FILM: World Trade Center
2011. december 21. írta: Monty H.

FILM: World Trade Center

Hol voltál szeptember 11-én?

Nemrég, a World Trade Center elleni támadás tizedik évfordulóján fontoltam meg először, hogy megnézzem a témába vágó kevés film egyikét. Oliver Stone rendezői munkásságáról alapvetően jó véleményem van, mégis félve vettem elő 2006-os alkotását, mivel olyasmit hallottam, hogy egyáltalán nem rá jellemző stílusban készült.

2001. szeptember 11-én reggel mit sem sejtő rendőrök indulnak munkába New Yorkban. Ahogy az első repülőgép becsapódik a WTC egyik tornyába, megindul az evakuálás, és John McLoughlin őrmester vezetésével kis csapat indul a felsőbb szintek kiürítésének támogatására. Az összeomló torony azonban többeket is csapdába ejt. S míg a törmelék alá szorult rendőrök a segítségre várnak, családjaik otthon aggódnak értük…

Ez a film egyes szám első személyben meséli el a rendőrök és családtagjaik élményeit. Tulajdonképpen csak erre fókuszál, mert az összefüggésekre nem tér ki, vagyis azt látjuk és érezzük, amit akkor és ott lehetett, amikor még azzal sem voltak tisztában, miért csapódott bele a két repülő az ikertornyokba. Mindez nem biztos, hogy az alkotás javára válik, de még elfogadható lenne. Sajnos azonban a színvonal és az érzelmi töltet erőssége jelenetről jelenetre hullámzik: a katasztrófa bemutatása, a bezártság érzése nagyon hatásos (éppen ezért egyhangú), de a családi részeknél ugyanazt látjuk, mint bármelyik amerikai filmben: a családtagok könnyes szemmel egymást bátorítják, telefonálnak, mint a megszállottak, és így tovább. Emellett szinte csak statisztaszerep jut a rendőröknek, tűzoltóknak és a mentőalakulatok tagjainak – e nap igazi hőseinek.

És mindezt Oliver Stone követte el… Ezt tényleg nehéz elhinni, hiszen tőle legkevesebb egy olyan oknyomozó filmet várnánk el, amely az események hátterét vizsgálja. Ehhez képest egy meglepően hazafias alkotást kapunk, amely arra alkalmas, hogy emléket állíthasson a szenvedőknek, de meglehetősen elszigetelt módon. 

A főszerepben Nicolas Cage (Fegyvernepper, A fegyverek szava) és Michael Pena (Orvlövész, Csata: Los Angeles), de feltűnik még Maggie Gyllenhaal (A sötét lovag), illetve Michael Shannon (Pearl Harbor). A szerintem nagyon szépen sikerült zenét Craig Arsmtrong szerezte, aki túlnyomórészt merengősebb dallamokkal dolgozik.

A magyar DVD-kiadás magyar, angol, lengyel és cseh hangsávot tartalmaz, illetve magyar, angol, cseh és sok más feliratot. Extraként kapunk kétféle audiokommentárt, illetve kimaradt és kibővített jeleneteket.

Kissé közhelyes emlékezés az áldozatokra.
Értékelés: 6/10


World Trade Center (World Trade Center)
Paramount 2006
Dráma, katasztrófafilm (124 perc)
Rendező: Oliver Stone
Szereplők: Nicolas Cage, Michael Pena
Zene: Craig Armstrong

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr493415117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.12.21. 07:21:36

A legjobb 9/11-es film máig Paul Greengrass United 93-sa, azok közül, melyek az áldozatok és hősök szempontját választották.

www.youtube.com/watch?v=Cz9BTKO_plI

Mindenkinek inkább azt ajánlom Stone hatásvadász szájbarágása helyett, amit itt ebben a filmben elkövet.

•Imola• 2011.12.23. 00:32:24

Mit csináljon az ember akkor ha a szerette a halál csapdájába került? Tehetetlenségében persze, hogy sírni fog és a többi hozzátartozóra támaszkodni. Értem én, hogy nem ezt várja az ember a katasztrófát címként felhasználó filmtől de ez az emberi,e

Monty H. 2011.12.23. 08:43:27

@•Imola•: A végéről mintha lemaradt volna valami...
Nem azzal van bajom, hogy mit mutattak, hanem, hogy hogyan. Lehet persze, hogy ezt másképp nem is lehetne, de akkor is...

m.o.z.s.o. 2011.12.23. 19:47:17

Nyáron találkoztam egy amerikai lánnyal, akinek az édesapja, Walter G. Hynes kapitány tűzoltóként halt meg a tornyoknál. Nekem eddig ez egy távoli ország távoli problémáját jelentette, de így, hogy közelebbi tapasztalatot szereztem az eseményekről, átalakult a bennem élő kép. Tényleg emberek százainak jelenti ez a nap életük tragédiáját, és szerintem az ilyen filmek legalább nekik, az ő szeretteiknek állítanak emléket (épp ezért tűnhet nekünk szájbarágósnak, giccsesnek). Ha tényekre éhezve ülünk le nézni, csalódni fogunk- erre jók a Discovery "remek" tényfeltáró dokumentumfilmjei.

Monty H. 2011.12.24. 10:34:28

@m.o.z.s.o.: Én sem tudom, mi lenne a legjobb megoldás, az arany középút, de Oliver Stone azért szerintem képes lenne úgy érzelmeket felkorbácsolni, hogy közben ne menjen el a csöpögősség felé. Legalábbis azelőtt sikerült neki...
süti beállítások módosítása