KÖNYV: Star Wars: Darth Plagueis
2013. május 04. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Darth Plagueis

Egy mester és egy tanítvány

Nyolc évvel ezelőtt, amikor végre mozikba került a Csillagok háborúja előzménytrilógiájának befejező része, A sithek bosszúja, hallhattunk először egy bizonyos sötét mesterről, Darth Plagueisról. Az örök élet titkát megfejteni akaró bölcs említése a történet szempontjából egyáltalán nem volt mellékes, de az csak később derült ki, hogy ez a Plagueis valójában annak az embernek volt a mestere, aki nem sokkal később magához ragadta a galaxis feletti uralmat...

darth plagueis.jpgÉs bár a legendakör teljessé vált, maradt a fő kérdés a sithek ármánykodásával kapcsolatban, hiszen a hatalomátvétel és mindaz, ami ezt előmozdította, hosszú-hosszú tervezés és aknamunka eredménye kellett, hogy legyen. Aki a Star Wars-ban is szeret a dolgok mögé nézni, illetve elgondolkozni az összefüggéseken és a miérteken, valószínűleg eltöprengett már, vajon mi minden kellett ahhoz, hogy a gyengülő Köztársaság romjain majdhogynem varázsütésre létrejöhessen a Császár vezette Birodalom.

"Mi, sithek egy láthatatlan ellenzék vagyunk" - mondta Tenebrous ifjú tanítványának. - "Egy rejtőzködő veszély. Amíg a sithek valaha páncélt hordtak, addig mi manapság köpenyt és elegáns ruhákat viselünk. Ám a láthatatlanságunk révén a sötét oldal még erősebben hat rajtunk keresztül. Jelenleg, minél tovább rejtőzködünk, annál nagyobb hatalomra teszünk szert. A bosszúnk nem leigázással fog beteljesedni, hanem káros befolyással."

Nagyon vártam már ezt a kötetet. Amikor először megláttam a hangulatos borítófestményt az interneten, nehezen álltam meg, hogy ne rendeljem meg rögtön angol nyelven. A Szukits szerencsére jó érzékkel választotta ki 2013-as kiadványait, ennek köszönhető, hogy meglehetősen frissen kaphattuk kézbe a regényt, durván egy évvel az amerikai megjelenés után. És visszautalva a bevezetőben pedzegetett, eddig soha el nem mondott háttérsztorira, hadd nyugtassak meg mindenkit: valóban arról szól, hogy hogyan alapozták meg a sithek a hatalomátvételt. Az persze kitalálható, hogy egy meglehetősen gigantikus történetről beszélünk, mely évtizedeken át húzódó küzdelmeket mesél el, onnan indulva, ahol maga Plagueis is csak tanítvány még.

darth plagueis 3.jpgJames Luceno szerencsére nem kezdő a szakmában: neki köszönhettük A gonosz útvesztőjét és a Sötét nagyurat (előbbi A sithek bosszúja közvetlen előzményeit taglalja, utóbbi annak folytatása). Ebben a könyvben szükség is volt minden tehetségére, hiszen több szálon kellett vezetnie a cselekményt: nemcsak a sith nagyurak kapcsolatának fejlődésén van a hangsúly, hanem a számtalan politikai és magánéleti machinációt is részletesen fel kellett vezetnie. Mindezek fényében tudhatjuk meg az igazságot többek között arról, hogy hogyan is került képbe a Naboo (azt leszámítva, hogy maga Sidious is onnan származik), a Kamino, Sifo Dyas mester vagy Dooku, sőt Darth Maul előéletéről is kiderül ez-az. Emiatt kicsit úgy is éreztem néha, hogy túlcsordulnak az információk, vagyis koncentrálni kell, különben gondot okozhat az ok-okozati összefüggések számontartása. Luceno figyelembe vette a már lefektetett eseményeket, és ahol tehette, össze is kapcsolta azokat saját történetével (például a Darth Maul - A vadászó árnyék, illetve az azt megelőző képregény vagy épp a Baljós árnyak vonatkozásában). Palpatine (vagy inkább Darth Sidious) előéletének kibontakoztatása szintén fontos és rég várt eleme a regénynek. Plagueis bemutatása emellett picit talán háttérbe is szorul, ami a cím ismeretében furcsa lehet, ettől függetlenül kellő hangsúlyt kapnak a midikloriánokkal végzett kísérletei vagy épp a galaktikus politikát érintő manipulációi. Luceno stílusa szerencsére egyenletes és követhető.

"A közhangulat kezd változni, Darth Sidious. A politikai testen a fertőzés jelei mutatkoznak. A harag, a gyűlölet és a félelem felbukkanása azt jelzi, hogy sokan elvesztették hitüket az Erőben. A fény gyengül, a sötét anyag egyre inkább visszavonulásra kényszeríti, és az univerzum ma már inkább ellenséges helynek tűnik, semmint kényelmesnek. Az ilyen korszakokban a teremtmények a kemény törvények beiktatásában, az idegenek elűzésében és a háborúban látják a megoldást. Aztán, ha már a Köztársaság elbukott, a jedik pedig emlékké váltak, a teremtmények senkihez sem fordulhatnak majd, csakis hozzánk, mi pedig megadjuk nekik a stabilitás és a rend érzetét. Ellenségeket kapnak tőlünk, egész csillagrendszerek megtizedelésére alkalmas fegyvereket, duracél börtönöket, amelyekben biztonságban érzik magukat. - Az udvar felé intett, és hozzátette: Nézd, hogy áhítoznak a sötétségre".

Az utóbbi évek kétségtelenül egyik legérdekfeszítőbb és leginformációdúsabb Star Wars-regénye ez, mely számos fehér foltot eltüntet a galaktikus történelem térképéről. Minden rajongónak kötelező darab.

Star Wars: Darth Plagueis (Star Wars: Darth Plagueis)
Írta: James Luceno
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2013
464 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr425260411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2013.05.04. 08:17:08

Hát ezzel most nem értek egyet. :)

Nagy várakozással kezdtem el olvasni, mert mindenhol úgy emlegették, mint az egyik legjobb SW könyvet.

Ehhez képest sokszor olyan érzésem volt, mintha egy gazdasági szakkönyvet olvasnék. Sok az információ, de gyakran nagyon unalmas és elvesznek a fontos dolgok a részletekben.
De ami nekem a leginkább nem tetszett, hogy Darth Mault lényegében egy "csicskává" degradálta, aki nem is igazi sith, csak amolyan erő használó feláldozható bérgyilkos.

A filmek és a korábbi történetek bennem azt az érzést keltették, hogy Maul igenis fontos karakter lett volna, ha nem jön közbe Obi-Wan.

Az viszont tényleg tetszett, hogy több könyv illetve képregény történetét is belefűzi.

Monty H. 2013.05.04. 10:09:30

@Pötty1:
!!!!!SPOILER!!!!!

A gazdasági szakkönyv nekem is átjött. Viszont ezek a sithek így dolgoznak, ezt többször is aláhúzták. Sok az ilyen jellegű részlet, ez tény, de azért nemcsak ebből áll a sztori :-)

Darth Maul kapcsán igazad van. Ugyebár eddig úgy tudtuk, hogy a Baljós árnyak idején már csak ők ketten vannak, most meg kiderül, hogy nem is... Maul hozzájuk képest valóban másodrendű "végrehajtó" (terminátor, höhö) lett, de az szerintem nem gond, hogy egy karakterről így tudsz meg még többet. Valljuk be, azt tudtuk, hogy kiváló harcos, de sosem volt olyan megnyilvánulása, amivel azt a képzetet kelthette volna, hogy egy nap tényleg ő lesz a következő mester... Tulajdonképpen az összes regény, képregény és film tisztán egy ügynökként mutatja őt be. Ergo tényleg "csak" egy csicska a nagyobb sithek mellett...

Pötty1 2013.05.04. 12:33:03

Lehet csak én vártam többet az egyik kedvenc karakteremtől. :)

De az EP1 alatt még Maul is "kezdő", abban a fázisban van, amikor még teljesen aláveti magát mesterének. Ez szerintem kb az összes sithre igaz.

Az meg, hogy mi lett volna, ha nincs a naboo-i harc, nem lehet tudni, valszeg Palpi akkor is felfigyel Anakinra és vele nyilván nem versenyezhetett Maul.

De ettől függetlenül nekem bántó volt, hogy Maul még csak a 2 szabályába sem fért bele a történet szerint. Már-már csak kolonc volt a nyakukon.

Monty H. 2013.05.05. 11:15:17

@Pötty1: Igen, a végkicsengése tényleg ez. És ez valószínűleg mindenkit zavar, akit Maul megérintett. Engem is... De ez van.
süti beállítások módosítása