KÖNYV: The D-Day Visitor's Handbook  (Dennehy & Powers)
2024. augusztus 21. írta: Monty H.

KÖNYV: The D-Day Visitor's Handbook  (Dennehy & Powers)

A partraszállás nyomában

Bár az internet és az okostelefon korában a tradicionális nyomtatott útikönyvek jelentősége és népszerűsége érezhetően csökkent, láthatóan vannak még olyanok, akik ebben a műfajban gondolkodnak. A szóban forgó kötetet inkább kíváncsiságból, mint szükségszerűségből olvastam el, hiszen a D-nap helyszíneinek többségét már végigjártam (lásd a vonatkozó cikksorozatot). Viszont dolgozott bennem a nosztalgia, hiszen kamaszként annyira vágytam valami hasonlóra, valami specifikusra, ami a ‘44-es hadjárat szempontjából mutatja be Normandiát, és nem egy általános Pálfy József-féle Franciaország-útikönyv (bár annak is jó hasznát láttam)…

d-day_guide_01.jpgA kötet először kitér a megközelítésre, az utak állapotára, a szálláslehetőségekre és a legfontosabb általános tudnivalókra. Utána a támadási szektorokat sorra véve következnek a látnivalók, természetesen fotókkal és térképekkel kiegészítve. A leírásokban keveredik a történelmi narratíva, egyes katonák történetének rövid bemutatása, a személyes benyomások, illetve a gyakorlatias tudnivalók. (A nyitvatartási idők és intézményi weblapok címe is itt szerepel, más kérdés, hogy e téren is következhet be változás a valóságban, szóval mindig érdemes az ilyen adatokat ellenőrizni…) Az arányok kapcsán néha enyhe zavart éreztem – például egyes csataleírások szerintem szükségtelenül részletesek egy ilyen kötethez, arra viszont jók, hogy a laikus olvasók ilyen módon hozzák be a lemaradást útközben. 

A régió hadtörténelmi szempontból releváns összes helyszínének és múzeumának átfogó bemutatásához természetesen ennél a bő 200 oldalnál nagyobb terjedelem lenne szükséges, így a szerzők kénytelenek voltak a legfontosabbak közül válogatni. (Például az általam is bemutatott carentani Dead Man’s Corner csak a függelékben szerepel, ott szerencsére egész részletes adatokkal, viszont a Normandy Victory Museum még itt sem kapott említést.) A katonai vonal mellett néhány békésebb programlehetőség is előkerül, például egy-egy város szombat délelőtti piacának meglátogatása. Kiegészítésként pedig Párizs második világháborús vonatkozású emlékeiről is szól egy fejezet, ami annak tudatában, hogy a látogatók nagy része onnan érkezik, és pár napot jó eséllyel ott is eltölt, jogos ötlet. Függeléket is kapunk például az ajánlott múzeumok és olvasmányok listájával, illetve a hadszíntér parancsnokaival.

A 216 oldalas kötet már több kiadást megért, a legújabb természetesen a 80. évforduló apropóján jelent meg tavaly év végén. A különböző kiadásokban a kritikák alapján valóban lehetett újdonságokat és kiegészítéseket találni, ami mindenképp a szerzők javára írandó, akikről szintén érdemes szólni. Kevin Dennehy (a www.militaryhistorytraveler.com munkatársa) lassan három évtizede dolgozik újságíróként, de a Nemzeti Gárda tagjaként szolgált,  többek között Irakban, illetve Afganisztánban is megfordult, majd ezredesként vonult nyugállományba. Stephen T. Powers professzor egykor az amerikai tengerészeti akadémián végzett, később történelmet tanított az Észak-Coloradói Egyetemen, és eddig számos hasonló, hadtörténelmi útikönyvet írt. 

d-day_guide_02.jpg

A kötetet elsősorban azoknak ajánlanám tehát, akik még nem jártak Normandiában, és szívesen veszik a leírások mellett a gyakorlati tanácsokat és a kiegészítő történelmi információkat. Remélem, a szerzők a következő években is bővítik majd a kéziratot. Szerintem egy színes, nagyméretű kísérőalbumot is meg kellene fontolniuk azok kedvéért, akik már jártak ott…

The D-Day Visitor's Handbook
Írta: Kevin Dennehy & Stephen T. Powers
Skyhorse 2023
216 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr6118467995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása