FILM: Jonah Hex
2014. augusztus 08. írta: Monty H.

FILM: Jonah Hex

Dezertőr, fejvadász, nemzeti hős

Nem tudom, miért van ez, de nyáron mindig utolér a vadnyugati életérzés és az ilyennek általában nyoma is marad a blogon… Az elmúlt hetekben két westernt is megnéztem, ezek közül rögtön be is mutatnám az egyiket, mely meglehetősen elmarasztaló kritikákat kapott bemutatása idején és óta.

jonah hex 1.jpg

Jonah Hex valaha a konföderációs hadsereg tisztje volt. Egykori parancsnoka viszont árulónak bélyegezte egy szerencsétlen incidens után és bosszút állt rajta, melynek nyomát - többek között - az arcán viseli a fejvadásszá süllyedt főhős, akire hirtelen nagy szükség lesz, mert az Egyesült Államokat terrorveszély fenyegeti, és Grant elnök őt kéri fel ennek elhárítására…

jonah hex 3.jpg

Már az alaptörténet is utánérzéseket hajt maga előtt: helyből a Call of Juarez - Bound in Blood és Az utolsó törvényenkívüli ugrott be az egykori déli katonát látva, de rögtön követte ezeket a Vadiúj vadnyugat, aztán az enyhén misztikus szál miatt a Blueberry is, de az ínyencek valószínűleg tudnának még párhuzamokat találni itt. A lényeg, hogy friss történeti elemet hiába is keresünk itt, bár az utóbbi esztendők western-felhozatalát végignézve ez nem újdonság. Maga a cselekmény is felületes, pergő és képregényes - ez utóbbi azért sem meglepő, mert Hex a DC Comics egyik képtörténetében tűnt fel, először 1971-ben, majd jó néhány szériát is megért. A film említésre méltó részleteket csak nyomokban tartalmaz… Egy-két csattanós benyögés, pár látványosabb, de nem túl hosszú akció, de túlnyomórészt közhelyes darabkákból építkezik a forgatókönyv, itt-ott pedig picit még zavaros is. Ezek után a 81 perces játékidő is könnyedén megbocsátható, mert sokkal hosszabban ezt valószínűleg nem szívesen néznénk.

jonah hex 2.jpg

A címszerepet jegyző Josh Brolin (Gengszterosztag, Nem vénnek való vidék) most is markáns, de karaktere elég sekélyes. A főgonoszt John Malkovich hozza, de az ő személye is olyan kétdimenziós, hogy csak azért figyelünk oda rá, mert ő John Malkovich. A jobbkezeként közreműködő bajkeverőt Michael Fassbender kelti életre. Ő legalább láthatóan jól érezte magát az enyhén lökött, de fokozottan veszélyes ír késelő szerepében - talán ő is csak kikapcsolódásként vállalta ezt a filmet. És hát itt van Megan Fox, aki ahhoz képest, hogy ringyót alakít, szégyentelenül túlöltözötten van jelen a vásznon, viszont ha közelharcra kerül a sor, megmutatja, hogy milyen vadmacska tud lenni… Ezek után egyértelmű, hogy a karakterek sem mentik meg a filmet, mely egyedül talán a fényképezéssel és a vágással tudott valamit felmutatni, mert ott legalább vissza tudtak adni valamicskét a vadnyugati hangulatból.

Summa summárum, ez egy egyszernézős (és aztán jó eséllyel feledős) western-akció, mely könnyed nyári kikapcsolódásként, sör mellé talán még elmegy, de ne várjunk tőle semmit, és akkor talán nem csalódunk akkorát. Rengeteg nézőnél még ebben a kategóriájában is kicsapta a biztosítékot, szóval csak óvatosan közelítsünk…

 

Egyszernézős western.
Értékelés: 4/10

Jonah Hex (Jonah Hex)
Warner Bros. 2010
Western, akció (81 perc)
Rendező: Jimmy Hayward
Főszereplők: Josh Brolin, Megan Fox
Zene: Marco Beltrami, Mastodon

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr936498169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.09. 10:59:57

és tényleg nagyon gyenge, nem is értem hogy gondolhatta ezt a dc. Ami jó benne az az animáció az elején. Az egész filmnek annak kellett volna lennie.

Monty H. 2014.08.11. 09:39:33

@doggfather: Igen, az animáció kb. a legjobb az egészben :-) Az aztán tipikusan Call of Juarez-hangulatú.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.11. 09:54:16

@Monty H.: a dc animációk egyébként is híresen jók (legalábbis a nézők, én is, szeretik nagyon) ez is lehetett volna az.
süti beállítások módosítása