FILM: Star Wars: Új remény – Újranézve
2012. május 25. írta: Monty H.

FILM: Star Wars: Új remény – Újranézve

Hogy mire nem képes egy elszánt rajongó…

Éppen ma 35 esztendeje, hogy mozikba került a tengerentúlon George Lucas űroperájának első filmje, a Csillagok háborúja IV. része, az Új remény. Hogy mi minden következett ezután, az külön könyvet érdemel (szerencsére ez a könyv, sőt, ezek a könyvek azóta meg is íródtak), elég az hozzá, hogy a filmtörténet valószínűleg legnagyobb hatású alkotása lett, és ez szerencsére nem csak a bevételeken mutatkozott meg.

sw-nh poster.jpg

A messzi-messzi galaxisban polgárháború dúl. A gonosz Császár vezette Birodalom ellen felkelés tört ki, és a lázadók egyre komolyabb csapásokat mérnek az elnyomókra. Egy támadásuk során kezükre kerül egy új szuperfegyver, a Halálcsillag tervrajza. A létfontosságú adatokat Leia Organa hercegnő igyekszik biztonságba helyezni, nyomában azonban feltűnik az Uralkodó sötét szolgája, Darth Vader...

sw-nh2.jpg

A szakállas mesélő, Lucas szinte minden szempontból történelmet csinált ezzel a művével: lökést adott Hollywoodnak és a 20th Century Foxnak, újra divatba hozta a sci-fi műfaját, forradalmi filmkészítő módszereivel utat mutatott, megteremtett egy érdekes és kifogyhatatlan kalandot biztosító világot, mely azóta is termeli magából az ilyen-olyan (film, könyv, képregény vagy videójáték formájában érkező) folytatásokat, művészek, illetve rajongók tömegeit inspirálta és ami nagyon fontos, megint álmokat adott a közönségnek, amelynek érettebb tagjaira ekkorra már igencsak ráfért valami, amiért lelkesedni lehet a hatvanas-hetvenes évek lehangoló eseményei után is, méghozzá korra és nemre való tekintet nélkül!

sw-nh1.jpg

Lucas űrmeséje már alaptörténetével is egyszerre idézi a jelenkort és a mesék világát, mindezt persze a jövőt sejtető háttérrel és technológiával. Forradalmak és polgárháborúk ugyanis a mai napig előfordulnak, ám a legendákból ismerős karakterek a varázsló, a szerencsevadász vagy az idealista fiú és élethelyzetek határozottan a népmesei vonalat erősítik, míg az űrhajók, illetve a sugárfegyverek az egész sztorinak megadják a tudományos-fantasztikus ízt. Ez a maga idejében forradalmi koktél volt az egyik oka annak, hogy a Csillagok háborúja beírta magát a populáris kultúra nagykönyvébe. Természetesen a John Williams-féle filmzene, a Ben Burtt nevével fémjelzett hangeffektek, az akkoriban csúcsminőségűnek számító vizuális effektek is jócskán hozzájárultak a sikerhez.

sw-nh3.jpg

Itt és most azonban elsősorban egy rajongói verzióról szeretnék beszélni, melyet Adrian Sayce (becenevén Adywan), egy angol Star Wars-megszállott követett el, aki saját kontójára, több ezer fontot(!) áldozva erre a munkára, „feljavította” a klasszikus filmet. De miért és hogyan?

Az ok igen egyszerű. A klasszikus trilógia ugyebár 1997-ben Special Edition címszóval került megint a mozikba, s ebben a felújított változatban már számos javítás és betoldás szerepelt, melyek nagy része hozzátett valamit az élményhez, egy része viszont csak felesleges technikai, esetleg dramaturgiai duhajkodás volt. Jött aztán a 2004-es DVD-változat, és az ígéretek ellenére lényegi változtatások itt már nemigen szerepeltek, inkább csak egy-két részletet tüntettek el, hogy az előtrilógiával kapcsolatos utalások immár logikusak legyenek. A szín- és hangkeverés kapcsán is akadt elég sok kritika… Maradjunk annyiban, hogy a várva-várt DVD rengeteg embernek okozott csalódást.

Adrian Sayce ekkor döntött úgy, hogy egyénileg fogja kijavítani a hibákat. Amellett, hogy megtanulta egy videószerkesztő-program használatát, ötletét egy internetes fórumon is felvetette, ahol aztán számos javaslat érkezett arra nézvést, mit is kellene itt módosítani. Eredetileg a színek és a hangok javítását tervezte, de egyre jobban belejött és végül vizuális, sőt dramaturgiai változtatásokat is eszközölt. Van, ahol mások is a segítségére voltak, de alapvetően egyedül dolgozott. A kétéves projekt során több gondja is támadt, ilyen volt az egyik merevlemezének meghibásodása, melynek folytán a kész munka egy része egyszerűen elveszett… De nem adta fel.

