FILM: Fogjunk tolvajt
2009. november 01. írta: Monty H.

FILM: Fogjunk tolvajt

…mondjuk a Riviérán.

A Gyilkosság telefonhívásra és a Hátsó ablak után Grace Kelly még egyszer, utoljára együtt dolgozhatott Alfred Hitchcockkal, méghozzá Cary Grant oldalán. Emellett pedig a Fogjunk tolvajt jeleneteit túlnyomórészt Cannes-ban rögzítették, 1954 júniusában, vagyis a rendező és a színészek a forgatás mellett sort keríthettek egy kellemes nyaralásra is.

Különös, mesterien kivitelezett ékszerrablások történnek a Riviérán. A Macskaként emlegetett mestertolvaj stílusa kísértetiesen emlékeztetett a környéken letelepedett amerikai férfi – egykor maga is ékszertolvaj és a francia ellenállási mozgalom oszlopos tagja – módszereire… Önmagát tisztázandó, természetesen segédkezik a nyomozásban, eközben pedig egy ott nyaraló amerikai milliomos asszony és gyönyörű lánya is feltűnik.

Nem egy tipikus Hitchock-krimi – a rendező rajongói nem is ajnározták túlságosan, de számomra éppen ezért meggyőző. A Fogjunk tolvajt nem akarja erőszakkal fenntartani a feszültséget és a rejtélyességet: bőven van időnk gyönyörködni a szépen fényképezett Riviérában, illetve Grace Kelly bájaiban, érezni a mediterrán napsütés melegét és élvezni a finoman adagolt humort, mely a szereplők gondosan megírt szóváltásaiból árad. Mindeközben persze a bűnügy is kibontakozik, és folyik a nyomozás, de a tempó sokkal lazább, mint a többi Hitchcock-műben. Míg a fent említett másik két krimit már kifejezetten ódivatúnak éreztem, ezt kifejezetten frissnek. Mai szemmel is szórakoztató.

A magyar DVD-kiadás mostanában nemigen elérhető. Az angol változaton az angol hang mellett francia és német szinkron, illetve angol, dán, holland, német, francia, finn és norvég feliratok sorakoznak. Extraként audiokommentárt, előzetest és négy kisfilmet kapunk, elég meggyőző kivitelben.

Ma is jól működő, derűs-romantikus krimi.
Értékelés: 10/10

Fogjunk tolvajt (To Catch A Thief)
Paramount 1954
Krimi (102 perc)
Rendező: Alfred Hitchcock
Szereplők: Cary Grant, Grace Kelly, John Williams
Zene: Lyn Murray

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr191470171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása