FILM: A nagy menekülő
2024. június 02. írta: Monty H.

FILM: A nagy menekülő

Vissza a csatatérre

Aki régebben látogatja már ezt a blogot, biztosan észrevette, hogy a D-nap kerek évfordulóiról bőséges posztáradattal emlékezem meg. Nem lesz ez másképp idén sem, és a témát ezúttal egy kifejezetten friss, 2023-as játékfilmmel kezdem, amely nem is annyira a harcra, mintsem inkább az emlékezésre és az emlékek feldolgozására fókuszál. 

the_great_escaper_01.jpg

Bernie egy dél-angliai nyugdíjasotthonban éldegél feleségével. Kilencven körül járnak, így az élet nem sok izgalmat kínál nekik, főleg, hogy a férfi a D-nap 70. évfordulója alkalmából szervezett normandiai ünnepségről is lemarad, mivel túl későn jelentkezett… Neje azonban nem hagyja annyiban, és sürgetésére Bernie végül suttyomban nekiindul, hogy újra átkeljen a Csatornán az egykori csatatérre. Hogy ki mindenkivel találkozik közben, és az emlékek mi mindent indítanak meg a házaspárban, erről szól a film. 

A 2014-ben megtörtént esetet feldolgozó forgatókönyv erőssége, hogy bár komoly húrokat penget – ilyenek az idős korral járó életkörülmények és kilátások, a háborús élmények feldolgozása, a soha vissza nem kapható ifjúság vagy a házasság –, láthatóan nem a szentimentalizmusra épít, hanem diszkrét humorral és vagánysággal szórakoztatva, de azért elgondolkoztatva, néhány mindennapos és rendkívüli élethelyzeten át idézni meg az életük alkonyán járó emberek világát. Ők – pláne manapság – ritkán lehetnek főszereplői egy filmnek, de úgy általában sem kapnak sok figyelmet. A házaspár ábrázolása (benne fiatalkori emlékképekkel, de öregkori csínytevésekkel is) a háborús nemzedék utolsó tagjai előtti tisztelgés, egyúttal pedig – sajnos – nem hivatalos búcsú is lehetne a filmet fémjelző színészgenerációtól.

the_great_escaper_02.jpg

Ez utóbbihoz annyi magyarázat tartozik, hogy Michael Caine a film 2023. októberi bemutatása idején jelentette be szakmai visszavonulását. Úgy hiszem, ez a karakter méltó volt az utolsó szerephez, az ő élettapasztalatával pedig könnyedén, de profi módon volt képes egy brit veteránt életre kelteni (már csak saját háborús élményei miatt is). Akár a megfáradt nyugdíjas, akár az emlékeivel küzdő katona, akár az örök szerelmes arcát kell megmutatnia, van hova nyúlnia. Emellett méltó partnert kapott a szintén neves Glenda Jackson személyében, aki nemcsak színésznőként, hanem politikusként (többek között parlamenti képviselőként) is dolgozott élete folyamán. Neki sajnos más miatt lett ez az utolsó szerepe, mert bár a végső változatot még megnézhette egy előzetes vetítésen, a premiert nem érte meg. John Standing is komoly név a veterán brit színészek között, nem mellesleg pont Michael Caine mellett is láthattuk egy háborús klasszikusban, A sas leszálltban, papként. Egykori ellenfélként pedig ki mást is választhattak volna, mint Wolf Kahlert, akit nem csak Az elveszett frigyláda fosztogatóiban vagy Az elit alakulatban láthattunk már német katonatisztként. Az alábbi jelenetben mindhármójukat láthatjuk. 

A helyszínek, a hangulatos fényképezés és az atmoszférikus zenei kíséret is hozzátesznek a produkció értékéhez. Viszont a 96 perces játékidő véleményem szerint lehetett volna egész kicsivel több is, és ettől nem vált volna unalmassá a történet. Összességében egy szívmelegengető, akár családi filmként is nézhető darabról van szó, amelynek értékét minden bizonnyal emeli – pláne évek múltán –, hogy ez volt két brit színészlegenda búcsúja. 

the_great_escaper_03.jpg

Érdekesség, hogy a történet egy másik játékfilmet is fialt 2023-ban The Last Rifleman címmel, a főszerepben Pierce Brosnannel. Ott a D-nap 75. évfordulója alkalmából lép meg egy ír nyugdíjas – a brit hadsereg egyik ír ezredének veteránja –, hogy visszautazzon Normandiába. Nem meglepő módon sok a közös pont és a hasonló fordulat. Egy fokkal talán kevésbé érződik a filmen az elkötelezettség, mint a fent bemutatott produkción, de meg kell hagyni, Brosnan is magáénak érezte a megfáradt, de egy utolsó zarándoklatra kész harcos szerepét. 

Egy hasonló, szintén az emlékezésre fókuszáló dráma  a Még találkozunk, amelyről korábban írtam, és amely érdekes módon ugyancsak egy színészgeneráció hattyúdalaként értelmezhető. Ezt 1994-ben, a partraszállás 50. évfordulója alkalmából mutatták be – szerencsére a magyar tévében is –, és olyan nevek működtek közre benne, mint Alec Guinness, Leo McKern, Lauren Bacall vagy Jeanne Moreau. 


Méltó búcsú.
Értékelés: 8/10

A nagy menekülő (The Great Escaper)
Pathé 2023
Dráma (96 perc)
Rendező: Oliver Parker
Főszereplők: Michael Caine, Glenda Jackson
Zene: Craig Armstrong

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr7818419847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása