KÖNYV: Star Wars: Kóbor lovag (J.J. Miller)
2014. augusztus 11. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Kóbor lovag (J.J. Miller)

Egyedül a sithek ellen

A Szukits egy év után ismét a régi-régi Köztársaság korában játszódó regényt adott ki júliusban. A Kóbor lovag az azonos című (nálunk soha meg nem jelent) képregényszéria kísérőkötete volt (írójuk is azonos) és a képtörténet első füzeteinek sztoriját foglalta össze. Ez utóbbiról nem tudok nyilatkozni, mivel nem olvastam, viszont kíváncsian vettem kézbe a könyvet.

kobor lovag.jpgTöbb mint ezer évvel az Új remény cselekménye (és nem sokkal a Darth Bane-trilógia történései) előtt járunk. A Köztársaság válságtól szenved (micsoda meglepetés, mi?), míg a Sith-űrben sötét nagyurak áskálódnak és harcolnak egymás ellen. Kerra Holt jedi-lovag saját szakállára bujkál ellenséges területen, hogy egyenként szálljon szembe velük és minél több ártatlan életet megmenthessen…

Bár a kor magyarul kiadott regényeit és képregényeit olvastam, kicsit még mindig elveszettnek érzem magam ebben az érában. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy míg a klasszikus és előtrilógia, illetve az Új Köztársaság általunk ismert kora összesen néhány évtizedet ölel fel (a klónháborúk előtti évektől a második galaktikus polgárháborúig), vagyis viszonylag könnyedén átlátható, a Régi Köztársaság időszaka hivatalosan a yavini csata előtt durván 25.000 évvel kezdődik és 1.000 évvel azelőtt (az újabb sith-háborúk végeztével) ér véget. Enyhén szólva hosszú és akciódús időtartam ez, mely viszont sohasem tudott igazán megfogni. Ennek folytán a Kóbor lovag is picit a levegőben lóg a számomra, és bár önállóan is olvasható történet, nem tudtam igazán rákattanni, pedig Darth Bane kalandjait vagy a Végzetes szövetséget és az Árulást nagyon is komáltam. Ez azért is fájó, mert a szerző amúgy kidolgozott karakterekkel és változatos helyszínekkel dolgozik, illetve egy pár jól eltalált ötletet is bedob (a Halálspirál vagy a celegi, esetleg a sith nagyurak családi kötelékeinek boncolgatása ilyen), de egyszerűen nem hatott rám. Lehet, hogy rossz passzban ültem neki, vagy az a gond, hogy már-már egészségtelen gyakorisággal olvasok Star Wars-regényeket, de nem tudott lekötni. Aki nálam jobban otthon van ebben a korban, esetleg kétszer is végigjátszotta a KOTOR-játékokat, vagy megjelenése óta nyüstöli a The Old Republicot, az viszont mindenképp tegyen vele egy próbát.

A magyar kiadásban két dolgot hiányolok - mindkettő lerágott csont lehet, de a visszajelzések alapján ez nemcsak az én mániám. Először is szükség lenne a karakterlistára a könyv elején, főleg egy olyan sztorinál, ahol csupa vadonatúj szereplő jelenik meg. Néha ugyanis szívesen visszalapoznék, hogy beazonosítsak valakit. A Republic Commando egyes köteteinél ez már sikerült, jó lenne rendszert csinálni belőle. A másik dolog pedig a regényeket kronológiai sorrendben tartalmazó felsorolás, mely segítene a korszakban elhelyezni a történetet. Lehet mondani erre, hogy ott az internet, tessék megnézni, de ahogy elnézem, egy azaz egy plusz oldalt igényelne egy ilyen mutatvány minden könyvben, márpedig az 400-500 oldalas köteteknél nem lenne nagy tétel.

 

Star Wars: Kóbor Lovag
(Star Wars: Knight Errant)
Írta: John Jackson Miller
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2014
390 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr636574149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2014.08.11. 16:50:08

Az utóbbi idők egyik legjobb star wars könyve volt. kifejezetten érdekes, hogy saját karaktere volt minden sith nagyúrnak, és nem csak annyit lehetett megtudni, hogy hű de gonosz az összes, és mindegyik el akarja pusztítani a galaxist.

Monty H. 2014.08.11. 17:39:12

@Pötty1: Ez abszolút igaz, abban a korban mintha nem volnának olyan fekete-fehérek a sith nagyurak, más kérdés, hogy emiatt picit fura is, illetve, ha már ennyien vannak, talán jobb is így. :-)

Pötty1 2014.08.11. 18:02:04

Karakterlista és kronológia tényleg jól jönne. Néha muszáj volt megállni és neten utána nézni, ki kicsoda. Ja és régebben a Szukits adott a könyvekhez könyvjelzőt. Azt is jó lenne visszahozni. Tudom költségkímélés meg minden, de nagyon praktikusak voltak.
süti beállítások módosítása