KÖNYV: Star Wars: Medstar I–II (Perry & Reaves)
2023. július 03. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Medstar I–II (Perry & Reaves)

Orvosok, katonák és kémek 

Nemrég, miután újra elolvastam a Darth Bane-trilógiát (amelyet tízegynéhány év elteltével is kiválónak, még ha nem is tökéletesnek tartok) elhatároztam, hogy előveszem végre a mostanáig parlagon hagyott Star Wars-regényeimet is. A cél, hogy bő húsz évvel azután, hogy ráálltam a Star Wars-kötetek összegyűjtésére, a magyarul kiadott EU-regénysor végére érjek. Szétnéztem hát a polcon, és válogattam. A Medstarhoz a vegyes kritikák ellenére is kedvet kaptam, így ebbe vágtam bele.

medstar.jpg

A klónháború a Drongar nevű mocsárolygón is tombol. A két fél a planéta legértékesebb terményéért, egy különleges növényért, a botáért csap össze, a heves csaták eredménye pedig számos sebesült, akiket többek között az itteni tábori kórházba szállítanak. Az őket megmenteni próbáló orvosok és nővérek mellett mindenféle szerzet megtalálható itt, akik közül bizony sokan nem a köztársaság érdekeit szolgálják, hanem a saját pecsenyéjüket sütögetik… 

Nos, aki jobban ismeri a témát, tudja, hogy mind az Expanded Universe (aktuális nevén Legendák) kötetei, mind az új kánon könyvei között találunk jobb és rosszabb műveket. A Medstar végére érve erről a két részről viszont nem is a hagyományos jó vagy rossz besorolás jut először eszembe: eleinte inkább az, hogy ilyen formájában majdhogynem felesleges íromány lett belőle, később pedig az, hogy a szerzők csak a vége felé, kicsit elkésve találták meg a hangjukat, de akkor már késő volt... És ez már csak azért is meghökkentő, mert két olyan író adta hozzá a nevét, akiket nagyon is becsülök korábbi munkáikért. Steve Perry az Alien-sztorik kapcsán is letett valamit az asztalra, de A birodalom árnyai című Star Wars-regényt is neki köszönhetjük (amely nálam toplistás). Michael Reaves ezzel szemben a Darth Mault középpontba helyező akcióthrillerdrámával, A vadászó árnyékkal (amely nálam szintén benne van az első ötben) és a Coruscant-trilógiával hagyott bennem mély nyomot. De a Medstar-kötetekről előbb jutna eszembe valami kezdő szerzőcske… 

Sajnos a könyv minden szempontból alulról nyaldossa a középszerűséget. Az alapvető történeti építőelemekbe – színfalak mögötti machinációk, cselszövés, morális kérdések – egy-egy motivált szerző bizonyára tudott volna életet lehelni, de itt nem ez történt. Egyszerűen nem érezni az írók elkötelezettségét semmilyen értelemben, sem a cselekmény, sem a szereplők, sem az üzenet vonatkozásában – egyszerűen összehoztak egy átlagon aluli művet. Itt van például rögtön az, hogy egy frontkórház a fő helyszín, ami unikális a Star Wars-regények terén, illetve nyilván van emiatt egy kis M*A*S*H-áthallás. Na, ez egy elvesztegetett lehetőséggé silányult a nagy egész ismeretében, illetve egy kötelező, de elég sótlan tisztelgéssé az egészségügyiek előtt, akik a klónháborúkban is tették a dolgukat. Ennek következtében belehallgathatunk ugyan a sebészek gondolataiba, akik a sokszor hallott szólamokat ismételgetik (“milyen szörnyű a háború” stb.), illetve dialógusaikban elsütnek néhány, az átlagolvasó számára értelmezhetetlen szakmai abrakadabrát, de az orvosi háttérről nagyjából ennyi gondoskodik. Maga a helyszín, a Drongar planéta már valamivel eredetibb, de csak egy hajszállal, és nagyon hosszan nem időznék itt. 

