FILM: Intruderek támadása
2013. augusztus 03. írta: Monty H.

FILM: Intruderek támadása

Csak a bajtárs a fontos és a célpont

A vietnami légi háborúról korántsem készült annyi játékfilm, mint a szárazföldi harcokról, vagy akár a hátországi utóhatásokról. A kevesek közé tartozik a Bat 21 és az Air America, amelyeket minálunk is bemutattak, de a legjobb példa valószínűleg az Intruderek támadása.
intruder1.jpg1972 ősze. A vietnami háború a végéhez közeledik: a szárazföldi műveletek amerikai részről lényegében befejeződtek, de a flotta és a légierő gépei továbbra is megfordulnak az északi területek felett. Jake Grafton egyike a tengerészet A-6-os pilótáinak. Elege van abból, hogy jelentéktelen célpontok miatt kockáztatja az életét, eredmény nélkül, miközben egyre több bajtársát veszti el. Tenni akar valamit, ami ténylegesen befolyásolhatja a küzdelem végkimenetelét…
intruder3.jpgA főszerepben Brad Johnson (Örökké, Különleges kommandó), oldalán Danny Glover (Halálos fegyver-sorozat, Orvlövész) és Willem Dafoe, akit a vietnami téma a jelek szerint mindig megtalál (lásd A szakasz, Született július negyedikén, Saigon – A tiltott zóna). Mellettük felbukkan kisebb szerepekben Tom Sizemore (Ryan közlegény megmentése, Szemtől szemben), de egy snitt erejéig még David Schwimmer (Jó barátok, Az elit alakulat) is látható.
intruder6.jpgA forgatás előtt a főszereplők eltöltöttek némi időt a USS Independence repülőgép-hordozón, illetve egy tengerészeti légitámaszponton, hogy közelről tanulmányozzák a repülősök életét. Meg is ízlelhették a repülés élményét az A-6-osokon, mely akkor, 1989 őszén még szolgálatban álltak az amerikai flottánál. A felvételek többségét egyébként Hawaiion és annak közelében, illetve San Diegóban rögzítették, ideértve a szárazföldi (őserdei) jeleneteket is. A hordozó fedélzetén – ahol is a Top Gunhoz is forgattak annak idején – két hetet töltött el a stáb, két fázisban. A hajó kapitánya és a legénység maximálisan együttműködött a készítőkkel, akik ennek hála remekül visszaadhatták a filmen az anyahajók világát.
intruder2.jpgA felvételek egy része persze műtermi. A Paramount stúdiójában egyrészt több makett is készült (a légvédelmi rakétákat mutató snitteken például ezeket láthatjuk), de repülőmodellek és egy állványra szerelt, közelről is könnyedén filmezhető, igazi Intruder is szerepet kapott. Az effektrészleg a kor színvonalán kiváló munkát végzett, bár a repülés élményét ez a film érzésem szerint nem tudja olyan hatásosan átadni, mint mondjuk a Top Gun vagy a Vadászpilóták. Az összhatás azonban realisztikusabb: bár John Milius rendező rajong a katonai repülőkért, látható, hogy elsősorban nem kalandfilmet akart csinálni, hanem háborús drámát. Ez össze is jött, így a hollywoodi klisék helyett egy komorabb, életszagúbb történetet kapunk, mely azonban éppen a fentiek miatt kevésbé töltheti be a közönségfilm szerepét. Háborús filmként azonban megállja a helyét. A katonai repülés szerelmesei pedig nagyra fogják értékelni, hogy az A-6 mellett láthatunk itt többek közt még F-4 Phantomot, A-1 Skyraidert és MiG-17-est is.
intruder4.jpgA kritikusok fanyalogva fogadták a filmet és a nézőszám sem volt eget rengető: a 35 millió dolláros költségvetésből kevesebb, mint 15 millió jött vissza. A negatív hozzászólások főleg a speciális effektusoknak szóltak, illetve a forgatókönyv következetlenségeit érintették (azt hiszem, leginkább Danny Glover karaktere indukálta ezeket). A Top Gun kapcsán egyébként említést érdemel a bombázó legénységek a filmben is hallható mondása, mely szerint "A vadászpilóták filmeket csinálnak, a bombázópilóták történelmet." Mivel az Intruderek támadása ilyen gyengén szerepelt, a vadászok ezek után azzal vághattak vissza, hogy "A vadászpilóták filmeket csinálnak, a bombázópilóták viszont pocsék filmeket."
intruder5.jpgA forgatókönyv alapjául egyébként Stephen Coonts azonos című, 1986-os bestseller regénye szolgált (magyarul: Támad az Intruder). Ezt minálunk a film premierjével egy időben adta ki a Háttér Kiadó. Akit megfogott a film, annak ajánlom, mert szolgál néhány meglepetéssel, például a befejezés terén. Sajnos a magyar fordítás nem különösebben kiváló, sőt, egy-két helyen kifejezetten gyenge. Egy videójáték is készült akkoriban a filmből, PC-re és Nintendóra.

A filmet már 1990 körül láthattuk moziban, később videón és DVD-n is kiadták. Én mondjuk külföldről szereztem be az európai változatot, angol, francia, német, olasz és spanyol hangsávval és számos, köztük magyar és angol felirattal, extrák nélkül. Tulajdonképpen örülök is, hogy a magyar szinkron nem jutott el a lemezig, mert a tévés verzióban nagyon gyengének találtam: a fordítás minősége bántóan pongyola (például a bombázótisztet tüzérnek titulálják, a tengerészgyalogságot hadseregnek, és nemcsak a Shrike rakétát, hanem az összes bombát gébicsnek).


Realisztikus repülős dráma.
Értékelés: 7/10

Intruderek támadása (Flight of The Intruder)
Paramount 1991
Háborús, repülős dráma (110 perc)
Rendező: John Milius
Főszereplők: Brad Johnson, Willem Dafoe, Danny Glover
Zene: Basil Poledouris

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr875422705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

g.d 2013.08.03. 09:46:08

Bár nekem a film is tetszett, de a könyv szerintem sokkal jobb (olvastam angolul és magyarul is).
süti beállítások módosítása