FILM: Beach Red
2014. április 01. írta: Monty H.

FILM: Beach Red

A hős alakulat elődjei

Lássunk most egy nálunk ismeretlen amerikai háborús filmet, melyet még 1967-ben rendezett Cornel Wilde, eredeti nevén Weisz Kornél Lajos, aki egyébként színészként és producerként is működött élete folyamán. A témát akkor, a vietnami konfliktus idején továbbra is a második világháború csendes-óceáni hadszíntere szolgáltatta.
beach red 3.jpgTengerészgyalogosok szállnak partra egy japánok megszállta szigeten. A dzsungelben járőröző amerikaiak - szokás szerint - ezer veszéllyel dacolva törnek előre a sűrűben... Erről nem is érdemes többet mondani, legfeljebb annyit, hogy a forgatókönyv alapját Peter Bowman 61 oldalas beszámolója, pontosabban versszerűen megírt "regénye" szolgáltatta, mely 1945-ben jelent meg.
beach red 2.jpg
Bár a filmet a vágásért két komolyabb díjra is jelölték, nem egészen értem, miért. Sem a vágást, sem a fényképezést nem tartom említésre méltónak, sőt, az emlékképeknél alkalmazott fotók lehető legprimitívebb módon alkalmazása még az amatőrfilmes szintet se nagyon üti meg. Sajnos a színészek többsége sem volt igazán profi, s ez, párosítva a jellegtelen, közhelyes szövegekkel, illetve a semmitmondó forgatókönyvvel és a már megszokott mozijapánokkal, meglehetősen unalmas filmélményt eredményez. Hiába is akarhatták bemutatni a háború kegyetlenségét és a különböző karakterek eltérő reakcióit, félek, ez még akkoriban is kevés volt, de ma már mindenképpen.
beach red 1.jpg
A nyitó csatajelent a hatvanas évek színvonalán (lásd A leghosszabb nap vagy A halál ötven órája) nem számít különösebben gigantikusnak, de még mindig a film egyik legemlékezetesebb jelenete, illetve jó volt látni a több száz partraszálló tengerészgyalogost. A tengeri felvételekhez a flotta nem igazán tudott a vietnami szerepvállalás miatt hajókat szolgáltatni, ezért kiszínesített archív felvételekkel pótolták, ahol kellett.

A Beach Red tudtommal sohasem került kiadásra Magyarországon, de ne is bánjuk - vannak ennél sokkal figyelemreméltóbb háborús alkotások is.


Felejthető háborús film.
Értékelés: 3/10

Beach Red
MGM 1967
Háborús (105 perc)
Rendező: Cornel Wilde
Főszereplők: Cornel Wilde, Rip Torn
Zene: Antonio Buenoventura

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr935482722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása