FILM: Gengszterosztag
2013. szeptember 10. írta: Monty H.

FILM: Gengszterosztag

Mire képes egy pár elszánt ember...

Elárulhatom, hogy a gengszterfilmek nem állnak közel hozzám. Sem az Aki legyőzte Al Caponét (és de jó, hogy a magyar címmel máris lelőtték a poént), sem a Közellenségek, sem A kárhozat útja nem tudott megfogni. Aztán nemrég a kezembe került hirtelen a Gengszterosztag DVD-je és a borító, no meg Sean Penn neve miatt feltámadt bennem az érdeklődés. Miért is ne?

gengszterosztag1.jpg

O'Mara őrmester azon kevés zsaru közé tartozik, aki várandós felesége aggodalmai ellenére sem fél ringbe szállni Los Angeles maffiavezérével, Mickey Cohennel, pedig annak mindenki, még a helyi bíróság és a rendőrség is a zsebében van. Amikor pedig fű alatt kell összerángatnia egy hivatalosan nem is létező akciócsoportot, hát uccu neki, nem kell noszogatni. A város rövidesen persze csatatérré változik...

gengszterosztag2.jpg

Hát, amellett, hogy összességében tetszett a mű, egyszerűen tagadhatatlan, hogy minden ízében utánérzésekből áll. A gengszterfilm-klisék közül valószínűleg egyet sem hagytak ki: legyőzhetetlennek tűnő maffiafőnök, becsületes zsaruk maroknyi csoportja a világ ellen, utcai tűzharcok, a vezér csinibabájával flörtölő jóképű zsernyák... De a film ettől függetlenül pörög, de nagyon, összevegyítve a film noirra ugyan csak távolról hajazó, de mégiscsak arra emlékeztető hangulatot a könnyedebb, modern akciófilmek atmoszférájával. Ez, a kritikák szerint nem mindenkinek jön be: nos, nekem nem voltak elvárásaim ezzel kapcsolatban, bár reméltem, hogy kellően sötét lesz az alvilág bemutatása. Ez be is jött, mert például Sean Penn, ha igazán dühös, kíméletlenül trancsíroz mindent és mindenkit...

gengszterosztag3.jpg

Sajnos azonban minden főszereplő nagyjából annyi helyet és dialógust kap, amennyi éppen hogy szükséges a karaktere tisztába tételéhez, ami nem sok, hiszen első blikkre megmondjuk, hogy ki miféle. Vagyis az agyonmaszkírozott Pennből, a szigorúan tisztességes Josh Brolinból, a szépfiú Ryan Goslingból vagy mellékszerepre kárhoztatott kollégáikból pontosan annyit látunk, amennyi egy inkább-akciófilm-mint-krimi típusú alkotásba kell belőlük, és slussz. Ez pedig nem tett jót a film bevételeinek: az Egyesült Államokban állítólag nagyot bukott, és akárhol is olvastam róla, mindenütt ugyanazt emelték ki. Azt, hogy sablonos és felszínes, ellenben egész szórakoztató, ha nem vesszük komolyan.

Ha már a színészeket megemlítettem, hadd soroljam el az ismerős arcokat a mellékszereplők köréből is: Giovanni Ribisi (Ryan közlegény megmentése, Hideghegy), Michael Pena (World Trade Center, Orvlövész), Nick Nolte (Az őrület határán, 48 óra), Emma Stone (Zombieland), Robert Patrick (Terminator 2, A dicsőség zászlaja) és Sullivan Stepleton (Válaszcsapás, Az orvvadász).


Sablonos, de szórakoztató, csak ne vegyük komolyan.
Értékelés: 6/10

Gengszterosztag (Gangster Squad)
Village Roadshow 2012
Akciófilm (113 perc)
Rendező: Ruben Fleischer
Főszereplők: Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling
Zene: Steve Jablonsky

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr485498380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.09.10. 14:11:58

Nem túl jó film.
Ennyi röviden a véleményem.

Te pedig Monty elkezdhetnéd kikúrálni magad a gengszterfilmek iránti ellenérzésedből mondjuk a Boardwalk Empire-rel, ami ugyan sorozat, de magasan a legjobb színvonal jelenleg a műfajban.

Bár lehet, hogy azt inkább alvilági melódiák közé sorolnád :)

Mint a Keresztapa 1-2., vagy mondjuk a Bugsy, hogy a legjobbakat említsem.

Monty H. 2013.09.10. 15:41:35

@symor: Ellenérzés nincs bennem, csak épp nem fogtak meg annyira. Ez azért nem ugyanaz.
A Boardwalk Empire egyébként esélyes, lehet, hogy belenézek. A Keresztapa-trilógiát elkezdtem nézni, de a színészek nagyobb hatással vannak rám, mint maga a történet.
süti beállítások módosítása