FILM: Zero Dark Thirty
2013. január 23. írta: Monty H.

FILM: Zero Dark Thirty

A bin Laden hajsza

Csak idő kérdése volt, hogy az utóbbi idők leghírhedtebb amerikai katonai akciójáról (melyről már magyarul is olvashatunk) valaki filmet készítsen, de valószínűnek tűnt, hogy inkább előbb, mint utóbb sor kerül erre is. Ehhez az alapanyaghoz fordult Kathryn Bigelow rendező, aki legutóbbi mozijában az iraki háború mindennapjait mutatta be az amerikai bombaszakértők szemével, ám ezúttal nem tisztán katonai vonalra koncentrált, hiszen bin Laden levadászásának feladatából a hírszerzés is jócskán kivette a részét...

zerodarkthirty1.jpg

A CIA üdvöskéje, Maya megszállottan dolgozik a globális terrorizmus fejeseinek kézre kerítése érdekében. A munkába belefásult munkatársak és az évekig elhúzódó hiábavaló keresés azonban nem hat rá túlságosan lelkesítően. De nem adja fel, akkor sem, amikor tényleges bizonyítékok híján csak megérzéseire és kizárásos alapon nyugvó következtetésekre hagyatkozva rámutat egy pakisztáni épületre, melyben egy kétségtelenül fontos személy rejtőzik… Valószínűleg maga bin Laden.

zerodarkthirty4.jpg

A főszereplő, a már említett Jessica Chastain a nemrég bemutatott Fékezhetetlenben már látható volt, és gyanítom, mostantól kezdve őt is gyakrabban fogjuk viszontlátni a vásznon. Jason Clarke azonnal ismerősnek tűnt, és valóban, a Halálfutamban, illetve a Közellenségekben már láttuk. Harold Perinneau a Rómeó és Júliában, illetve a Mátrix-trilógiában is szerepelt, Edgar Ramirez pedig a Dominóban. A szereposztásért felelős három szakembert dicséret illeti, mert nagyon jellegzetes arcokat választottak. A kézikamerás felvételeknek és a vágásnak hála a film látványvilága kellően dinamikus. Az eredeti(nek ható) helyszínek is sokat tesznek az atmoszféráért.

zerodarkthirty2.jpg

Bigelow munkáján meglátszik, hogy az emberközeliség mellett kénytelen volt utat engedni a dokumentarista jellegnek. A megtörtént eseten alapuló hiteles forgatókönyv persze veszélyes dolog, mert a mozgástér máris csökken. Ráadásul itt és most alapvetően egy kémtörténetről van szó, de a hírszerzős fajtából, amit akárhogy is vesszük, sokszor még csinálni is unalmas, nemhogy nézni. Emiatt a film első másfél órája nyúlik, mint a rétestészta, de semmivel nem ad vagy mutat többet, mint mondjuk a Hazugságok hálója. Márpedig azzal is az volt a bajom, hogy hiába hiteles, ha egyszer sótlan és egyhangú. Ezen még Jessica Chastain hol visszafogott, hol szenvedélyes játéka sem változtat, ahogy az a tény sem, hogy őszintén bemutatják, miféle kínzásokat állnak ki az elfogott terroristák vagy terroristagyanús személyek. Félek, ma már ez utóbbi is közhelynek számít… Persze végül eljutunk odáig, hogy a tulajdonképpeni akció hogyan is zajlott le, ám az, amellett, hogy részletes és pontos, nem húzza fel annyira a végeredményt, bár a katonai érdeklődésűek nyilván örülni fognak neki, főleg, hogy lényegében valós időben mutatja be a bevetést. Érdekességként jegyzem meg, hogy a film eredetileg az egy évtizeden át húzódó, sikertelen hajtóvadászatról szólt volna, és bin Laden halála után írták csak át. Belegondolni sem merek abba, akkor milyen lett volna ez a film…

zerodarkthirty3.jpg

Összességében egy gondosan összeállított krónikát láttam, amelyben nemhogy idő, igény sincs arra, hogy többet megtudjunk a karakterek hátteréről, motivációiról vagy akármiről. Az egyik internetes kritikus rámutatott, hogy mivel a vadászat kimenetele amúgy is ismert, legalább szegény Mayát jobban megismerhettük volna... Vagyis a dokumentarista stílus visszaütött: lepörgeti előttünk a történteket, de szinte semmi mást nem nyújt.