medstar_card_games.jpg

A számos (talán túl sok) karakter révén adott a sokszínűség, hiszen van köztük jedi, hutt, újságíró, vérszomjas harcművész-zsoldos, korrupt főtiszt, kém és egy érdekes karakterrel felvértezett droid –  viszont ezzel sem tudták az állóvizet felkavarni, bár néha úgy éreztem, jó úton haladnak, aztán elfogyott a szufla… Emellett pont nem a legérdekesebbnek ígérkező karakterek felé billen a történet. Értem ezalatt, hogy Phow Ji, a meglehetősen ellentmondásos személyiségű zsoldos és kiképző, vagy a csempészésben mesterkedő Filba, a hutt adná, hogy elsősorban az inkább negatív előjelű, és ezért formabontóbb szereplőkre figyelhessünk, de nem, ismét ott kötünk ki, hogy leginkább Dhen Dur, a tökéletesen sablonos zsurnaliszta, Barriss Offee, a gyógyító jedi, illetve Jos Vondar sebész kapja a reflektorfény döntő részét.   

És ha már megemlítettem Dhen Durt… Azzal semmi bajom, hogy Reaves korábban szerepeltett coruscanti karakterei közül rajta kívül más is feltűnik, sőt – de még így sem tudtam igazából senkiért nem szorítani, és ez a fő gond. Mindez azért is furcsa, mert megismerünk olyan új szereplőt is, akihez háttere révén jobb esetben tudnánk kötődni, akiért ismeretlensége folytán jobban tudnánk izgulni – itt viszont érezhetően még a szerzőket sem érdekelte, hogy valójában mi fog történni velük, a fordulatok pedig inkább közhelyesek. (És akkor még nem említettem Reaves úr becsípődését, aminek következtében egyes háttérinfókat újra és újra elismétel, hogy véletlenül se feledkezzünk el róluk.) Mindezek miatt konkrétan olyan unalmasra sikerült az egész történet, hogy sokszor csak apró falatokban tudtam vele haladni, mert félő volt, hogy belealszom (szerencsére a fejezetek elég rövidek).  

Ott van aztán a terjedelem. Sajnos a Star Wars-irodalomban többször megesett, hogy ami elfért volna két kötetben, azt felduzzasztották trilógiává, amihez meg elég lett volna egy testesebb könyv, abból csináltak duológiát, mert hát a bevételi oldallal is törődni kell. A Medstar is elfért volna egyetlen darabban, mert a teljes oldalszám nem éri el a 600 oldalt, és némi rövidítés (esetleg egy-két szereplő elhagyása) mellett talán még feszesebb (de nem feltétlenül jobb) is lehetne, illetve mert a cselekmény tagolása nem is indokolná feltétlenül a szétbontást. 

medstar_jos.jpg

Összességében a Medstar-regénypár kicsit sem erősíti a klónháborús regények sorait, pedig a témaválasztás alapján kellemes színfoltja lehetne a korszakkal foglalkozó köteteknek. Az a benyomásom, hogy képregényes vonalon, vagy akár a rajz- és animációs filmekben sokkal jobban meg tudták ragadni a hároméves konfliktus hangulatát és tragédiáját. Na mindegy, a következő olvasnivalóm a témában várhatóan szintén egy klónháborús regény lesz, A Cestus csapda, Steven Barnes tollából. 

Star Wars: Medstar I: Harctéri sebészek
(Star Wars: Medstar I: Battle Surgeons)
Írta: Michael Reaves & Steve Perry
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2017

Star Wars: Medstar II: Jedi gyógyító
(Star Wars: Medstar I: Jedi Healer)
Írta: Michael Reaves & Steve Perry
Fordította: Oszlánszky Zsolt & Szente Mihály
Szukits 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr4618157948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.10.04. 11:57:30

Michael Reaves és Steve Perry: Star Wars: Medstar I.: Harctéri sebészek
.
Klónháborús regény amiben írd és mond 2 klón van, egy halott, meg egy később elhaló...
Nem rossz egyébként, amolyan Frontsebész hommage.
Ha nem kapott volna folytatást is kerek lett volna a történet.

Star Wars: Medstar II.: Jedi gyógyító
.
kiváló folytatás, a jobb klónháborús regények közé tartozik. A fronton játszódik ami azért nem szokványos sajnos. Az első kötetben megsimert, és azt túlélő szereplők kalandjai folytatódnak, még kevesebb klónnal, int az első kötetben volt...
süti beállítások módosítása