A rajongói reakciók között persze akadt hideg is, meleg is. Rengetegen voltak, akik lelkesen támogatták az ötletet, de olyan is akadt, aki életveszélyes fenyegetéseket küldözgetett Adriannek… Ő azonban így is a végére ért, és nem ül a babérjain, hiszen az Új remény elkészülte után már A birodalom visszavág felújításán dolgozik, és hosszú távon A jedi visszatér is sorra kerül majd. Előbbiben nem tervez olyan sok módosítást, míg utóbbi esetében nagyon komoly változtatásokon töri a fejét.

De lássuk most, milyen is lett a IV. rész újranézve. A módosítások egy része nyilván nem tűnik fel elsőre, de nagy segítség, hogy a mellékelt feliratok között találunk olyat, amely kifejezetten a módosításokat jelzi (illetve az extra anyagok között egy PDF-dokumentum is betölti ezt a szerepet). Ilyen volt például az űrhajó-hajtóművek csóvájának markánsabbá tétele (esetleg épp eltüntetése, amennyiben egy megsérülő hajóról van szó), a lézersugarak logikus átfestése, és úgy általában a színvilág helyesbítése (az utolsó néhány verzióban ez ugyanis túlzottan is kékesre sikeredett). Adrien alaposságára jellemző, hogy sok olyan apróságot is módosított, melyet még a legfanatikusabbak közül is csak páran szúrtak ki: ilyenek az egy-egy X-szárnyú szárnyáról hiányzó festések, a háttér következetlenül változó mintái vagy épp a lézersugarak röppályája!

Akad aztán olyan is, ahol jelentősebb logikai hibákat tüntetett el, például: a Tatuin megkapta a harmadik holdját (mi több, maga a planéta láthatóan forog is a nyitójelenetben); Vader mellkasvértjének kapcsolótáblája mostantól következetesen villog; a jawák közül kivágásra került a stáb véletlenül ott ragadt (emberi) tagja; a kocsmai összetűzés után már Dr. Evazan és nem Ponda Baba levágott karját látjuk a padlón (vér pedig nem látszik, hiszen a fénykard hője kiégeti az elvágott erek végződéseit), de a sor még folytatható lenne. Olyan extrák is felbukkannak, mint az űrjelenetek hátterének feljavítása: a csillagok fénypontjai markánsabbak, a Halálcsillag környékén most már egy bolygó is látszik (talán a Despayre), illetve a végső csata közben többször is látható a háttérben a Yavin vöröses gömbje.

A legmókásabb ugyanakkor legegyszerűbb változtatás ott látható, ahol Han Solo elbánik a fegyverével fenyegetőző Greedóval: Lucas ugyebár ezt az 1997-es Special Editionben megváltoztatta oly módon, hogy a fejvadász tüzeljen először és Han erre reagálva lője le, mondván, ne mutassunk már rossz példát a gyerkőcöknek. Csak azt hagyta ki a számításból, hogy a fejvadász eleve pisztolyt szegez kedvenc csempészünkre, ergo jogos az önvédelem, illetve fontos részlet, hogy Han ekkor még nem az a kifejezetten nemes karakter, aki a későbbi részekben kibontakozik. Na, ebből a jelenetből kimaradt tehát Greedo lövése, és a kommentár-felirat csupa nagybetűvel hirdeti: HAN LŐ ELŐSZÖR!

Egyes snitteknél sorrendi változtatás figyelhető meg: az Obi-Wan kunyhójában folytatott beszélgetés esetében például bizonyos mondatok helyet cseréltek, és a végeredmény valóban következetesebb dialógust eredményez.

A Special Editionhöz készített, javított snittek helyett egyébként több helyen is visszaköszön a korábbi változat, de lássuk be, ott kicsit túlzásba is vitték ezeket: a Mos Eisleyba érkezéskor például betettek egy, a kép előterében elbaktató rontót, mely nemcsak, hogy felesleges, de kicsit zavaró is ez most nem szerepel. Jabba és Han találkozását viszont szerintem kár volt kihagyni, igaz, hogy ezt a Jabbát még fel kellett volna javítani… Adrien az idegen lények mimikáját szinte mindenütt átdolgozta, de figyelt többek között az árnyékok változására is, illetve arra, hogy ha Han például manővereket emleget az üldözők lerázására, akkor lássunk is tőle néhány manővert.

