KÖNYV: Star Wars: Imperial Commando – 501 (Karen Traviss)
2015. augusztus 06. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Imperial Commando – 501 (Karen Traviss)

Csak az elnevezés más. És a célpontok...

Akik végigolvasták a Republic Commando-szériával kapcsolatos kritikáimat, talán eltöprengtek, hol marad a folytatás. A válasz roppant egyszerű: időbe telt, míg a végére értem. Úgy egy évbe… Ezalatt elolvastam több mint ötven másik könyvet, de hogy ez miért húzódott el annyira, az a többinél már ismertetett okokra vezethető vissza.

501.jpgVéget ért a klónháború, de a küzdelemnek még távolról sincs vége. Klónjaink egy része dobbantott és Skirata vezetésével a Mandalore bolygón húzzák meg magukat egyéb, szintén jobb sorsra érdemes alakok társaságában, míg mások továbbra is ugyanazt az egyenruhát viselik és a frissiben átnevezett birodalmi haderő legelitebb alakulatát, a Darth Vader személyes parancsnoksága alatt álló 501. légiót erősítik, ahol feladatuk a megmaradt jedik és a dezertőrök levadászása. Azonban legszívesebben ők is elhúznák már a csíkot, hogy csatlakozzanak régi bajtársaikhoz…

Röviden és tömören: egy újabb Traviss-féle ömlengés, durván 500 oldalon keresztül, a már ismert stílusban. A karakterekkel mostanra nagyjából tisztában lehetünk, de a „kommandós családregény” olvasása így is megerőltető volt a számomra. Nem túlzok, ha azt mondom, 4-5 oldaltól általában már kifáradtam, így aztán meglehetősen nehéz volt haladni vele. Ez a fajta, töltelékbeszélgetésekkel dúsított, számomra monotonnak ható hangnem egyszerűen untat, így csak egyszer vagy kétszer történt meg, hogy rákaptam és akár 20-30 oldalt is egyben végigolvastam. Az érzelmi töltet már megint a nulla szintjéhez közel, bár a könyv második felében némileg javult a helyzet. Izgalom, szinte semennyi. Váratlan fordulat? Talán egy. Ja, és bár ez a széria utolsó kötete, a történet lezáratlan marad. A magyarázatot az írónő rövid bemutatása adja meg mindjárt.

traviss.jpgKaren Traviss 2004-ben lépett színre első sci-fijével, s még ugyanezen évben megjelent első Star Wars-regénye is, a Republic Commando-széria nyitókötete, a Tűzharc. Szakmailag nemigen lehet belekötni ezen sorozatába, és ez leginkább saját katonai tapasztalatainak köszönhető, melyeket a brit tartalékos haderő és a Királyi Haditengerészet kisegítő alakulatánál szerzett. Ennek hála nyilvánvalóan jobb rálátása van egy hadsereg belső működésére, mint az átlaghalandónak, s többen is megjegyezték már, hogy a klónhaderő belső szerkezete több ponton is megegyezik a brit fegyveres erőkével. Sajnos azonban olyan következetlenségek is felbukkantak nála, amit aztán egyes rajongók kíméletlenül szóvá tettek; ezt kissé túlreagálta, és vissza is vágott. Az ezt követő konfliktus nem tett jót hírnevének, ugyanis ekkorra az írónő túlzottan is azonosult a klónokkal, míg az őket kihasználó jediket enyhén szólva elítélte (állítólag egyszerűen lenácizta őket...). Sértettségét csak fokozta, hogy a klónháborús animációs széria 2009-es évadja teljesen felülírta a mandalori kultúrával kapcsolatos tudásanyagot (melynek rendszerezésében ő maga is részt vett). Állítólag ezért nem írta meg soha az 501 folytatását (pedig a történetnek, ahogy mondtam, ezzel még nem volt vége), illetve az általa beígért Boba Fett-regényt és ezért nem nyúlt többé a témához… (Aki idáig jutott az olvasásban, valószínűleg sejti, hogy ez számomra egyáltalán nem jelentett lelki törést, sőt.) Traviss egyébként hihetetlen termelékenységről tett tanúbizonyságot: Star Wars-vonalon három kötettel is hozzájárult a Legacy of The Force-sorozathoz, plusz ő írta A klónok háborúja animációs mozifilm regényváltozatát, de több novellája és esszéje is megjelent az Insider magazinban. Emellett számos HALO és Gears of War-kötet van a tarsolyában.

Mit mondhatnék még? Nagyon vártam annak idején ezt a sorozatot, nagy lelkesedéssel vetettem bele magam (ahogy az azonos című videójátékba is), de tény, ezzel a stílussal nem nekem íródott. Sok más rajongótársam ezzel szemben az egekig magasztalta ezeket a köteteket, szóval esélyt érdemes adni neki, hátha…


Star Wars: Imperial Commando – 501
(Star Wars: Imperial Commando – 501)
Írta: Karen Traviss
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2014
496 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr457544410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila 2000 2015.08.07. 10:12:36

Nagy elvárásokkal vágtam bele a sorozatba, hiszen végre egy Star Wars regény, ami a klónokkal foglalkozik. Ahogy mentem végig az egyes részeken a Színvallás óta ezek az elvárások kisebbek lettek.
Kíváncsi voltam hogy fejez be egy könyvet az író - amit én egy három részes imeprial commando trilógiában tudtam volna elképzelni - amiben ennyi félig-meddig megismert karakter van, aztán kiderült, hogy sehogy. Azt nem értettem, miért kell minden szereplőnek megházasodnia, ahogy azt sem minek ennyi karakter (pl. Priest és barátnője ?).
Az utolsó kettő fejezet izgalmasabb volt az egész könyv történéseinél számomra.
Legjobban az első kötet tetszett, mivel megismerhettük a történéseket az ellenfél szemszögéből, oldaláról is (Ez az oldal gyakorlatilag a többi könyvből hiányzik).
A Coruscantban megismerhettük Kal Skiratát és Vaut, az Ő háziállatát és a Delta-osztagot. Ők voltak a kedvenc karaktereim, kár, hogy az utolsó kötetből a Delta kimaradt.

És köszönöm Monty válaszod az előző kommentemre :)

Monty H. 2015.08.07. 23:25:04

@Attila 2000: Nincs mit...

Egyetértünk a széria kapcsán. A karaktertúltengés egy idő után már fájó...

tutajoss 2015.08.10. 09:11:52

Becsülettel bevallom, én megpróbáltam, nekem nem jött be. Egy idő után már követhetetlen volt.

Monty H. 2015.08.24. 08:22:34

@tutajoss: Szívemből szóltál. :-)
süti beállítások módosítása