KÖNYV: Star Wars: Darth Bane – A pusztítás útja (Drew Karpyshyn)
2011. február 24. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Darth Bane – A pusztítás útja (Drew Karpyshyn)

“Kettőnek kell lenni: se többnek, se kevesebbnek."

A Szukits – nagy meglepetésünkre – teljesen váratlanul, tavaly karácsonykor hozta ki legújabb témába vágó kötetét. Elsőre ez a részlet mellékesnek tűnhet, de személy szerint nagyon is fontosnak találom, hiszen a karácsonyi bevásárlás idején egyáltalán nem mindegy, hogy egy kispénzű rajongó számít-e ilyen megjelenésre, vagy nem, ergo meg tudja-e vásárolni a kötetet vagy sem... Úgyhogy e rövid kitérő keretei között ismét felhívnám a kedves kiadó figyelmét arra, hogy vadonatúj honlapján picit szánalmas az a megjegyzés, hogy „új könyveinkről a megjelenés napján értesítést küldünk”… 

Mindettől függetlenül azonban a magyarországi Star Wars-könyvkiadás mérföldkövének is nevezhetném ezt a kötetet, hiszen ez az első magyarul, amely jóval visszanyúlik a klasszikus történet elé – úgy négyezer évvel korábbra, abba a korba, amikor a sötét oldal prófétái hatalmas hadseregük élén csatáztak a jedikkel – ez volt a nagy sith háború. A kiadónak tehát ezúton megköszönöm a témaválasztást.

Dessel egy istenháta mögötti bányabolygó vájára, aki az igazságszolgáltatás elől menekülve beáll a sith hadseregbe, és részt vesz a Köztársaság ellen folytatott hosszas hadjáratban. A fiatalember nem akármilyen harcos: Erő-érzékeny, kiváló taktikus és remek emberismerő. Egy idő után a Sith-rend mesterei is felfigyelnek rá, és végül a korribani Sith Akadémián köt ki, ahol elnyeri a Bane nevet és megkezdheti a kiképzést. A sötét oldal persze ármánnyal teli útra vezeti az embert, és ezt Bane a saját bőrén is megtapasztalhatja. A hatalmas, több ezer tagot számláló rend hatékonysága – vagyis inkább ennek hiánya – folytán, továbbá az ősi sith krónikák olvasása során fokozatosan rádöbben, hogy vissza kell állítani a kétfős létszámot, vagyis egy mester és egy tanítvány kell legyen…

Aki kicsit is képben van a Star Wars-regényeket illetően, tudhatja, hogy kevés köztük – legalábbis a magyarul kiadottak között – a sötét oldallal részletesebben is foglalkozó kötet. (A kevés kivétel közé tartozik a Darth Maul – A vadászó árnyék vagy A birodalom árnyai.) Most viszont végre kaptunk egyet, ami szinte végig a sithekre összpontosít, ráadásul egy kevésbé ismert korszakban. Már ezért figyelemreméltó ez a könyv, de szerencsénkre a szerző sem hagyott minket cserben: kiváló, feszes stílusban ír, figyel a jellemek kibontakoztatására is, kellően részletesen mutatja be a csatajeleneteket, így a kötet tényleg letehetetlen. A rajongóknak mindenképp ajánlom.

A magyar fordítással kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy Szente Mihály sajnos még mindig túlzásba viszi a finomkodó kifejezések használatát. A „gyanít” igét mégsem kéne minden egyes alkalommal úgy fordítani, hogy „él a gyanúperrel”… Ezt leszámítva nagyon igényes fordításról van szó.

A történet egyébként nem itt záródik le, így reméljük, hogy a folytatások, Rule of Two és Dynasty of Evil címen, is olvashatók lesznek magyarul a közeli jövőben.


Csillagok háborúja: Darth Bane – A pusztítás útja  (Darth Bane: Path of Destruction)
Írta: Drew Karpyshyn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2010
416 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr332641653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása