.jpg

A német diverzánsok számára hamisított amerikai katonaigazolvány egyébként tartalmazott egy hibát, pontosabban hiányzott belőle egy helyesírási hiba (a német alaposság most megbosszulta magát), vagyis ez alapján már könnyebb volt kiszűrni az álruhásokat. Közülük végül huszonhármat fogtak el és többségüket kivégezték.

 

mps checking refugees near bastogne.jpg

Belga civileket ellenőriznek a katonai csendőrök. Mindenki gyanús volt...

 

Burning jeeps 26th Inf Div after a German indirect fire attack Wiltz,.jpg

Német ágyúzás után oltják az oltanivalót az amerikaiak Wiltzben.

 

us mg.jpg

Fontos közúti csomópontként Bastogne városa jelentős célpontja volt a támadóknak. Mielőtt azonban bevehették volna, december 19-én megérkezett a 101. légideszant-hadosztály, akik kiegészítették a 28. hadosztály súlyos ágyútűzben megtizedelt védőit.

 

83rd inf anti-tank gun near revigny belgium.jpg

A 83. amerikai hadosztály katonái páncéltörő ágyúval fedeznek egy erdei utat a belgiumi Revigny közelében. Téli egyenruha viszont láthatóan nem jutott nekik...

 

frozen mg.jpg

Ezt a harmincas géppuskát is megcsípte a dér. Enyhén szólva...

  

verdun meeting.jpg

A nyugati front szövetséges parancsnokai december 19-én Verdunben találkoztak. Eisenhower (középen) erősítést rendelt az Ardennekbe. Patton tábornagynak (jobbra) már kidolgozott terve volt többek között erre a lehetőségre is és magabiztosan elvállalta Bastogne felmentését. Bradley tábornoknak (balra) viszont el kellett tűrnie, hogy az 1. és 9. hadsereg vezetését elvegyék tőle és átadják a brit Montgomerynek, aki azonnali ellentámadás helyett inkább védelemben gondolkodott.

 

bastogne 101.jpg

Járőröző 101-esek csapnak össze az ellenséggel Bastogne határában december 22-e délelőttjén. Csak azt állapíthatták meg, ami várható volt: a németek teljesen bekerítették őket.

 

nuts.jpg

Még aznap megérkezett egy megadásra felszólító üzenet Bastogne védőinek parancsnoka, Anthony C. McAuliffe dandártábornok számára, aki híresen rövid válaszával írta be magát a történelembe. Annyit felelt csak: "Frászt!" Az eredeti angol szó, a "Nuts!" azért képez érdekes szóviccet bastogne-i összefüggésben, mert a város híres diókarneváljának tárgyával valamelyest összecsengett, hiszen a "nut" többek között diót jelent.

 

where is our air support.jpg

"Jöhetne már az a légi támogatás..."

 

battleground2.jpgHa érdekelnek az ardenneki ütközettel kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről és videójátékokról –, akkor 
IDE KATTINTS.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK...

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr776934959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camell · http://indafoto.hu/camell 2014.12.16. 12:52:36

Jó volt a post, még ilyet!

Egyébként az ardenneki hadművelet a Sabatont is megihlette:

www.youtube.com/watch?v=eFO0Xo9TZ54

das boot 2014.12.16. 19:09:04

Frankó kis összefoglalás!

Nick Leeson 2014.12.16. 19:12:30

Tetszik a cikk! Köszi!

Conan The Librarian 2014.12.16. 19:17:38

Jó a post, jók a képek!

Értem, hogy gyakran csak rövidítve írtad ki, hogy "SS", de ez félreérthető nem? Az SS az a Gestapo, meg a lángszórós belorusz faluégetős Einsatzgruppék, stb, a Waffen SS meg a tőlük független harcoló elitalakulat.

NMaria 2014.12.16. 19:56:10

WaffeN SS! Elit alakulat volt! Mindenki félt tőluk, föleg az amcsik! NEM A GESTAPÓ!

Velemenyem szerint.... 2014.12.16. 21:44:41

Ez volt az a hadjárat amit ha megnyertek volna, még rosszabbul járnak, mert akkor Sztálin igázza le egész Németországot...

Így viszont csak annyit vesztettek hogy nem volt erejük visszaverni a Balatonnál az oroszokat.

Lehet, mennyivel jobb hely lenne most Magyarország...

Monty H. 2014.12.16. 21:49:04

@Conan The Librarian: Tudom a különbséget az Allgemeine SS és a Waffen SS között, de mivel előbbinek nem voltak páncéloshadosztályai és tudtommal hagyományos katonai feladatokat nem is láttak el a fronton, ezért azt hiszem, egyértelmű így is. Amúgy gyökerében jogos felvetés, mert az emberek többsége valószínűleg nem tudja...

dont be such a jew 2014.12.16. 21:52:54

nagyon baró

döghalál 60 órája

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.12.16. 22:14:31

A német birodalom katonái vagy a Wehrmacht (Heer/Luftwaffe/Kriegsmarine) vagy a Waffen SS (fegyveres SS) tagjai voltak. Gyakorlatilag a Waffen SS is a Wehrmacht része volt, de mégis két külön rendfokozati sorrend volt, nagy részben megfeleltetve egymásnak.

Pl. az SS-Sturmbannführer az őrnagyi szintű, az SS-Obersturmbannführer meg alezredesnek tekinthető. Az SS égisze alatt ilyen rendfokozatok voltak.

Tehát a rangot nem írhatta Waffen SS-Sturmbanführernek pl. mert nem úgy írták.

HgGina 2014.12.16. 22:18:24

A képaláírásoknál azért nem kellene suttyomban bizonyíthatatlan dolgokat sugallni. Azon a képen semmi sem bizonyítja, hogy a német katonák épp fosztogatnának, a másiknál meg olcsó hatáskeltés, hogy a zsebükben amerikai csokoládé lehetett. Sunyi és meglehetősen aljas megjegyzések.

Monty H. 2014.12.16. 22:37:25

@HgGina: Ami azt illeti, ilyen képaláírással láttam másutt. Ergo nem én találtam ki. Elég sok helyen írják, hogy a téli felszerelésüket ki akarták egészíteni és fosztogattak. Ez van. Nem olcsó hatáskeltésnek szántam. Olvastam pár könyvet a témában és ennyit hozzátehetek.

Dr_utcai_arcos 2014.12.16. 22:57:45

Ha már ennyi "rohamsisakos" összegyűlt itt, a Fury nézése közben eszembe jutott egy érdekes kérdés. A háború végén, azt a sok szart ki takarította össze? És vajon mennyi ideig tarthatott amíg mindenhonnan összegyűjtötték az autókat, csapatszállítókat, harckocsikat? És vajon a halottak? Mert el tudom képzelni, hogy lehettek olyan helyek ahol csak évek múltán, véletlenül bukkantak rá egy két halottra. Na, nem lehetett egy vidám korszak :/.

Conan The Librarian 2014.12.16. 23:12:56

@Dr_utcai_arcos: A környékbeliek gyűjtögettek ezt-azt, a rendőri erők koordinálásával. A dunántúli kis falumnál hónapokig állt a front, utána pl az aknamentesítést is falusi önkéntesek kezdték meg (Marcali-Nagybajom-Kaposvár tengely). A kézifegyverek összegyűjtése hamar ment, a katonák holttestei tömegsírokba kerültek, a tankok gyakran évekig ott álltak. Az amcsik amúgy Tolna megyében név szerint tudták, melyik lezuhant repülős csapat hova lett temetve, és vitték őket haza exhumálás után. A gépek nagy részét felrobbantották és beolvasztották, a működőképes német tankok pedig akár az ötvenes évek közepéig tovább szolgáltak más országok hadseregeiben (francia, bolgár, illetve sok közel-keleti országnál). Amúgy működő Sturmgewehr puskák (szerb módosított variánsok azt hiszem) a mai napig használatban vannak Szíriában a lázadók soraiban.

Monty H. 2014.12.16. 23:21:26

@Conan The Librarian: Köszönöm a részletes leírást. Ebben a témában is lenne miről beszélni...

Az ott hagyott járműveket sokszor helyreállították vagy alkatrészként felhasználták, beépítették a helyiek.
A legszomorúbb az egészben a fel nem robbant robbanóeszközök sorsa, melyek még évekkel a konfliktus után is szedték áldozataikat, általában az azzal gyanútlanul eljátszadozó gyerekek körében...

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.17. 01:07:38

@HgGina: +1
Bizony, kicsit olyan izu lett par kepalairas, mintha egy kommunista propaganda fuzetbol olloztak volna oket.
A halottakat atkutatjak. Ez nem fosztogatas.
Tiszteletet a hosoknek! Igen, a Waffen SS hoseinek is!
Erdekes, a brit es amerikai bajtarsaik tobb tiszteletet adnak nekik, mint az egykori szovetsegeseik. A tulelo Waffen SS tiszteket rendszeresen meghivtak sztorizgatni a brit es amerikai ex-ellenfeleik.
Haboru volt, de aki meg 70 ev multan is bolsevista propaganda szajize szerint mocskolja a hosoket, az maga se tudja mit beszel.
A nemet katona es SS se jokedveben ment a frontra, ahogy a magyar se.
A jenkik is gyujtottek a szuvenireket az elesett nemet es japan katonaktol: pisztoly, kard, tor, zaszlok, aranyfogak.

Monty H. 2014.12.17. 09:10:34

@aki mást mond az hazudik:

Egyetértünk.
Én sem mocskolódni akarok és nem propagandaszövegeket szajkózni. Ellenkező esetben azt sem említettem volna meg, hogy pl. milyen sok amerikai foglyot ejtettek vagy hogy amerikai oldalon is történtek atrocitások. Ez utóbbit ugyanis elég sok témába vágó kötet elhallgatta.

Amúgy pedig kíváncsi lennék, pontosan melyik aláírásokat tartod bolsi propagandának.

ledo76 2014.12.17. 09:48:00

@aki mást mond az hazudik: Azért az sem feltűnő, hogy ha a németeket "bántják" rögtön van egy két kommentelő aki erre ugrik.

Monty H. 2014.12.17. 11:48:41

@aki mást mond az hazudik: A fosztogatót most átírtam átvizsgálóra. Remélem, így senki szemét nem bántja. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy nem elfogultságból írtam ilyesmit a képen látható németekről. Nevezhetjük akárhogy és mondhatunk akármit erről, igazi háborúban, szűkös felszereltség mellett a katonák ilyesmit tesznek. És gondolhatunk, amit akarunk, valószínűleg mi is ezt tennénk... :-(

Orszag 2014.12.17. 12:00:41

@Conan The Librarian: Az STG-ket még gyártották a háború után is, ráadásul a német néphadsereg meg rendőrség a '60-as évekig rendszerben tartotta, de talán a jugók is gyártották. Jutott belőlük Izraelbe és a szomszédjaikhoz is.

Dr_utcai_arcos 2014.12.17. 12:13:11

@Conan The Librarian: @Monty H.: Kösz srácok, főleg a "személyes " élményekért! A mi környékünkön is van egy két fűvel gazzal bokorral benőtt régi lövészárok (szerűség), lehet egyszer ott is érdemes lenni egy pittyegővel menni egy kört. Ki tudja.Mondjuk, ha jelezne a gép, nem biztos, hogy nagyon meg merném bolygatni a földet fölötte...

Füredi Károly 2014.12.17. 13:08:44

A továbbéléshez szükséges eszközök elvétele magyarázható. De mivel lehet magyarázni azt, hogy pl. az amerikaiak a halott japánok testrészeit gyűjtötték ereklyeként?
Forrás: www.barnesandnoble.com/w/human-trophy-collecting-source-wikipedia/1118395491?ean=9781155206899

Conan The Librarian 2014.12.17. 13:11:50

@Dr_utcai_arcos: Az esetek többségében annyi a repesz, meg a mindenféle fémtörmelék, hogy arra jelezne a fémkereső. Gránátba sajnos bele lehet akadni, ha valaki elég kitartóan ás (ugye építkezéseknél néha találnak bombákat, főleg Németországban). A puskák sisakok nagy része a talaj állagától függően van szétrohadva (a fa részek teljesen megsemmisültek már). Az orosz front bizonyos szakaszain a tőzeges talaj viszont kis restaurálás után még ma is működőképes állapotban őrizte meg a német és a szovjet kézifegyvereket! Tankot pár hónapja is találtak félig egy orosz tóba fordulva, kis renoválás után kiállítható lesz, a vízben állás dacára "kitűnő" állapotban van. Továbbá sok helyen beomlasztották a földbe ásott raktár bejáratát, ott lehetnek érdekes leletek. Pl az egyik dél-németországi harckocsi iskola növendékei kivitték anno a Királytigriseket (4-5 darab), mikor odaért a front és bekerítették őket, majd két napnyi harc után megadták magukat, a járművek közül csak egy lett meg. Ők nem mondták el, hova dugták, az amcsik meg nem találták meg őket...

A legveszélyesebb rész az északi tengeri part, a német szakaszon. Civilek és a hadsereg hónapokon át szórta bele jelöletlenül a bombákat a háború végén. Bármikor lehet egy nap alatt ma is foszforgolyócskákat találni a homokban, folyamatosan mossa ki a víz. A németeknek külön egységeik vannak, amik csak ezzel a mentesítéssel foglalkoznak, de senki nem látja, hol a vége, annyi van még mindig a vízben. Rendszeresek a súlyos sérülések, mert sokan a foszfort valami érdekes kavicsnak nézik. Pedig fokozottan felhívják a veszélyre a figyelmet.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.12.17. 13:49:38

@Füredi Károly: A művelt nyugat ezt később is tudta. Az egyik skót ezred házi múzeumában máig mutogatnak (még 1991-ben láttam, azóta akár ki is vehették a tárlóból) egy koponyát, rajta egy festett vörös csillag, hogy "vietkong terrorista koponyája". Szép harci ereklye a demokrácia jegyében.

Dr_utcai_arcos 2014.12.17. 13:50:51

@Füredi Károly: Hát, azt mivel magyarázod, hogy valaki állatokra gerjed, van aki köldökszöszt gyűjt és van aki imádja ha magát vagdossa. van ilyen. Persze beteg, de amennyien ott voltak, azok közé "statisztikailag még befér"... (A NatGeo-n éppen most beszélnek a Mouse tankokról :D ).

Staffan 2014.12.17. 15:34:44

Monty! "Egyetertunk"Korrekt a a velemenyed!Nagyon jo az össszallitasod, köszönöm! Varom a következöt :O))

szeme közé, laposan! 2014.12.17. 17:59:20

A bastogne-i háborús múzeumot pedig csak ajánlani tudom mindenkinek, az egyik, ha nem a legjobb tematikus múzeum amit valaha láttam.

2014.12.17. 18:02:54

@Dr_utcai_arcos: "és mehetett egy csendes-óceáni szigetre hullákat csomagolni" kb. idézet a 22-es csapdájából. Valószínűleg erre is voltak emberek (incl. civilek és hadifoglyok) és gépek. A dögvész nem játék.

Pötty1 2014.12.17. 20:02:50

Jó kis írás! A fosztogatás témához csak annyit tennék hozzá, hogy az ominózus képen az egyik elesett katonán nincs cipő. Gondolom nem maga vette le a tél közepén...

KPeterffy 2014.12.18. 00:24:12

A háború utáni roncsgyűjtögetéshez:
például az egyik normandiai múzeum is így kezdte a pályafutását, hogy a háború után a használható járműveket és alkatrészeket befogták a gazdaságban.

Itt pl. a fűrészt a PzIV elektromos generátora hajtotta, SdKfz 251-el oldották meg a rönkszállítást.

www.overlordmuseum.com/en/collection/#0-anchor

Endre Horváth 2014.12.18. 09:04:18

Kedves Monty! Szeretném tudni, honnan vette a "kivégzett belga polgárok" Malmédyben szöveget. Ugyanis, ha elolvassa a támadásról szóló irodalom anyagát rá fog jönni, Malmedyt a németek sosem folalták el! Tehát egyetlen polgári lakost sem tudtak kivégezni! Ellenben '44 karácsonyán az amerikaiak kétszer (2) is megbombázták a várost! Jean Paul Pallud könyve a Battle of the Bulge then and now képaláírása szerint az ön által közölt képen látható halottak mind, egytől egyig az AMERIKAI ÖNBOMBÁZÁS ÁLDOZATAI!! Örülnék ha kijavítaná a kép aláírását. Köszönöm.

Endre Horváth 2014.12.18. 09:22:09

Az ön által megadott szám vagyis a 120-ból vonjon le 7-et, s akkor megkapja a baugnezi kocsma melletti legelőn összegyűjtött amerikai foglyok pontos számát. Ebből 84-en meghaltak, 25-en pedig megsebesültek. 46-an viszont elmenekültek! Négyen utóbb belehaltak a szökés közben szerzett sebeikbe. Összesen 56-an élték túl december 17-e délutánját. Ha nekem nem hisz olvassa talán el Michael Reynolds: The devil's adjutant című munkáját. Ha valaki, mint ön is ilyen munkára adja a fejét, jó ha átolvassa a témáról szóló könyvek sorát.

Endre Horváth 2014.12.18. 11:19:46

Az ön és forrásai által tévesen a németeknek tulajdonított civil holttestekről a következőket olvashatja a Jean Paul Pallud által írt könyv 126. oldalán:"Az egyik leggyakoribb képaláírás, hogy német atrocitás áldozatai láthatók a képen. Ellenben a civilek az amerikai bombázásnak estek áldozatul. A kép Malmédy egyik ismert iskolájának az Athénée Royal udvarán készült amely ma is létezik. Bár Skorzeny egysége hosszabb ideig ostromolta ezt a várost annak földrajzi jellegzetességei miatt elfoglalni nem tudta. A túllihegett baugnezi vérfürdőre visszatérve pedig hadd hívjam fel figyelmét annak egyetlen magyar származású áldozatára Alexander Lengyelre vagyis Lengyel Sándorra akinek holttestén a 14-es szám látható. Az ön által közölt kép hátterében az egy emeletes csapott tetejű épület a Raskin-Binten tanya látható amely már nem létezik.

Monty H. 2014.12.18. 12:48:00

@Endre Horváth: Kedves Endre!
Köszönöm a kiigazítást, mindjárt javítom a szöveget.
A Malmédyben történtekről egyébként olvastam (Az ördög segédtisztjét éppen most olvasom), és a város kétszeri bombázását is említették. Az én figyelmetlenségem, hogy a helységnév itt előkerülhetett: ezt a fotót az interneten találtam és sajnos csak itt találtam hozzá aláírást is. Sajnos ez megesik, ha ilyen forrást használunk, úgyhogy ezért is köszönöm. A téves képaláírásokkal valóban Dunát lehetne rekeszteni, és törekszem arra, hogy ilyesmi itt ne forduljon elő, de ahogy látható, nem mindig járok sikerrel.

A malmédyi mészárlás kapcsán egyébként más és más számokat találtam az eltérő forrásokban, és számítottam is arra, hogy valaki szóvá teszi. Hogy mennyire "túllihegett" a téma, abba nem mennék bele: ezt szokták szinte mindig felemlegetni, beleégett a köztudatba, úgy éreztem, megemlíthető ebben a részben.

Endre Horváth 2014.12.18. 13:17:12

@Kedves Monty H.: Épp tegnap láttam, hogy Malmédynél 159 amerikait mészároltak le a gaz németek. Egy belga történész szerint az ameikai foglyok létszám fölényükben bízva kísérletet tettek fegyvereik visszaszerzésére. Tehát rátámadtak a kis létszámú német őrségre. Az őrség különben a Bodarwé kocsmát a szomszédos legelőtől elválasztó kerítés környékén állomásozott ezért van az, hogy sok halottat bal felől érték a halálos lövések. Például Ralph Indelicatót No2 akinek a madarak kivájták a szemét. Szerintem a holttesteket egy hónappal később tanulmányozó három amerikai orvos nem állt szakmája csúcsán, illetve parancsba kapták, hogy minél szörnyűbb sérüléseket (szem kivájás) tulajdonítsanak a németeknek. Ha érdekli önt e téma ajánlanám a "Haditudósító" című újság 2011 -2012-es számait.

Monty H. 2014.12.18. 13:31:46

@Endre Horváth: Erre tényleg csak azt mondhatjuk, hogy sokan, sokfélét írtak erről és teljes igazság sosem fog kiderülni. :-(

Füredi Károly 2014.12.20. 02:56:32

@Dr_utcai_arcos: Csak ebben nem az a lényeg, hogy az amerikaiak közt is vannak retardáltak, hanem az, hogy a győztesek propagandája mellett az átlag szavazópolgár erről nem is hallott.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.12.20. 21:16:48

Üdv!

"A német diverzánsok számára hamisított amerikai katonaigazolvány egyébként tartalmazott egy hibát, pontosabban hiányzott belőle egy helyesírási hiba"

Tehát az amerikai katonai igazolványba helyesírási hibát ejtettek "gyárilag" és úgy hagyták?
Kissé hihetetlen!
Mi volt az, lehet tudni?

Dr_utcai_arcos 2014.12.20. 22:15:46

@Füredi Károly: Persze, ez valahol természetes. És ugye mennyi mindenről nem fogunk soha tudni semmit, mert vagy annyi beton van a péncélszekrényen, hogy kirobbantani se lehetne, vagy maguk az érintettek sem nagyon akartak vele dicsekedni, amikor elmúlt "az adrenalin hatása". Lehet, jobb is, ha nem tudunk róla... Frissebb példa, voltak kint ismerőseim békefenntartónak. Mit mondjak, egy két történetük nem fedte teljesen a hivatalosan rádióban/ tévében bemutatott beszámolókat. Ez olyan amiről nem tudsz, nem fáj dolog.

Monty H. 2014.12.21. 10:40:48

@horex: Komoly, mi? Stephen Ambrose a Civil katonák c. könyvében írt róla a 277. oldalon. "Az igazolvány kizárólag azonnosításra szolgál" - magyarra fordítva így szólt az eredeti szöveg. A németek kijavították a szót: "azonosításra" :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.12.23. 00:01:39

Köszönöm!
És az eredeti hibát miért hagyták úgy az amcsik, vajon?
Nem gondolom hogy előre felkészültek a jövőbeli hamisitás lehetőségére.
Mindenesetre érdekes momemtum a VH. történeteiböl.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.12.23. 00:11:57

@Monty H.:
Rákerestem a könyvre
moly.hu/konyvek/stephen-e-ambrose-civil-katonak

Kár hogy leszoktam már a könyv olvasásrol, de talán egyszer még...

Monty H. 2014.12.23. 07:11:50

@horex: Nem találtam erről adatot... De nem hiszem, hogy erre gondoltak.

Szerintem szokj vissza az olvasásra. :-) Annyi jó könyv van.

horex0 2014.12.23. 12:47:03

@Monty H.:
Pff
Megöregedtem és a net leszoktatott a könyvröl.

További jó történészkedést és
Kellemes KArácsonyt kívánok!

horex0 2014.12.23. 12:48:02

@horex0:
Ez meg milyen nikk lett, hol az emblémám?
süti beállítások módosítása