KÖNYV: The Making of Star Wars (J.W. Rinzler)
2012. augusztus 28. írta: Monty H.

KÖNYV: The Making of Star Wars (J.W. Rinzler)

Így készült az Új remény...

Májusban lett volna aktuális ennek a kötetnek a bemutatása, az Új remény premierjének 35. évfordulóján, de úgy alakult, hogy csak nemrég tudtam befejezni ezt az igen vaskos könyvet, mely gyűjteményem egyik legértékesebb darabja, és több szempontból is hiánypótló kiadvány.

Makingofstarwars cover 700.jpg

Az Új remény, vagyis a IV. rész kakukktojásnak számít az epizódok közt, hiszen készítése folyamán még nem helyeztek nagy hangsúlyt a film beharangozására: készült ugyan plakát, könyvváltozat és később képregény, de az igazság az, hogy az elsöprő siker olyan meglepetésként érte a stábot, hogy csak késlekedéssel láthattak hozzá a frissen szárba szökkenő merchandise igazi kiaknázásához. (Ennek köszönhető az is, hogy 1977 karácsonyán a Star Wars-játékok még nem kerülhettek a gyerekek kezébe, mindössze kuponokat vásárolhattak a gyerkőcöknek, melyeket hónapokkal később válthattak csak be az üzletekben.) Emiatt aztán egy „így-készült” jellegű kötet sem jelent meg akkoriban, nem úgy, mint a későbbi részeknél. Manapság persze már bővelkedhetünk az ilyen jellegű munkákban, és a harmincadik évfordulóra mégiscsak illő volt valami nagyot villantani, és ha már így alakult, elővették az első filmet…

making of sw 1.jpg

Mint kiderült, nem azzal volt a gond, hogy ennél a résznél még nem dokumentáltak túl sok mindent. Valójában bőségesen áll rendelkezésre anyag, csak épp nagy része olyan jól el volt dugva, hogy kishíján feledésbe is merült. Charles Lippincot, az első film produkciós vezetője ugyan szeretett volna könyvet írni a készítésről, de ő 1979-ben sajnos elhunyt. Amikor J.W. Rinzler 2005 körül meglátogatta a LucasFilm archívumát, Steven Sansweet javaslatára kikérte Lippincot anyagait. A négy doboz igazi kincseket rejtett és egyértelművé tette, hogy az egykori kolléga rengeteg dokumentumot összeszedett egy werkkötethez. Egyebek között 50 interjút is készített, méghozzá olyanokat, amik közel harminc év elteltével is érdekesek, különösen azért, mert az alanyoknak még fogalma sem lehetett arról, hogy a film mekkorát üt majd. Ez a négy doboz azonban csak egy részét képezte az alapanyagnak. Rinzler másutt is körülkérdezett, így kerülhettek például hozzá a Ralph McQuarrie-nak először átadott Lucas-féle rajzvázlatok is...

making of sw 3.jpg

Ez bizony valóban az első film teljes története, egészen onnantól, hogy George Lucas még pelyhedző állú suhanc volt és rendező akart lenni… Részletesen megismerhetjük korábbi munkáit (THX 1138, Amerikai krétafirka), korai ötleteit, a Csillagok háborúja történetének és a forgatókönyvének megszületését, formálódását, a kollégák segítségét, majd a stúdióval kapcsolatos viták és csörték menetét, majd a tulajdonképpeni előkészítés és forgatás műhelytitkait. Amikor azt írom, hogy „részletesen”, úgy értem, hogy „kimerítően-iszonyatosan részletesen”. Ez egyfelől jó, másfelől sok olvasónak itt-ott picit fárasztó (már-már unalmas) lesz. Bevallom, a könyv első egyharmadát nem is tudtam gyorsan befejezni. Többen valószínűleg úgy fogják érezni, a szöveg egy része meglehetősen irreleváns de tudomásul kell vennünk, az Új remény elkészültét ezek az események is befolyásolták.

making of sw 5.jpg

Aki végigolvassa, az elmondhatja magáról, hogy nemcsak az egyik legnagyobb hatású filmalkotás történetét ismerhette meg, hanem rengeteget tanulhat magáról a filmkészítésről is, miközben olyan részletekről olvashat, melyek még az igazi rajongókat is meglepetésként érhették. Külön érdekességet nyújtanak a korai forgatókönyv-változatok összefoglalói, melyek után tételesen fel is sorolják, hogy ezekből végül mi került bele a végső verzióba. Amit igazán átütőnek érzek, hogy hiába néztem meg annak idején számos kisfilmet a témában, most szembesültem először igazán azzal, milyen gigászi és sokszor milyen reménytelennek tűnő munkát végeztek a making of sw 2.jpgkészítők, akiknek a semmiből kellett előteremteniük vagy kiötleniük új, addig soha nem látott módszereket és eszközöket, azért, hogy a vizuális és audiohatás olyan legyen, amilyennek a néző a moziban érezhette. Egyszerűen szólva, rengeteg olyan pillanat volt ebben a sztoriban, amikor úgy tűnt, az egész projekt zátonyra fut és annyi.

A kötet meglátásom szerint három igazi negatívummal bír. Az egyik a kezelhetőség. Akárhogy is nézzük, az egyik leggigantikusabb Star Wars-kiadványról van szó, mely nemcsak kiterjedésével, hanem súlyával is tiszteletet parancsol vagy asztalnál vagy ölben tartva tudjuk csak kényelmesen olvasgatni. A másik a betűméret, amelyet olyan 8-9-esre becsülök és nagyon nem szeretek, főleg, hogy a margók szűkebbre vételével lehetett volna ezen segíteni. Tulajdonképpen szemfájdító az ilyen betűméretű szöveg olvasása. A jó hír tulajdonképpen mind a két fenti problémát kezelendő , hogy létezik egy közepes méretű, puhafedeles változat is, jóval olcsóbban, viszont ahogy az sejthető mindössze 30 oldalnyi képmelléklettel, illetve néhány beszúrt fekete-fehér grafikával. Mivel korábban ezt már begyűjtöttem, méghozzá pofátlanul alacsony áron, én bizony ezt olvastam végig, és utána vettem elő a nagyméretű verziót, hogy kiélvezzem a vizuális élményt, melyről az eddig nagyobbrészt publikálatlan fotók gondoskodnak, köztük igazi érdekességekkel. Ezek közé tartozik rögtön a borítókép is, melyen George Lucas és Mark Hamill látható a tunéziai jelenetek forgatása közben: azt hiszem, mind közül ez az egyik legeltaláltabb és legkifejezőbb. Méltó a borítóhoz, méltó a kötet jelentőségéhez.

making of sw 4.jpgA könyv előszavát mellesleg A gyűrűk ura filmváltozatának rendezője, Peter Jackson írta, aki nagy szeretettel és némi nosztalgiával idézi fel, hogy milyen hatást gyakorolt őrá emberként és filmkészítőként az Új remény.

A nagy sikerre való tekintettel azóta elkészült a The Making of The Empire Strikes Back című kötet is előbb-utóbb erről is beszámolok majd , és most már bizonyosnak tűnik, hogy A jedi visszatér is sorra fog kerülni a közeli jövőben.


The Making of Star Wars
Írta: J.W. Rinzler
Ballantine Books 2007
362 oldal

The Making of Star Wars
Írta: J.W. Rinzler
Ebury Publishing 2008
330 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr634730694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása