KÖNYV: Star Wars: Áramlatok (P.S. Kemp)
2014. július 05. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Áramlatok (P.S. Kemp)

Időutazás Star Wars-módra

Legalább egy éve, a Darth Plagueis óta nem olvastam igazán magával ragadó Star Wars-regényt. Most megtört a jég, és ami igazán meglepő, egy olyan kötet révén, melyet éppen három esztendővel ezelőtt már olvastam angolul és akkor inkább csak átlagos benyomásokkal gazdagított. Mégis nekikezdtem a most megjelent magyar változatnak és nem bántam meg. Mielőtt azonban még belemennék a részletekbe, egy kis kitérőt kell tennem.

crosscurrent.jpgA magyarországi Star Wars-könyvkiadásnak ugyanis sajnálatos (és sajátságos) hiányossága – minden érdeme ellenére is –, hogy két jelentős és sokat emlegetett széria megjelentetésére még egyetlen kiadó sem vállalkozott. Ezek a New Jedi Order és a Legacy of The Force című, korántsem rövidke sorozatok, mindkettő az Új Köztársaság korából: előbbi a Yuuzhan Vong-invázió küzdelmes történetét, utóbbi pedig a második galaktikus polgárháborút mutatja be. A Szukits Kiadó ettől függetlenül merészen belecsapott az ezeket követő korszakba: legújabb kötetük, az Áramlatok éppen ekkor, durván 40 évvel az Új remény eseményeit követően játszódik. Legalábbis részben…

Azért csak részben, mert a szerző, Paul Kemp is merész volt a cselekményvezetés terén, és valójában két, egymástól távol eső időszakot házasított össze. A sztori ugyanis a nagy sith háború idején kezdődik, 5000 évvel a yavini csata előtt. Saes Rrogon a Phaegon III holdjának érckészletét szipolyozza ki, mikor feltűnik a színen két jedi-lovag és olyan súlyos kárt okoznak a sith hajó hajtóművében, hogy a legközelebbi hiperűrugrás során nemcsak térben, hanem időben is hatalmas utat tesznek meg. Így jutnak át az Új Köztársaság korába, éppen akkor, amikor a második galaktikus polgárháború végre lezárul. A közelben ott tartózkodik Jaden Korr, aki egy csempészhajó fedélzetén utazva látomásai nyomában bolyong...

Szerencsénkre a kissé levegőben lógó korszak nem okoz fejtörést az olvasónak, a történet önállóan is értelmezhető, ráadásul a főhős, Korr nem is annyira ismeretlen, hiszen a Jedi Academy című számítógépes kalandjáték főszereplője is ő volt – ez a cím pedig nyilván nemcsak nekem ismerős, hiszen az egyik legsikeresebb Star Wars-szoftver. Az ő szerepeltetése mindenképpen jó ötlet, mivel nem unalomig ismert karakterről van szó, ugyanakkor előélete során mind a világos, mind a sötét oldalba belekóstolt, vagyis kevésbé kiszámítható szereplő. Mellette csupa ismeretlen figura bukkan fel, s Kemp képes volt arcot és hátteret adni mindegyiküknek, akár sith, akár jedi, akár orgyilkos vagy csempész az illető. Jó érzés volt látni, ahogy a kibontakozó történetben ezek a személyiségek fokozatosan megnyíltak és legtöbbjük valóban fejlődik is. A karaktervezetés ezért aztán dicsérendő. A történet is kellően formabontó, jellegét tekintve pedig a komorabb olvasmányok közé sorolható, meglepően olvasmányos stílussal. A szerző véleményem szerint jól meg tudta ragadni a Star Wars-életérzés egy-egy jól működő elemét, ráadásul Kemp a végére még egy sötét titkot is tartogat, melynek kibontása már a folytatás, a nálunk augusztus végén megjelenő Hullámtörés dolga lesz.


Star Wars: Áramlatok
(Star Wars: Crosscurrent)
Írta: Paul S. Kemp
Fordította: Habony Gábor
Szukits 2014
322 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr876304202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása