FILM: Az utolsó törvényenkívüli
2011. július 07. írta: Monty H.

FILM: Az utolsó törvényenkívüli

Egyik háborúból a másikba

A Call of Juarez végigjátszása után valahogy elkapott a vadnyugat szele, és eszembe jutott egy régen látott western, amelyet a hazai mozipremier után természetesen a televízióban is sugároztak. Akkor, a kilencvenes évek derekán nagy hatással volt rám a történet, és kíváncsi voltam, másodszorra hogy működik.

Az amerikai polgárháborúnak már évek óta vége, de Graff ezredes, a konföderációs sereg egykori tisztje néhány emberével azóta sem tette le a fegyvert. Kiválóan képzett, vérprofi bandaként fosztogatják a vadnyugati bankokat. Legutolsó akciójuk azonban nem a tervek szerint alakul, és egyik társuk súlyos sebet kap. Graff gondolkodás nélkül hátrahagyná, ám hadnagya, Eustis kiáll a sebesült mellett, sőt, felettese ellen fordítja fegyverét… Az ezredes azonban nem hal meg, s a csapat nyomában lihegő seriff és különítménye mellé állva vállalja, hogy kézre keríti az árulókat. S mivel ő a parancsnok, pontosan tudja, emberei hogyan gondolkoznak és mi lesz a következő lépésük. A mexikói határ felé igyekvő banda tehát cseberből vederbe kerül…

A történet potenciális drámát sejtet, és ez működik is, legalábbis első megnézésre biztosan, bár felnőtt fejjel azért már el kell ismernem, hogy a karakterábrázolás ennél többet érdemelt volna. Az ezredest életre keltő Mickey Rourke az egyetlen igazán markáns karakter, a hadnagyot játszó Delmot Mulroney (Lélegezz!, Álljon meg a nászmenet) viszont szerepének jelentőségéhez képest nem elég erőteljes. Régi ismerősök is feltűnnek: Steve Buscemi, Keith David vagy John C. McGinley. A mellékszereplők nem mennek túl a szokásos vadnyugati karaktereken, bár egy-két jelenet azért lehetővé teszi, hogy a hűség és az engedelmesség kérdéskörét feszegető alaphelyzetet fokozni lehessen néhány jól sikerült párbeszéddel. Összességében tehát egy átlagosnál jobb vadnyugati filmről van szó, melynek a 93 percnél valamivel hosszabb játékidőt is megszavaztam volna.

A filmet nálunk legfeljebb VHS-en forgalmazhatták annak idején, és DVD-n csak az Egyesült Államokban került kiadásra. Beszerzése ezért némileg problematikus.

Tisztességes vadnyugati dráma.
Értékelés: 7/10

Az utolsó törvényenkívüli (The Last Outlaw)
HBO 1993
Vadnyugati dráma (93 perc)
Rendező: Geoff Murphy
Szereplők: Mickey Rourke, Delmot Mulroney
Zene: Mason Daring

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr503035165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cozs 2011.07.11. 14:53:12

Érdemes lenne egy Mickey Rourke címkét is létrehozni, Bácsi!
Egy hatalmas zseni az az ember, félelmetesen jó színész, állati jó arc, izgalmas karakter.

Monty H. 2011.07.12. 14:03:06

@cozs: Jogos, mindjárt megcsinálom. Jön tőle még pár film a blogra, úgyhogy muszáj lesz :-) Ha a Sin City 2-ben nem ő lesz Marv, sztrájkba is lépek!
süti beállítások módosítása