FILM: A Föld inváziója – Csata: Los Angeles
2011. március 18. írta: Monty H.

FILM: A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Duke Nukem épp nem ért rá. Chuck Norris sem. Maradt Nantz őrmester és szakasza…

Hollywoodi körökben a jelek szerint kötelező néhány évente elővenni az UFO-invázió témáját, de ha azt nem is, akkor valamit, ami legalább nyomokban hasonlít ahhoz (lásd Cloverfield), esetleg finomított formában ugyanaz (Transformers). Ezeket az alkotásokat persze nem az eredetiségük miatt nézzük meg, és a fenti filmről ez már az első előzetes megjelenése idején tudható volt. Engem mindenesetre izgatott, hogy mit lehet ebből kihozni a gyalogosok szemszögéből…

2011 augusztusa egy unalmasnak ígérkező napján Nantz törzsőrmester épp leszerelni készül a tengerészgyalogságtól, húsz év – nem mindig dicső – szolgálat után. Amit azonban a meteorológiai szolgálat meteorrajnak vélt, arról hirtelen kiderül, hogy idegen lények armadája, melyek a tengerparti nagyvárosok körzetében érnek vizet és enyhén szólva nem a homokos strandokra kihelyezett hot-dog-standok készleteinek felvásárolása a céljuk. Nantz és emberei nemsokára már Los Angeles partközeli kerületeinek kiürítésében segédkeznek… Elkezdődik a csata az emberiségért, de főleg az Egyesült Államokért. Már megint.

Mielőtt még valaki rákérdezne, nem, ez nem Michael Bay legújabb agymenése – a művet a horrorfilmjeiről ismert Jonathan Liebesman követte el. A főszerepben Aaron Eckhart (A sötét lovag) és Michelle Rodriguez (Machete, Avatar, SWAT), de kisebb szerepekben feltűnik még Bridget Moynahan (Fegyvernepper, Beavatás), Ramon Rodriguez (Transformers 2, Drót) vagy Michael Pena (Orvlövész, Gyávák és hősök).

A forgatókönyv nincs agyonbonyolítva: csavarok nemigen vannak, a hangsúly a látványon és az akción nyugszik. A karakterek többsége is egyszerű, mint a föld (még ha maguk a színészek nem is rosszak), és bizony a kliséktől sem sikerült elszakadni: a zöldfülű hadnagy és a veterán őrmester konfliktusa például sokszor látott elem. Viszont szerencsére az írók itt nem kezdtek magasröptű elemzésekbe az idegen életformák legyőzését illetően (lásd A függetlenség napját, ahol a földi kompjuter-vírusokat elméleti szakembereink alkalmasnak találták az UFO-had központjának megbénítására), hanem az egyszerű gyalogbaka józan paraszti eszére hagyatkozva küldik hőseinket vadonatúj elnyomóink visszaszorítására.

Filmes vonalon amúgy is érezhető az utóbbi bő egy évtizedben az a tendencia, hogy akármiről is legyen szó, maradjunk minél közelebb a realitások talajához: tehát ha Miller századossal szállunk partra Normandiában, úgy fütyüljenek a golyók, hogy a nézők fedezéket keressenek az ülések mögött, vagy ha James Bond egy rosszfiúval csap össze, akkor ne finomkodjon, hanem verje szét. Mindez a megközelítéstől függően lehet rádöbbentő hatású, vagy egyszerűen életszagú, olykor viszont céltalanul erőszakos. Itt és most az életszagúság jön át: határozottan tetszett, hogy a film a kisember szemszögéből operál, méghozzá végig, nem elbagatellizálva a veszteségeket, és nem csinálva szuperhősöket se katonából, se civilből. A megszokott amerikai heroizmust nagyrészt megfékezték vagy megszelídítették, vagyis az elárvult kisfiút vigasztaló bátorító mondatokat, a számszerűleg kissé túlzásba vitt „Vissza? – Soha!”-felkiáltásokat és persze a zárójelenetet leszámítva nem is nagyon éreztem azt a ma már kínos hősködést, ami pedig adta volna magát.

A látvány és az effektusok természetesen magasztalhatók, de – lássuk be – ez ma már kizárólag pénz és nem annyira szakértelem kérdése. A dokumentarista (bár sokak szerint inkább amatőrfilmes) jelleget megint csak kézikamerát idéző felvételek erősítik, melyek – most kivételesen talán – nincsenek is annyira túlhúzva, de a hangulathoz tényleg hozzátesznek. A filmzene is megteszi, még ha Brian Tyler instrumentális számai inkább csak atmoszférikusak, és nem különösebben eredetiek.

Röviden tehát egy kis Cloverfield, egy kis Black Hawk Down, egy kis Transformers és egy egész pici darab A függetlenség napjából. Sci-fi akciófilmként összességében szórakoztató, de inkább a férfiközönség számára, és egynél többször nem feltétlenül. Amerikában az első hétvégén szépen jövedelmezett, és a látványvilág okán valószínűleg Európában is többen nézik meg moziban, mint ahányan letöltik. Én pedig máris türelmetlenül várom a folytatásokat, a Csata: New York, a Csata: Tokió, a Csata: Leningrád és a Csata: Nagykanizsa című filmeket, melyek – nem kétséges – hamarosan elkészülnek. Addig is Semper Fidelis.

Látványos csihi-puhi sok-sok ufóval és pár bőrnyakúval.
Értékelés: 7/10

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles)
Columbia 2011
Sci-fi, háborús, akció, dráma (116 perc)
Rendező: Jonathan Liebesman
Szereplők: Aaron Eckhart, Michell Rodriguez
Zene: Brian Tyler

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr652749022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

real 2011.06.12. 09:23:01

Nagyrészt egyetértek. A karaktereket én is nagyon gyengének éreztem, az őrmester kivételével. Én viszont kifejezetten hiányoltam, hogy az élienekről nem derült ki ennél több. Zavaró, hogy kizárólag a tengerészgyalogosok szemszögéből játszódik, a valóságban világszerte valszeg jópáran próbálnának meg információkat gyűjteni ezekről a lényekről.
Ebben a formában nekem pont azért volt hiteltelen/hihetetlen a történet, mert ha egyáltalán volna is esély az ilyen nagyságrenddel fejlettebb technika ellen, biztos nem a hagyományos (kézi) fegyverekkel fogják legyőzni, és nem egy egyszerű rakétatalálattal a parancsnokság ellen. (Eleve érthetetlen, ilyen technológiával miért is kéne leszállniuk és miért nem az űrből vezérlik az inváziót, vagy miért nem semmisítik meg már az űrből a földi katonai erő jelentős részét stb).
A zárójelenet pedig nagyon kínosan patetikus.
Szerintem ez egy Függetlenség napja 2.0, egy gyenge 6/10-et adnék.

Monty H. 2011.11.13. 14:03:18

@real: Az idegenek kapcsán engem pont az nem zavart, hogy földi fegyverekkel is fel lehetett venni velük a harcot. Minden ilyen sci-fi arról szól, hogy aki az űrből érkezik, az eleve modernebb és alig lehet kinyiffantani, de ez egyáltalán nem logikus.
A többivel kapcsolatban igazat adok neked, de ilyen téren már A függetlenség napja is több sebből vérzett (főleg a földi számítógép-vírus volt totál nevetséges), de ez legalább életszagúbb, és nem akar kalandot csinálni valamiből, amibe ezrek belehalnak egy pillanat alatt.
Amúgy most néztem meg újra DVD-n, és a hangulata megint megfogott. Minden hibája ellenére nekem egészen bejön...

real 2011.11.14. 12:23:28

@Monty H.: Ritka alkalom, hogy nem fogok egyetérteni, de szerintem aki az űrből érkezik, az igenis modernebb, mert az űrből érkezés ténye több nagyságrenddel fejlettebb civilizációt, és technológiát feltételez, akik ellen a klasszikus fegyverek aligha lehetnek hatékonyak. Lásd a felfedezések kora, ahol gyakorlatilag mindenhol az őslakók húzták a rövidebbet, pedig ott még annyira nagyon nagy különbség nem is volt a technológiában.
De mindegy, nem csak ezért nem tetszik a film.

Monty H. 2011.11.14. 15:45:27

@real: Mivel azonban más civilizációról van szó, a fegyverek összehasonlíthatósága egyáltalán nem alapkövetelmény. Csak mert tök jók az űrutazásban, nem biztos, hogy a páncélzatuk jobb a miénknél. Lehet, hogy saját világukon inkább vízi lények, vagy eddigi ellenfeleiknél nem volt szempont a páncélvédettség, így a földi lövedékek rájuk is hatnak. Ez az, ami megint nem derült ki a történetből :-(

real 2011.11.14. 15:53:30

Értem mire gondolsz, ezzel valamennyire egyet is értenék ha nem pont klasszikus (kézi)fegyverekről volna szó, amelyek gyakorlatilag a mechanikai roncsolás révén pusztítanak. Ugyanis az a legtipikusabb sérülési forma amelyre valószínűtlen, hogy ne készülnének fel bármilyen civilizáció esetében. Ilyen szempontból én több fantáziát vártam volna az alkotóktól, pl a Világok harcában ha jól vágom valami egyszerű földi betegség végez az élienekkel, de ugyanígy lehetne éppen valamilyen jellegű erős sugárzás, vagy vegyület, melyre nem felkészültek a földön viszont mindennapos a használata.

Monty H. 2011.11.14. 21:01:22

@real: Ez mondjuk úgy megy, hogy a földiek is tisztában vannak egy puskagolyó roncsoló hatásával, mégsem viselnek tetőtől talpig kevlart, csak a fontosabb testtájakon.
Ettől függetlenül ötletnek tényleg eredetibb egy vírus (egy igazi), de itt kb. 48 óra van a teljes forgatókönyvben :-)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2011.11.16. 01:29:02

Ez a film számomra a COD 9 hosszúra nyújtott trailere:)

Monty H. 2011.11.17. 17:47:30

@Ghery88: Hát, jó eséllyel ilyen lesz (lehetne) a következő epizód...

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2011.11.18. 08:56:53

@Monty H.: De komolyan, ez az egész egy kb. két órás kampány volt, jól látható pályákkal és a végén a kötelező tarts ki x percig, hogy: legyen nagy bumm/megjöjjön a lovasság/lelépjetek/elmeneküljön a... Állítólag az Asylum verziója szórakoztatóbb, majd utána nézek:)
süti beállítások módosítása