A lényeg, hogy a nagyközönség egy jelentős része valószínűleg így is meg fogja nézni, részben mert a film már eddig is szépen szerepelt a különböző díjátadókon, részben mert nyilván érdekli őket a modern kor egy olyan eseménye, aminek a média akkora feneket kerített, de minél többet gondolkodom rajta, annál inkább úgy látom, hogy csak szimbolikus tett volt, némi elégtételt szolgáltatva a nyugati világ harciasabb részének. A háború ettől bin laden akcio.JPGugyanúgy folyik tovább, és hogy valójában miért, nos, talán erről is kéne egyszer filmet csinálni.A már bemutatott kötetre, A bin Laden-akcióra azért is visszautalnék, mert Mark Owen történetében bizony felbukkan ez a bizonyos CIA-ügynök, igaz, nem Maya, hanem Jen néven.


"Ő volt az egyik legfőbb elemező, aki segített bin Laden keresésében. [...] Miután az egyetemről azonnal az ügynökséghez került, az elmúlt öt évben a bin Laden-csapatban dolgozott. Az elemzők jöttek és mentek abban a csoportban, de ő ott maradt és kitartott. Az al-Kuvajti telefonbeszélgetés után azon dolgozott, hogy összeillessze a kirakós darabjait."

173.o.

 

zerodarkthirty.jpgHiteles, de száraz dokumentarista krónika
Értékelés: 7/10

Zero Dark Thirty
Universal 2012
Háborús, akció, dráma (157 perc)
Rendező: Kathryn Bigelow
Szereplők: Jessica Chastain, Paul Clarke
Zene: Alexandre Desplat

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr65030563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.01.23. 11:25:27

Hát vitatkozhatnék több ponton is, de valószínűleg nekem a dokumentarista stílus sokkal jobban bejön, mintsem az, hogy felpörgették volna az egészet egyéb filmes manírokkal.

Szerintem pontosan ilyen "száraz" folyamatként zajlottak az események, amin olyan hatásvadász momentumokat számon kérni Bigelow-nál, mint amit a Hurt Locker-nél elkövetett az a véleményem hibás felfogás.

A témához kellett ez a hiteles feldolgozás, mely egyszerűen kizárta, hogy pörgősebbé váljon az egész, hiszen az életben sem filmes tempó szerint zajlott a vadászat. Ez a fajta koncepció pedig egyáltalán nem sótlan, vagy egyhangú - valószínű inkább, hogy eleve rossz attitűddel ültél a mozi elé :/

Az év egyik legjobb filmjéről nagyon sajnálom, hogy ilyen elkedvetlenítő és alapfelfogásában szerintem téves cikket sikerült összehoznod :(

Más, Jason Clarke inkább a tévésorozatai miatt vált ismerté (és ezek miatt szerepelhetett a Közellenségekben is), így Brotherhood, vagy a The Chicago Code.

Harold Perinneau sem igazán a mozifilmjei miatt ismerős, inkább a Lost-ban alakított szerepe, vagy legújabban a Sons of Anarchy-ban való feltűnése miatt.

Érdekes, mert Bigelow más befutott és nagy elismerésnek örvendő sorozatarcok közül is válogatott:
Kyle Chandler, az utóbbi idők egyik legnagyobb kritikai sikert elért drámasorozatból a Friday Night Light-ból.

Feltűnt Mark Duplass a zseniális The League-ből.

A kötelező megbízható formáját hozó Mark Strongról nem beszélve.

Joel Edgerton-t nem említve pedig talán neked eddig kimaradt a Warrior, amit filmszerető embernek kötelező program pótolni:
www.youtube.com/watch?v=GgNZwtxNSdU

Ha nem kirobbanó feszültséget és ebben az ábrázolási formában indokolatlan fordulatszámot vár valaki, hanem korrekt és sok esetben kegyetlenül őszinte filmet Bin Laden valósághűnek tetsző elfogásáról egy visszafogott mégis erős színésznő főszereplésében az megtalálja a számítását!

Monty közepesnél csak valamivel jobb értékelése sajnos ezúttal szerintem tévedés és a filmnek nívója van!

U.i.: A mozi több esetben is lebegteti a hajtóvadászat "szimbolikus" voltát. Az állomásvezetővel folytatott elszánt vitára gondolok itt, vagy arra az utolsó jelenetre, amikor Maya felismeri azt a rémisztő dilemmát, hogy hogyan tovább...

Monty H. 2013.01.23. 18:21:13

@symor: Legyen 7/10. :-)

A The Hurt Lockernél valóban kilengett az inga a másik irányba, de a fenti esetben meg a személyes hangvétel lett az áldozat. És ennél azért lehetett volna picit többet nyújtani, máris élvezhetőbbé vált volna, amellett, hogy a dokumentarista szemlélet megmarad. Talán...

A kritikából egyébként kihagytam, hogy ezt témát minisorozatban talán érdemesebb lett volna megfontolni. Máris több karakterábrázolás fért volna bele, illetve a hossz miatt a néző is jobban érezte volna az idő múlását, s a menet közben történeteket is ki lehetett volna bontakoztatni. A karaktereken azért lovagolok, mert bár Maya szerepe megkérdőjelezhetetlen az egészben, sőt, így körvonalazódik legjobban az ő "magánya", szerettem volna többet megtudni azokról, akiknek még része volt ebben az akcióban. Például úgy is, hogy az utolsó két epizódban nagyobb teret adtak volna az elitkatonáknak. És akkor aztán az egész hírszerzői/különleges-hadviselési részleg előtt lehetett volna tisztelegni.

Nem nagyon volt egyébként előítéletem a filmmel kapcsolatban, azt leszámítva, hogy vannak témák, amik predesztinálják az alkotást a díjesőre, ami - mint tudjuk, - időnként nincs egyenes arányban egy film igazi értékével. Ez nekem picit visszatetsző, de azt hiszem, negatív érzéseim nem voltak. Viszont az első másfél órába majdnem belealudtam, ami az én érdeklődési köröm ismeretében fura... :-)

symor 2013.01.23. 19:22:13

@Monty H.:
Az elvárásaid talán épp abból fakadtak, hogy a filmet nem egy helyen agyondicsérik (hozzáteszem szerintem nem alaptalanul).

Van amikor pedig nem is egyszerre tudjuk befogadni és így elfogadni, hogy miért is van ez így. Itt például a cselekmény irama lehetett volna nagyobb tempójú, mint írod.

Azonban nekem is csak utánagondolva tűnt fel, hogy miért ilyen lassú lefolyású az egész.

Egyrészt a zene hiánya. Bigelow alig használ, másnál Hans Zimmer biztosan idekomponált valami ütőset, mint mikor Cristopher Nolan műveit árasztja el dicsőséggel. Itt ez fel sem merült, a csend, vagy csupán egészen szubtilis taktusok hangzanak fel.

A rendezőnő ráadásul tényleg tudatosan próbált a lehető legvisszafogottabban a témához nyúlni, annak ellenére, hogy nem fukarkodik a még most is botrányt kavaró részletekkel.

Nem tudom, talán éberebben álltam hozzá a dologhoz ennyi az egész :)

Jessica Chastain játéka is nagyon tetszett a maga megszállottságával és finomságával, minden kegyetlensége mellett. Az Oscarnál is drukkolok neki idén, mert mikor egyetlen hangsúlyváltoztatásba tudta ötvözni azt a gyanút, hogy ő dobta fel az állomásfönököt, mert az útjában volt, vagy amikor bemutatkozott a CIA döntéshozóinak azok ritka szép pillanatok voltak az utolsó jelenetekben felöltött áhított arckifejezését nem számítva. Zseniális volt a csaj, érdemes visszanézned, pláne ha ennyire bealudtál volna rajta :P

Tényleg tetszett a film, mivel többrétegű ugyanakkor teljesen szikár ábrázolása a történteknek. És szerintem ennél jobban, amennyiben hitelesek akartak maradni aligha csinálhatták meg.

És persze, szívesen néztem volna meg az egészet minisorozatban, bár kétlem, hogy sok csatorna lett volna, amelyik felvállalja, hogy egy 4-5 órás mini első két-három órája arról szól hogyan kínozták meg és embertelenítették el a terroristákat (és azokat, akiket ezzel csak gyanúsítottak).

Mayáról is szívesen tudtam volna meg többet, de ezen most nem töprengek.

A lényeg, hogy én mindenkinek ajánlom a filmet, mivel a témában nem készült ennél mértéktartóbb mégis érdekes alkotás még hasonló sem. Az összes többinél jóval hiteltelenebbek, vagy ami még rosszabb zászlólobogtatóbbak voltak a készítők eddig.

Ez viszont tényleg szikáran, kíméletlenül arról szól, ami zajlott, feltehetően.

GustyX 2013.01.23. 19:34:27

Hiteles, dokumentarista. Ennyi, köszönöm. Már szeretem:). Annyit csalódok is viszont benne, hogy (eddigi ismereteim szerint) kevés (talán csak az akció?) katonai rész van benne. Én jobban örültem volna, ha a film inkább szól a DEVGRU-ról, SEAL-ekről(pl. egy Act of valor, de minőségi kiadásban, kissé holywoodosan, olyan Zöl zóna módjára), mintsem "Jen"-ről.
De sebaj, mint mondtam, már "must have". Amúgy az események meddig vannak a könyvhöz képest?

Viszont a mini sorozat nagyon jó ötlet, szívesen nézném végig a 5+x60 percet. Egyes részek a hírszerzésről, másik a szereplők magánéletéről, a katonákról, a katonai felkészülésről szólna.

Hurt Locker: nekem nem jött be annyira, mint amennyire szerettem volna. Nekem az egyáltalán nem tűnt (inkább kevésbé) hitelesnek, ami a témája miatt nálam már ront az élményen.

Más 2.0: lesz majd film a Lone survivorról is! Mark Wahlberggel a főszerepben....Óóóó...

Pötty1 2013.01.23. 20:19:05

Lehet egyedül leszek a véleményemmel, de nekem az jutott eszembe a film után, hogy:
1. Nőnek nem kellene ilyen filmet rendezni.
Bigelownak el kellene felejtenie, hogy ilyen filmeket rendez.
3. Nem láttam a trailert, nem olvastam előtte kritikákat, így én teljesen más filmre számítottam. Igazából ilyen Act of valor típusú akció mozit vártam. Nem ez lett. Persze ez nem baj, de szerintem túl sokat akartak egy filmbe sűríteni. Igaza van a cikk írónak, ha a teljes 10 évet akarják bemutatni, inkább csináljanak sorozatot belőle. Egy filmnél viszont meg kellett volna találni az egyensúlyt az akció és a nyomozás között.
4. Tudom, ezt az élet írta, de szerintem Ridley Scott sokkal jobbat ki tudott volna hozni belőle.
5. Hatalmas pont a Warrioban szereplő csávót beválogató gárdának. :)

Pötty1 2013.01.23. 20:22:14

@GustyX: Nekem ez a Lone Survivor kimaradt. Miről szól?

symor 2013.01.23. 21:53:00

@Pötty1:

Reméljük egyedül leszel a véleményeddel az 1. és 3. pontot illetően :)

A 2-el kapcsolatban még remélni sem tudok, nem találom :P

A 4-es nem hiszem.
Már a Black Hawn Down-nál is bizonyította, hogy a valóság ábrázolása nem az ő asztala. Annyi biztos, hogy festőibb és hazafiasabb ólomzápor sült volna ki a dologból.

Az 5-ben egyetértünk.

symor 2013.01.23. 22:37:15

És még valami a nők hasonló műfajban való rendezési joga mellett. A Generation Kill című méltán népszerű minisorozatot szinte teljes egészében Susanna White egy rendezőNŐ készítette.

Ilyen jelenetekkel:

1 - www.youtube.com/watch?v=VMqv285GGKI

2 - www.youtube.com/watch?v=mDiDi0liMYM

3 - www.youtube.com/watch?v=etXAZS3R_Po

4 - www.youtube.com/watch?v=K0gD2spN7BA

5 - www.youtube.com/watch?v=Ig1piEUfMnY

Tehát az ilyesfajta diszkriminálás talán nem állja meg a helyét :/

Monty H. 2013.01.24. 10:03:02

@symor: Azt hiszem, nem is az irammal volt a bajom. De ha már ilyen a tempó, lett volna idő picit mesélni ezekről az emberekről. Maya miért lett CIA-s például?

Jessica nekem is nagyon tetszett, nem miatta aludtam be majdnem :-), s az Aranyglóbuszt megérdemelte, bár nem láttam a többi nevezett filmet, szóval ez elég szubjektív részemről... :-)

Nos, ha a zászlólobogtatás a másik szélsőség, akkor én is azt gondolom, hogy jobb volt itt maradni ezen a hiteles oldalon :-) bár nyilván a középutat kerestem volna filmesként, mondom ezt én, aki még nem készített persze filmet soha.

Monty H. 2013.01.24. 11:17:11

@GustyX:
A katonai akciót tényleg nem vitték túlzásba. A SEAL-ek alapszintű eligazítása, később már csak a bevetés előtt látjuk őket viszont, kb. ennyi. De ne aggódj, lesz még ebből filmváltozat, kifejezetten a katonák szemszögéből, ez szinte biztos :-)

A bombák földjén végkicsengése nálam is kb. ez volt, viszont a háború hatását nagyon jól megragadta, amennyire látom.

A Lone Survivor filmváltozatától picit félek. A könyvet - ahogy írtam is - sokan támadták szemellenzős hazafiassága és egy-két olyan részlet miatt, aminek hitelessége megkérdőjelezhető. Mindenesetre várom. :-)

Monty H. 2013.01.24. 11:21:01

@symor: Igen, a Gyilkos megszállás rendezője is nő volt, és nem hiszem, hogy ettől függene a dolog...

Ridley Scott... Hát nem tudom. A hazugságok hálóját is ő követte el, és nem jött be. Néha hatalmasat alkot, néha olyan középszerűt. A Black Hawk Down tetszett, de nagyon más műfaj. Ha egyszer csinálnak filmet magáról a bevetésről, akkor talán ő is szóba kerül majd.

symor 2013.01.24. 12:49:58

@Monty H.:

Azt is szerettem egyébként a filmben, hogy eléri, tovább gondolkodjunk a szereplők sorsán.

Maya ez után kire vadászott? És tényleg, hogyan került a CIA-hez?

2001 után a Cég ha jól tudom újrakezdte a befagyasztott toborzást, hiszen nagyobb számban vált szüksége Közel-Kelet szakértőkre és egyéb fiatalabb állományra. A filmben és a könyvben is elhangzik, hogy a mintaként szolgáló CIA tiszt rögtön az egyetem után került az ügynökséghez.

Nem tartom kizártnak tehát, hogy Maya a 9/11-et követő toborzás eredményeként katapultált valami közel-keleti, vagy arab tanszékről az ügynökséghez. A filmben ábrázolt kora is erre stimmelne.

Legalább 8 év valami figyelemreméltóbb egyetemi fokozat megszerzése, a CIA fejvadásza itt felfedezi, vagy mint régen valaki erre szakosodott kapcsolattartó prof ajánlja be a munkára. Ez talán a 2001-es esemény után történik, amikor is Maya sok más amerikai társához hasonlóan csupa tenni vágyás és a CIA lehetőséget kínál erre. Talán emiatt is megszállottja végig Osama elfogásának, hiszen a belépéskor szinte mindenki az volt az Ikertornyok miatt.

Elméleti szakember, tehát az ügynökség maximum fél-egy éves kiképzési időre küldi a Farmra, ez mondjuk 2002 közepén-végén lezárul.

Képzésekor kitűnik a képességeivel és kitartásával, megkapja az első állomáshelyét valami alacsonyabb beosztásban egy kevésbé rizikós, de a szakterültének megfelelő országban: Törökország, Algéria, Tunisz esetleg.

Ez mondjuk egy-másfél év, agilis, elszánt munka követi és itt szerez hírnevet magának "gyilkosként". Körülbelül 2003 közepén, vagy végén járunk átkerül egy stratégiailag veszélyesebb helyszínre, magasabb beosztásban és itt kapcsolódhatunk be a történetbe Pakisztánban.

Ha utánagondolok nem is olyan nehéz magunk elé képzelni az egészet :)

Jason Clarke (Dan) karrierje is legalább ennyire valószínűsíthető.

És igazad van, tényleg többre vágyna az ember belőlük, de valójában a film nem is a szereplőire koncentrál, inkább magára a folyamatra, mindenki mást csak ennek mellékszereplőjeként ábrázol.

Pötty1 2013.01.24. 17:27:51

@symor: A 2. a Bigelow-ról szóló lett volna, csak lemaradt.
Semmi gond, már az elején írtam, hogy valszeg egyedül leszek a véleményemmel. De tartom. :)

Pötty1 2013.01.24. 17:28:23

@GustyX: Köszönöm! Felkerült a várós filmek közé.

peelou75 2013.01.28. 15:03:51

@symor: köszi, visszahoztad a kedvem a megnézéshez. :) Pont az ilyen dokumentarista, szikár dolgok hiányoznak manapság. A Hurt Locker után nem hittem volna, hogy még egy Bigelow filmet megnéznék, annyira messze volt a realitásoktól. És teljesen jogos az is amit a minisorozatokról írsz, abban van a jövő, ott lehet igazán szépen történeteket elmesélni (BoB, Generation Kill)

g.d 2013.02.02. 05:46:16

Most fejeztem be a filmet...basszus, két és fél órán keresztül azon agyaltam, hogy mitől tetszik ilyen piszkosul ez a csaj, amikor tulajdonképpen egyáltalán nem szép:D
Szerintem amúgy a mozi teljesen korrekt, bár gyanítom hogy nálunk éppen emiatt nem lesz feltétlenül kasszasiker (vagy legalábbis a kritikái jó sz@rok lesznek)...

Monty H. 2013.02.02. 17:39:41

@g.d: Akkor már ketten vagyunk :-) Jessica Chastain tényleg ott van.

g.d 2013.02.02. 19:56:25

Ezek szerint nem csak nekem van ízlésficamom:DD
süti beállítások módosítása