KÖNYV: Star Wars: Republic Commando – A 66-os parancs (Karen Traviss)
2014. május 05. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Republic Commando – A 66-os parancs (Karen Traviss)

A háború vége

Az előtrilógiát lezáró III. epizód egyik döntő jelentőségű jelenetsorát képezte a 66-os parancs és annak végrehajtása, mely a klónháború utolsó óráit fémjelezte. És hogyan is zárulhatna másképpen az elit klónok harcait bemutató széria, mint ezt az eseményt, illetve az ezt közvetlenül megelőző időszakot bemutató kötettel.

order 66 huncover.jpgCsaknem három év háborúskodás után a klónkommandósok egy része nemhogy nem hisz már a Köztársaság céljaiban, hanem egyenesen szembemegy a rendszerrel, mely láthatóan fikarcnyit sem törődik hatalmas hadseregének egyes tagjaival. Skirata őrmester arra készül, hogy minél több fiát megmentse, lehetőség szerint más klónkatonákkal együtt, illetve, hogy a mesterségesen felgyorsított öregedési folyamatot is lelassítsa egy szakember segítségével… Nem sejtik, hogy a háborúnak nemsokára vége, de korántsem úgy, ahogy ők elképzelték.

Az első három kötet elolvasása után még mindig reménykedtem abban, hogy Traviss legalább a fináléra összehoz egy olyan olvasmányt, amiért igazán lehet lelkesedni. De látható, hogy stílusa semmit nem változott, és akinek eddig nem jött be, most sem fog… Én is közéjük tartozom, sajnos.

Lássuk csak: megint csak dominál a terjengős cselekményleírás. Bő 550 oldal valamiről, ami meglátásom szerint 350 oldalba is belefért volna. Egyszerűen feleslegesen hosszú, pláne ilyen döcögős stílusban. Tisztázzuk: Star Wars-könyvrajongóként és a téma szerelmeseként általában néhány nap, vagy maximum egy-két hét kell ahhoz, hogy a végére érjek egy ilyen regénynek. A 66-os parancs esetében ez több mint három hétig tartott, és csak azért sikerült ilyen gyorsan, mert semmi mást nem olvastam munkába menet és onnan jövet. Eközben viszont két vagy három másik kötetet is kivégeztem otthon, szóval ennyire kötött le…

A karaktervezetés a már megszokott: számos szereplőnk van, de csak némelyiknél kap igazi jelentőséget a karakterfejlődés, ugyanakkor értük sem tudtam igazán szorítani. Traviss véleményem szerint ugyanis nem ért a feszültségkeltéshez és az érzelmek felkorbácsolásához. Talán egyedül a 66-os parancs kiadása utáni káosznál éreztem valami enyhe nagyon enyhe izgalmat, amit aztán a szerző megint nem tudott feljebb tornászni és kihasználni. Egy közelebbről meg nem nevezett főszereplő halálának mikéntjét például a mai napig nem értem: ha már el kellett őt veszejteni, biztos, hogy így kellett megoldani? Oké, távolodjunk el a sablonoktól, de mégis… Pont így? Hogy jót is mondjak, a Mandalore bolygó bemutatása valóban üde színfoltnak bizonyult, és Skirata őrmester is közelebb került egy picit hozzám, a háttérben zajló események (például az újfajta klónok gyártásnak megkezdése körüli találgatások, a coruscanti és a kashyyyki csata) pedig ezúttal nagyon szépen belesimultak a cselekménybe, de a pozitívumok sorát ezzel lényegében le is zárhatom.

order 66.jpg

Ezek után már csak zárójelben szólnék hozzá a borítófestményhez is, mely láthatóan számos olvasónál kicsapta a biztosítékot. A második kötetnél is szóvá tették a rajzstílust, de itt aztán tényleg fura, hogy inkább a gyerekkönyveket idéző, egyszerre heroikus, egyszerre elnagyolt képet láthatunk: és nemcsak a Színvalláshoz képest elnagyolt, hiszen a katona jobb karjánál olybá tűnik, mintha az eredeti skiccből ott maradt volna egy pár felesleges vonal. Láttam már rengeteg Star Wars-borítót, és ez egyszerűen kilóg a sorból… A címsort már ne is említsük: mind a borítón, mind a gerincen eltérnek a betűtípusok az eddigiektől, ami azért kínos, mert ez elvileg egy sorozathoz tartozik, és ezek a könyvek nyilván egymás mellett kapnak majd helyet a polcon. És itt nem a magyar kiadót kritizálom, akiknek megint hálás vagyok a termelékenységükért, mert állítólag már az eredeti angol nyelvű kiadáson ilyen volt… Érthetetlen, de leginkább idegesítő.

A Republic Commando-sorozat hivatalosan ezzel a könyvvel zárul, de már kapható az 501 Imperial Commando, mely természetesen ugyanezen karakterek további sorsát boncolgatja egy enyhén eltérő cím alatt. Nemsokára erről is beszámolok, de az a gyanúm, elkapkodni nem fogom…


Star Wars: Republic Commando – A 66-os parancs
(Star Wars: Republic Commando – Order 66)
Írta: Karen Traviss
Fordította: Habony Gábor
Szukits 2014
556 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr236093283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TeDckssG 2014.12.23. 13:18:07

Abban egyetértünk, hogy borzalmasan hosszú és pár száz oldallal kevesebb jobb lett volna, egyébként engem sokkal jobban megfogott. Talán megszerettem a szereplőket és éppen ezért jobban izgultam, de elég drámai regény volt. Szóval a háttér (filmek és többi könyv) ismeretében eléggé sikerült átélnem, így a maradandó regények közé sorolom. (Kár, hogy a Klónok háborúja animációs sorozatban eléggé mellőzték, vagy semmibe vették Traviss műveit.)
De ha a méretet is beszámítjuk, a sorozat első része volt a legjobb.

Itt bővebben is olvasható a véleményem:

sites.google.com/site/starwarskonyvek/home/a-birodalom-felemelkedese

Monty H. 2014.12.31. 12:19:22

@TeDckssG: Hát, látom, te is szeretsz olvasni és írni róla... :-)
Nagyon sajnálom, hogy az arányokat nem tudta Traviss eltalálni. Meg hát, valljuk be, a stílusán is lenne mit javítani. Az 501-et kora ősz óta olvasom és egyszerre csak 5-10 oldalt tudok belőle megemészteni, majd félreteszem és mással folytatom. Kb. nyárra leszek kész vele... :-(

TeDckssG 2015.01.01. 09:41:30

@Monty H.: Én meg élvezem. Igazából párhuzamosan sok könyvet olvasok (most már főleg e-book) így nem sietek vele. Mivel nem várok el tőle semmit, így nem is csalódtam. Lehet hogy csak kíváncsi vagyok, meg megkedveltem a szereplőket, azért bírom az 501.-et is.
Az egy dolog, ami bosszant, hogy a Klónok háborúja sorozat nem vág egybe a Traviss művekkel, amelyek sokkal reálisabbak az animációs részeknél (pl. itt olvastam: www.starwarsklub.hu/10_konyvek/konyvek_046/sw_klub_konyvek_046_republic_commando_series.htm)

bobbantyú 2015.06.07. 14:53:22

Sziasztok. Egyetértek Montyval a Traviss könyvekkel kapcsolatban. Kevés cselekmény és "ackió"( ahogy a lányom mondaná) annál több érzelmeskedés és teljesen felesleges szereplő halmozás. Nagy elvárásokkal álltam neki ezeknek a regényeknek, de a várakozásomat messze alulmúlták az elolvasott könyvek. Érzésem szerint erősen súlyra írta a regényeket, vagyis a terjedelem volt a fontos és nem a tartalom. Amennyiben nem ilyen rétestészta jellegűek lennének ezek az írások még kedvenceimmé is válhatnának, de így azért nem olyan jók. Persze azért elolvasom őket.

Attila 2000 2015.07.30. 11:30:12

@Monty H.: Szia!
Én is most tartok Karen Traviss ötödik köteténél és már várom hozzá a cikkedet.
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e valamit a Star Wars A klónok háborúja 6. évadának magyar szinkronos sugárzásáról és, hogy az idegen nyelven megjelenő Star Wars DVD-khez bármilyen módon állítható-e be magyar felirat?

Monty H. 2015.08.01. 02:05:22

@Attila 2000: Szia. Már megírtam a vonatkozó kritikát, szerintem hamarosan sorra fog kerülni :-)
A klónok háborúját a 4. évadnál hagytam abba, nem kötött le, és azokat sem magyarul néztem, úgyhogy sajnos nem tudok válaszolni.
Úgy tudom, egyes lejátszóprogramok (talán a VLC is) képes gyári DVD-khez letöltött feliratokat is párosítani, amennyiben külön kijelölöd neki ezeket. Érdemes lenne megpróbálni...
süti beállítások módosítása