Régi vesszőparipám volt a felkelő bázison letöltött Halálcsillag-tervek bemutatása: amikor a Special Editionben is ugyanazt a kezdetleges, ráadásul nem is passzoló tervrajzot láttam, ráadásul olyan snittekben, ahol még annak cseréje sem igényelt volna komoly munkát a nézőpont miatt, igencsak kétségbe vontam a LucasFilm szakembereinek szakértelmét… Mondanom sem kell, itt végre ezt is helyre tették, nem beszélve Csubakka rég megérdemelt medáljáról a zárójelenetben.

A pluszjelenetek közül a yavini csata képsorai érdemelnek szót. Amikor megérkeznek az első birodalmi vadászgépek, na, az valóban lehengerlő: eddig ugyebár hat TIE-vadászt számolhattunk össze, most azonban lényegesen komolyabb a felhozatal (lásd a képet, illetve a mellékelt videót, durván 4:49-től) és a zene is jobban illik ide. Az ekkor kialakuló manőverező harcot bemutató képsor is intenzívebb, illetve hosszabb lett, máshonnan kivágott és módosított képsorok segítségével.

Vader és Obi-Wan párbaja a IV. rész utólag sokat kritizált részlete lett, hiszen előzmények híján akkor még Lucas se nagyon gondolhatta, mi lesz itt később „fénykardpárbaj” címszó alatt, így a két harcos meglehetősen esetlenül vív. Hihetetlen, de a készítő ezzel is tudott mit kezdeni, vagyis ha nem is sokkal, de azért érezhetően intenzívebb ez az összecsapás. További érdekesség, hogy a III. részből ismerős zeneszám, a Battle of Heroes került a jelenetsor alá, és kiválóan működik! És ha már itt tartunk, itt-ott a hangsáv is megváltozott: a nyitó jelenetsorban például hallhatjuk a Tantive IV hangszórójából jövő utasításokat. Apró figyelmesség, de még a stáblista betűhibái is kijavításra kerültek.

De mit szólt ehhez a LucasFilm? A történet ezen része is érdekes, az ilyen jellegű rajongói vállalkozásokat ugyanis jogilag nem szabályozták. Ha valaki ilyesmibe vág bele, két dolgot kell szem előtt tartania: rendelkeznie kell egy eredeti kópiával, illetve kizárólag nonprofit módon dolgozhat. A cég tehát nem akadályozta meg az ötlet megvalósulását, bár elgondolkodtató, hogy egy-két rajongó modern eszközökkel képes volt azt megoldani, amit a vállalat – tényleg nagy tudású és tapasztalt szakemberei nem tettek meg sem 1997, sem 2004 előtt. Tudván, hogy a tavaly ősszel érkezett Blue Ray-verzióban a korábbiakhoz képest még mindig nincs túl sok változtatás, csak azt tudnám hozzáfűzni, hogy valószínűleg Lucas konoksága áll a háttérben… Mindenesetre a klasszikus trilógia 3D-s változata még magában hordozza a hibák kijavításának újbóli lehetőségét, és nagyon remélem, akkor már nem kell csalódnunk.

Személy szerint köszönetet mondanék Adriennek. Amellett, hogy nagyon bátor dolog volt belevágnia (és nem elsősorban a projekt komolysága, hanem a jogi fenyegetettség miatt), értékelem, hogy nézőként és rajongóként teljesen ingyen ilyen volumenű munkát végez azért, hogy a közönség úgy élvezhesse ezt a filmet, amilyennek anno megálmodta az a George Lucas, aki a fenti hibákat a mai immár átlagember számára is beszerezhető modern technika jóvoltából a LucasFilm és az ILM szakembereivel néhány hónap (vagy hét?) alatt simán kijavíttathatta volna.

A letölthető Revisited DVD-formátumban érkezett, méghozzá korrekt, menükkel és extra tartalommal ellátott formában. A tömörítés egyébként dupla rétegű lemezt igényel, vagyis ha valaki ki akarja majd írni, vagy ilyen DVD-t vásároljon hozzá, vagy tömörítse tovább. Az angol hangsáv mellé angol felirat jár. Az extrák között szerepelnek a kivágott jelenetek is.

Adrien honlapja ITT érhető el, de fent van a Facebookon is, ahol már közzé is tett A birodalom visszavág új jeleneteiből néhányat. Ezekből néhány szerencsére a fent látható előzetesben is szerepel, úgyhogy máris lehet kattintatni rá.

Na, így már igen.
Értékelés: 10/10

Csillagok háborúja IV. – Új remény – Újranézve (Star Wars Ep. IV – A New Hope Revisited)
Lucasfilm/Adywan 1977/2008
Sci-fi (127 perc)
Rendező: George Lucas
Szereplők: Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford
Zene: John Williams

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr394528130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása