FILM: Domino
2009. február 21. írta: Monty H.

FILM: Domino

Mikor Keira Knightley fejvadásznak állt…

Egy alig ismert játékfilm 2005-ből, Tony Scott (Top Gun, Tiszta románc, Kémjátszma, Az utolsó cserkész) rendezésében, egy mostanában igen felkapott színésznő (Keira Knightley) és egy már idősebb sztár (Mickey Rourke) főszereplésével. Az interneten meglehetősen szélsőséges véleményeket olvastam a műről, mindenesetre az én érdeklődésemet felkeltette, részben a szokatlan témaválasztás okán. Elvégre nem sok olyan történetet láthatunk, ami a modernkori fejvadászokról szól. 

A hősnő, Domino Harvey nem kitalált figura. Amit az elkényeztetett kislányt illeti, az igazi Domino valóban így kezdte, később aztán divatmodell vált belőle, hogy aztán beleunva a milliomos csemeték sivár életébe egy hirtelen ötlettől vezérelve felcsapjon fejvadásznak Los Angelesben. A film forgatásán ő is részt vett, és a sors iróniája, hogy a felvételek végeztével szívroham (más források szerint gyógyszer-túladagolás) végzett vele a hotelszobájában. 35 éves volt. A stáblistán őt is láthatjuk a főszereplők után…

Nem szokvány akciófilmről van szó, hanem életrajzi ihletésű, és ennek megfelelően igencsak életszagú akciódrámáról, amely még egy „ki ver át kit” jellegű szállal vagyon megkavarva. A film egyik legsajátosabb jellemzője a túlnyomórészt klipszerű képi világ: túlhúzott kontraszt, élénk színek, néha követhetetlenül gyors vágások, dübörgő zene, és így tovább. Ez a megjelenítés sokak számára egyszerűen élvezhetetlenné teszi a filmet (elsőre valahogy nekem sem jött be), ám, akik képesek túltenni magukat ezen a részleten, továbbá egyes, meglehetősen brutális jeleneteken, valószínűleg jól szórakoznak.

Jól kiválogatott főszereplőkkel van dolgunk. Mickey Rourke talán a legjobban eltalált mind közül, Ed Moseby, a veterán fejvadász szerepében, de Edgar Ramirez és Keira Knightley is megteszi a magáét. Utóbbi színészi képességéről nem voltam meggyőződve, de úgy látom, ehhez a filmhez remekül passzol. A mellékszereplők terén sincs gond, Christopher Walken, Lucy Liu vagy Jacqueline Bisset se kezdők a szakmában.

A magyar DVD-kiadáson az angol hang mellett magyar szinkron, angol és magyar felirat figyel. Az extrák? Egy igencsak izzadságszagú werkfilm, melyből túl sok érdemi infó nem nyerhető ki. Egy pár hihetetlenül igénytelenül összevágott interjú, melyben a főszereplők alapvetően agyondicsérik egymást, valamint a rendezőt, illetve túlmagyarázzák saját szerepük mélységét. Ja, meg egy előzetes és pár ajánló. 

Nekem tetszett.
Értékelés: 8/10


Domino (Domino)
New Line Cinema 2005
Önéletrajzi akciódráma (127 perc)
Rendező: Tony Scott
Szereplők: Keira Knightley, Mickey Rourke, Edgar Ramirez
Zene: Harry-Gregson Williams

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr59946870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása