KÖNYV: Star Wars: Az ébredő Erő – A képes útmutató (P. Hidalgo)
2016. január 11. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Az ébredő Erő – A képes útmutató (P. Hidalgo)

Az új film vizuális enciklopédiája

Ha új Star Wars-film érkezik, garantáltan számíthatunk néhány „kötelező” kiadványra is. Ilyen a filmregény, a képregény-változat, a gyerekeknek szánt könnyített szövegű képeskönyv vagy épp a képes enciklopédia, mely eddig mindig megjelent magyarul is (még ha nem is az eredeti premier időpontjában). A hagyomány szerencsére most sem törik meg, nemrég ugyanis a Kolibri kiadta a Pablo Hidalgo tollából készült vadonatúj útmutatót.

ep7_visual_dictionary_1.jpgEzek a nagyalakú albumok igazi kincsnek számítottak akkoriban, amikor még nem az internethez fordultunk, ha képanyagra volt szükségünk. Ma már nyilván kisebb az értéke, hiszen a világhálón inkább előbb, mint utóbb már megtalálhatók akár a promóciós felvételek is, méghozzá sokszor meglepően nagy felbontásban, nem is beszélve az adatokról, amelyeket szorgos méhecskékként gyűjtögetnek a legelszántabb rajongók, ezeket rögtön közzé is téve valamilyen honlapon, mondjuk a Wookiepedián. Emiatt aztán az enciklopédiaszerű kötetek egyre ritkulnak starwarsos vonalon is, de egy új nagyjátékfilm esetében nincs pardon…

Az új kiadvány nem sokban tér el az eddigiektől: alapvetően a karakterek és az általuk használt ruházat, illetve eszközeik bemutatására összpontosít. A főbb szereplőkre általában egy oldalpár, a kevésbé jelentősekre fél vagy egy oldal jut. Túlnyomórészt kiváló minőségű műtermi felvételekből dolgoztak, mind az egészalakos képeknél, mind a felszerelési tárgyaknál, de természetesen találunk beszúrva képkockákat a filmből is. A részletek iránt érdeklődők, illetve a jelmezkészítő fanatikusok számára mindez nagyon hasznos, de a kísérőszövegek egy-egy karakter vagy holmi hátteréről is sokat elárulhatnak sajnos azonban nem mindig ez a helyzet.

ep7_visual_dictionary_2.jpg

A részletezés (vagyis a bevonalkázott magyarázatok) kapcsán szisszen fel az egyszeri olvasó, ugyanis több helyen rendkívül hanyag volt a szerkesztői hozzáállás (és ez a régebbi kötetekre is igaz). Az olyan megjelölések, mint „egyszerű övcsat” vagy „katonai bakancsok” például ezt az érzést erősítik. (Mondhatnám, hogy ez utóbbi egy egyenruhát viselő katonánál aligha meglepő, bár jelezném, hogy a legtöbb esetben nem bakancsot, hanem csizmát látunk a képeken.) Az olyan túlmagyarázások pedig, amit például Finn egyik egészalakos fotójánál láthatunk a 23. oldalon, méghozzá az arcához vonalazva, már-már megmosolyogtató: „Őszinte odaadás az új barátok iránt” ja, csak pont ezen a fotón olyan fapofát vág a főhős, hogy ez volna az utolsó dolog, ami eszembe jut az ábrázatáról. A 46. oldalon, Han Solo sugárvetőjének famarkolatán is hiába keresnénk az „energiajelzőt”, ugyanis nincs ott semmi ilyesmi. Az 56. oldalon elhelyezett oldalfegyvernél pedig a „csővéggel párhuzamosított hangtompító” a bullshit-generálás magasiskoláját képviseli. (Látott már valaki a csővel NEM párhuzamos hangtompítót? Én sem.) Ezzel szemben kihagytak több esedékes ziccert is, mert például jobban érdekelne, hogy szintén az 56. oldalon milyen gyűrűt visel a Leia, vagy a 72. oldalon mi lóg Maz övéről…

ep7_visual_dictionary_4.jpg

Hogy jót is mondjak a végére, a kötet elején egy teljes oldalpárt szántak a VII. rész történeti hátterének és előzményeinek rövid taglalására, ami nagyon üdvös, tudván, hogy a filmből ezt lényegében kispórolták: így az Új Köztársaság, az Első Rend és az Ellenállás néhánymondatos bemutatása mellett pár bolygót is megismerhetünk, sőt egy vázlatos galaxis-térkép is a rendelkezésünkre áll.

ep7_visual_dictionary_5.jpg

Star Wars: Az ébredő Erő – A képes útmutató
(Star Wars The Force Awakens – The Visual Dictionary)
Írta: Pablo Hidalgo
Fordította: Steklács Miklós
Kolibri Kiadó 2015
80 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr188250132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása