FILM: Arzén és levendula
2011. szeptember 05. írta: Monty H.

FILM: Arzén és levendula

Hulla hátán hulla...

Még a klasszikus filmek körében se nagyon nyúltam vissza az 1940-es évekig, ám most megtört a jég. Az Arzén és levendulából, mely Joseph Kesselring Broadway-darabjaként ért el frenetikus sikert 1941-ben, a neves rendező, Frank Capra (Az élet csodaszép) készített filmet, a főszerepben az akkori Hollywood egyik legnépszerűbb sztárjával, Cary Granttel. (Más kérdés, hogy csak 1944-ben mutathatták be, mivel amíg a színpadi változat futott, addig a szerződés értelmében ezt a változatot nem adhatták ki...)

Mortimer Brewster újságíró, műkritikus és megrögzött agglegény – volt egészen mostanáig, hiszen titokban megházasodik. Szemrevaló és kedves arájával már alig várják a nászutat a Niagara-vízeséshez, ám a férfi két nagynénje az utolsó pillanatban keresztülhúzza a számításaikat: Mortimer ugyanis egy hullát talál a nappaliban, akiről kiderül, hogy a két aranyos tanti tette el láb alól… A helyzetet bonyolítja Morty kissé dilinyós fivére, aki Roosevelt elnöknek képzeli magát, illetve másik, kevésbé dilinyós, viszont rovott múltú és épp szökésben lévő bátyja, Jonathan, aki váratlanul betoppan – és akkor a nászútra készülődő, az egészből semmit nem értő ifjú feleségét még nem is említettük.

Tudtam, hogy egy népszerű komédiáról van szó, és szerencsére nem kellett csalódnom. Ahhoz képest ugyanis, hogy a film majdnem hetvenéves, a történet jól működik, humora pedig a mai napig élvezhető, részben a helyzetkomikumnak, részben a sötétebb vígjátéki elemeknek hála. Ez utóbbi részlet egyébként egészen sajátos hangulatot kölcsönöz neki, ugyanis a komikusabb részek mellett, olykor-olykor azért dominál a szinte rémregénybe illő, átoperált arcú Jonathan baljós jelenléte, akit sokszor csak a két ártatlannak tűnő nagynéni mosolykeltő megnyilvánulásai tudnak ellensúlyozni. Mindeközben pedig tanúi lehetünk a Cary Grant által játszott Mortimer átváltozásának is, ahogy józan, sikeres és hűvös férfiból lassan idegbajt kapó szerencsétlen flótás lesz.

Cary Grantet (Fogjunk tolvajt, Észak-északnyugat, Amerikai fogócska) valószínűleg nem kell bemutatni, de a színészek között felfedeztem még Raymond Masseyt (Édentől keletre), illetve a magyar származású Peter Lorre-t (Casablanca, A máltai sólyom) És ha már szóba került a hazai vonatkozás, a darabot szerencsére nálunk is játsszák, tavasszal a Karinthy Színház és a Magyar Színház is műsorára tűzte. Mit mondjak, a film megtekintése után rögtön kedvem támadt megnézni, hogy fest mindez a színpadon.

A film már a magyar csatornákon is sugárzásra került, és szinkron nélkül, magyar felirattal DVD-n is megjelent. Jómagam megint csak az angol DVD-változatot tudtam beszerezni. Ezen angol francia és olasz hangsáv, továbbá angol, francia és sok más felirat található. Extraként előzetest és filmográfiákat találunk.

Zseniális, máig szórakoztató komédia.
Értékelés: 9/10

Arzén és levendula (Arsenic and Old Lace)
Warner Bros. 1944
Bűnügyi vígjáték (114 perc)
Rendező: Frank Capra
Szereplők: Cary Grant, Raymond Massey, Priscilla Lane
Zene: Max Steiner

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr803073907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása