KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Revan (Drew Karpyshyn)
2013. január 07. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Revan (Drew Karpyshyn)

A hűtlen jedi

Az immár egy éve kapható Star Wars: The Old Republic című MMO-játék hatalmas sikert aratott rajongói körökben – az alapprogram magas ára, illetve a fizetős jelleg azonban rányomta a bélyegét a továbbiakra. Mostanság szerencsére már jóval olcsóbban lehet hozzájutni – hazánkban is –, emellett pedig a harmadik vonatkozó regény is kapható.

revan.jpgA címszereplő Revan múltja homályos és ijesztően sötét foltokat is tartalmaz: jedi-lovagként egykor a mandaloriak ellen irányuló hadművelet vezetője volt, a győzelmet biztosító módszere viszont erősen megosztotta mindazokat, akik tisztában voltak ennek mibenlétével. Utána társával, Malakkal a sötét oldal szolgálatba szegődött, s így tért vissza a Köztársaság leigázása céljából. A Jedi-tanács mégis megkegyelmezett neki, de ennek fejében törölték emlékeit. Amolyan kitaszítottként él Coruscanton feleségével, míg egy nap fontos híreket kap a mandaloriak felől… Eközben a galaxis túlsó végén Scourge nagyúr a Dromund Kaason, a sithek központi bolygóján igyekszik a baljós intrikákból kibogozni a valós helyzetet: ő a sith birodalmat félti, melynek császára a legendák szerint a leghírhedtebb sötét mestereknél is gonoszabb…

Karpyshyn tehát visszatért a Régi Köztársaság világához, s a Darth Bane-trilógia íróján most is meglátszik, hogy élvezi és jól ismeri ezt a korszakot. Ugyanakkor úgy láttam, hogy a császár figuráját leszámítva nemigen tudott előrelépni: a sithek ábrázolása továbbra is ugyanolyan – ilyen szempontból a jedik mintha mindig sokszínűbbek lennének. A mandalori kultúra bemutatásáért viszont jó pont jár, és az uralkodó előéletét bemutató szál is kellően komor. Írói stílusa összességében nem sokat változott, ebbe nem is akarnék belekötni. Revannal kapcsolatban a gondom az, hogy túl sokszor kell visszautalni a más kiadványokban történtekre: ez jó, mert a főhős alakja fokozatosan rajzolódik ki, és rossz, mert olyan érzés, mintha túl hirtelen került volna át a regényekbe és ezért kellene állandóan magyarázkodni. Valahogy a levegőben lóg az egész figura... Az összhatás emiatt inkább közepes, mint jó.

revan2.jpg

Az érdeklődőknek mindezek ellenére ajánlom, mivel a Szukits vonatkozó oldalán is elég szélsőséges vélemények keringenek a műről pro és kontra, vagyis egy próbát mindenképp megér a kötet.

Star Wars: The Old Republic – Revan (Star Wars: The Old Republic – Revan)
Írta: Drew Karpyshyn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2012
342 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr84989670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2013.01.07. 17:38:59

Szerintem az egyik legjobb sw könyv az utóbbi időben.
A Mindor árnyai után szinte felüdülés volt olvasni.
Nagyon vártam a halálcsillagot is, de valahogy nem haladok vele. Egyszerűen vontatott nekem. Ezt viszont majdnem kiolvastam egy szuszra.

Monty H. 2013.01.07. 19:43:07

@Pötty1: Igen, pergős, csak nekem kevés benne a támpont, hiába magyaráznak el benne mindent. Ez az egész régi köztársaságos dolog picit új nekem, mert a KOTOR-t anno nem játszottam, és bár tetszik, még nem mindig találom benne a biztos pontokat. De majd belejövök :-)

A Halálcsillagban most már jobban látom a gyengeségeket. Tulajdonképpen gyengébbnek is lehetne nevezni mint olvasmányt a Revannál, csak a témája többeket nagyon megragadott. Engem is...

21 ezer Ft 2021.05.16. 23:53:06

@Monty H.: Én nem is tudtam, hogy ez megjelent magyar nyelven, az angolt vettem meg, mint KotOR rajongó (mindkét részét imádtam), aki epekedve várja a történet lezárását, de nem egy MMORPG formájában. Ajánlom, hogy ha van időd, nyomd végig a két részt, fantasztikus történetek és a könyvvel együtt tényleg egy nagy egésszé összeáll.

(Jó nagyon ez a blog, most találtam rá SW könyvek kapcsán.)

Monty H. 2021.05.17. 18:20:03

@21 ezer Ft: Köszi :)
Igen, ajánlották a KOTOR-okat, de annyi időm nincsen :( A TOR is nagyon érdekelt volna, de megelégedtem a "mozielőzeteseivel", na, azok ütnek.

21 ezer Ft 2021.05.17. 21:01:23

@Monty H.: Kb. 24 óra játékidő / rész / "oldal" (Jedi, Sith), nem egy MMO féle időtemető azért, lehet úgy tekinteni rá, mintha olvasnál
süti beállítások módosítása