KÖNYV: Star Wars: Republic Commando - Tűzharc
2013. augusztus 15. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Republic Commando - Tűzharc

A kemény mag

A Republic Commando cím inkább a PC-s játékosok számára lehet ismerős, hiszen 2005-ben nagy sikert aratott a LucasArts taktikai FPS-e. A program beharangozásában az angolul 2004 végén megjelent regény is részt vett, melyet az elmúlt hetekben adott ki nálunk a Szukits.

republic commando 1.jpgA köztársaság egy négyfős elit különítménye készül a klónháború frontvonalai mögötti bevetésre: az Omega-osztag feladata leszállni egy szeparatisták által ellenőrzött bolygón és megsemmisíteni egy labort, ahol különlegesen veszélyes fegyvert készítenek elő. A felszínen két jedi várja majd őket, akik a katonák segítségére lesznek. A valóságban persze minden másképp alakul...

Karen Traviss sokadszorra adja nevét a Star Wars-univerzumhoz, hiszen ő követte el a klónháborús animációs film regényváltozatát, a Legacy of The Force-széria két kötetét, és a teljes Republic Commando-sorozatot, melyhez a fenti mellett három kötet tartozik (Coruscant, Színvallás, A 66-os parancs). Cikkek is fűződnek a nevéhez, és ezek közül kiemelném a Star Wars Insider 86. számában leközölt írását, mely a mandalori népről és kultúrájukról szól.

Ami a regényt illeti... Traviss jó érzékkel mutatja be az elitklónok belső világát. Végre nem csak a külső benyomásokat kapjuk vissza, hanem személyiségüket is megismerhetjük, mely a négy katona esetében kellően eltérő ahhoz, hogy megkülönböztessük őket az egyforma egyenruha alatt is. A különlegesen képzett harcosok módszereit és harcászati megoldásait is realisztikusan mutatja be az írónő, így szakmailag nem is igazán lehet belekötni a hallottakba. A főszerepet kapó jedi padavan, Etain ráadásul nem az a tipikus mindentudó, mindenben kiváló lovagi poronty, hanem egy eleinte kifejezetten gyengén szereplő, önmagában kétkedő karakter, aki fokozatosan és lassan fejlődik tovább, akárcsak a háborút még javában kóstolgató klónok. A kötelességgel és a felelősséggel járó erkölcsi kérdések is gyakorta felmerülnek, bár Traviss sajnos nem igazán ér el igazi mélységet ezek kibontásával, holott nagyon jó hátteret hozott össze hozzá. Ráadásul még legalább két, de inkább három olyan szereplő van (Jinart, Hokan és Uthan), akiknek a karaktere elég érdekes lett volna ahhoz, hogy jobban megismerjük őket. A történet sincs agyonbonyolítva - a szerző talán jobban figyelt a drámai vonalra -, ráadásul a bolygó sem szolgált túl sok izgalommal a célpontjuk felé törtető kommandósok számára. Az összbenyomás ezért kissé vegyes.

republic commando pic.jpg

A negatívumok ellenére már várom a folytatást, mely nem várat sokat magára, hiszen szeptember közepén elvileg meg is jelenik magyarul.

Star Wars: Tűzharc (Star Wars: Republic Commando - Hard Contact)

Írta: Karen Traviss
Fordította: Szente Mihály

Szukits 2013
344 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr185446318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2013.08.16. 17:44:56

Szerintem épp azért nincsenek kibontva a szereplők, mert eleve sorozatról volt szó, és ha már az első könyvben ezzel foglalkozna, kb el is ment volna a történet vele, ez pedig az akció rovására ment volna, ami egy ilyen típusú könyvnél nem jó.

Egyébként amikor kiderült, hogy kiadják ezt a sorozatot én egyáltalán nem örültem, unalmasnak gondoltam. A könyv elolvasása után viszont szerintem benne van a top 10 star wars könyvben.
Persze ez szubjektív.

Monty H. 2013.08.19. 11:05:08

@Pötty1: Éppen az, hogy nem a klónok karaktere hiányos, hanem a többieké...

A 10 legjobb SW-könyvön most majd elgondolkodom... Nekem így elsőre nem tűnik esélyesnek saját szubjektív listámon, de ez tényleg egyéni. Mindenesetre a téma sokat ígér, úgyhogy várom a többit.

Pötty1 2013.08.19. 14:02:27

Én is a többi szereplőre értettem. A klónoké szerintem pont jó, nyilván a következő részekben mindannyian átmennek egyfajta jellem fejlődésen, ugyanakkor nekem pl. a jedi lovag karaktere sokszor ellentmondásos volt.

Nekem már csak azért is különleges a könyv, mert eddig minden oldalt meg lehetett ismerni a könyvekből, de pont a katonákat nem. Bár ebben a Válaszutak is egész jó, igaz ott renegát katonákról van szó.
süti beállítások módosítása