FILM: Air America
2013. április 25. írta: Monty H.

FILM: Air America

Bármit, bárhova, bármikor

A vietnami háború idején a szomszédos Laosz és Kambodzsa is hadszíntérnek számított: az Egyesült Államok ezekben az országokban is képviseltette magát, persze csak diszkréten, mivel elsősorban politikai tanácsadóik, különleges alakulataik és pilótáik fordultak itt meg...
airamerica1.jpg
Az Air America a CIA által szervezett – hivatalosan civil – légitársaság, mely titkos küldetések során szállít mindenfélét, például hadfelszerelést és csapatokat Laoszon belül. A veterán Gene-hez és csapatához ekkor, 1969-ben csatlakozik egy Los Angeles-i ifjonc pilóta, Billy, aki még nem fásult bele annyira a hidegháborús politikába, mint idősebb kollégái. S mivel a szállítandó áruk közé gyakran kerül kábítószer is, hamarosan kételyek ébrednek benne…
airamerica2.jpg
Sajnos a film semmilyen tekintetben nem tudott lenyűgözni. Mel Gibson most is ugyanazt a (kemény, de azért érző szívű) karaktert adja, mint a legtöbb filmjében. Robert Downey Jr. szereplése – az utóbbi években elért sikerei folytán – legalább érdekes színfolt, de az ő személyisége is totál sablonos – az ifjú idealista kalandor, aki közönyös bajtársait igyekszik felrázni, majd a saját útjára lép –, akárcsak az egyéb figurák: a minden lében kanál szenátor, a mindent letagadó, korrupt igazgató és a helyi tábornok, akinek szintén vaj van a füle mögött. Emellett a forgatókönyv is összecsapott, és többre nincs is szükség, hiszen a karakterekről már a legelején elmondható mindaz, amit később megtesznek. A repülős jelenetek sem hordoznak izgalmat, és a kalandosabb jeleneteknél sem éreztem semmiféle aggodalmat hőseink sorsa felett. Ennyi. A bevételek szerint a közönség nagy része ugyanígy reagálhatott, mert a 35 millió dolláros költségvetésből durván 31 millió jött csak vissza.

A magyar DVD-kiadás igénytelenül egyszerű. A 2.0-ás angol hang mellett az eredeti szinkron és román, illetve magyar felirat kapott helyet – utóbbi sajnos sokszor rosszul időzített és ezért néha alig olvasható. Extrákról ne álmodjunk. Ja, és a borító hátoldalon még Mel Gibson nevét sem voltak képesek helyesen leírni.


Nekem ez így gyenge.
Értékelés: 4/10

Air America (Air America)
Carolco 1990
Kaland, háborús (108 perc)
Rendező: Roger Spottiswoode
Szereplők: Mel Gibson, Robert Downey Jr.
Zene: Charles Gross

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr604684694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása