FILM: Star Wars II. rész — A klónok támadása
2014. május 02. írta: Monty H.

FILM: Star Wars II. rész — A klónok támadása

Szerelem és háború 

Eredetileg 2013 februárjára terveztem ezt a cikket leközölni, a II. rész 3D-s premierjének időpontjára időzítve… A Lucasfilmet felvásároló Disney azonban sok más, figyelemre méltó ígéret, például a 1313 című számítógépes kalandjáték mellett törölte a projektet. Egészen pontosan a mozis disztribúciót, hiszen a tavaly nyáron Essenben megrendezett Star Wars Celebration Europe során megtekinthető volt a térhatású változat, de ez minden. Ezt azért is sajnálatosnak találom, mert valószínűsíthető, hogy a reklám és a forgalmazás költségeivel együtt is nyereséges lett volna a filmszínházakban. Azt persze hozzátehetnénk, hogy akkor már a III. rész 3D-s verzióját is el kellett volna készíteni, de egy ilyen mamutcég esetében ez talán mégsem lett volna olyan égbekiáltóan nagy beruházás… Az persze fontos érv, hogy most már nagyban készülnek az új trilógia forgatására, de a félbehagyott projektek akkor sem vetnek jó fényt rájuk és a rajongók még sokáig fogják emlegetni a döntéshozók felmenőit.

sw 2 01.jpg

Mindezek után lássuk A klónok támadását, mely a keserédes újrakezdést, vagyis a Baljós árnyakat követően új reménnyel (bocs a szóviccért) töltötte el azokat a rajongókat is, akik csalódtak Jar Jar Binks és az ifjabbnál is ifjabb Anakin első kalandjában. A 2002 tavaszára beígért filmre volt is miért várni: az előzetesek alapján is megállapítható volt, hogy ez az epizód bizony sokkal jobban meg tudja majd idézni a klasszikus trilógia világát, egyben azt is bemutatja, hogyan jutott el a Köztársaság a legendás, de közelebbről még senki által nem ismert klónháborúkig, mely tudvalevőleg a főszereplő és az egész galaxis életében is fordulópontot jelent majd…

sw 2 04.jpg

Tíz év telt el azóta, hogy Anakin Skywalkert a Jedi-rend tagjai közé fogadták: már-már kész jedi-lovag, de hivatalosan továbbra is padavani címet visel, s ezt türelmetlensége és önteltsége folytán olykor nehezen viseli. A galaktikus politikai helyzet eközben egyre baljósabb formát ölt: egyre több csillagrendszer fenyegetőzik a Köztársaságtól való elszakadással. Padmé Amidala a Naboo szenátoraként ekkor érkezik Coruscantra, hogy részt vegyen egy igen fontos szavazáson, melynek tétje egy állandó hadsereg felállítása. Az ellene irányuló merényletet megússza ugyan, de a történetnek még nincs vége. A színfalak mögött a sithek határozottan készülnek valamire: a régóta dédelgetett sötét terv lassan kibontakozik…

sw 2 07.jpg

Kezdjük a színészekkel. A kanadai származású Hayden Christensen, a felnőtt Anakin megformálójaként felemás benyomást tett rám. Azt hiszem, kamaszos hevületével és ez is fontos szempont lehet viszonylag kezdő színészként könnyedén párhuzamba állítható a később sötét nagyúrrá előlépő jedi-növendékkel, akit még nem vesznek elég komolyan és állandóan hiányosságaira emlékeztetik, neki pedig ez fáj, de nagyon. Megvan benne az a fajta sötét elszántság, ami szavak nélkül is úton-útfélen emlékezteti a nézőt arra, hogy valóban közel áll ahhoz, hogy a gonoszság hatalmába kerítse őt (erre a legjobb példa talán a taszken-táborban játszódó jelenet, mely az egész film egyik kulcsmomentuma). Ugyanakkor többször is szinte kínosnak éreztem, mikor beszélni kezdett – és azt hiszem, ez inkább a forgatókönyv nem éppen díjnyertes mondatainak tudható be. (Igen, többek között a homokkal kapcsolatos nagymonológját kifogásolnám.)

sw 2 11.jpg

Natalie Portman természetesen visszatért Padmé szerepében, de az ő személyiségét is az a kettőség jellemzi, mint Anakinét. Félreértés ne essék, mindkettőjüknek vannak nagyon jól elkapott pillanataik, de a hölgy sokkal inkább a ruhatárával tett benyomást rám (pedig nem is arra figyeltem), mint egy hús-vér karakter megformálójaként. Oké, ez végül is egy mese, és a klasszikus Star Wars-részeket sem a mélységük miatt szerettük, de úgy érzem, a két főszereplő meggyőzőbb is lehetne. (Azt viszont készségesen elhiszem, hogy Lucas többek közt azért választotta Christensent, mert remekül elvolt Portman kisasszonnyal: ez a filmből is kiérezhető.)

sw 2 12.jpg

Ewan McGregor Kenobi-figurája ezzel szemben itt válhatott a rajongók új kedvencévé. Míg a Baljós árnyakban nem jutott neki igazi jelentőség, a klasszikus trilógiában pedig inkább a bölcs varázslóként, útmutatóként és nem harcosként volt jelen, most végre láthatjuk őt a Jedi-rend fénykorában, az egyik legelismertebb lovagként, Anakin mentoraként, az események fontos szereplőjeként, aki nem egyszer elébe megy az eseményeknek, ahogy az egy jeditől elvárható.

sw 2 13.jpg

És ha már a rendet említem, bizony említésre méltó, hogy itt láthattunk először nagyszámú jedi-lovagot harc közben. A geonosisi arénában felvillanó fénykardok látványa bizony elégedett sóhajt váltott ki a rajongói közönségből, emellett templomuk belsejét is jobban megismerhettük, ezzel párhuzamosan viszont azzal is tisztába kerültünk, hogy a "mindenható" rend már csak árnyéka önmagának és őket is orránál fogva vezeti valaki a háttérből…

sw 2 09.jpg

Emellett feltűntek új és régi-új karakterek is: Jango Fett, illetve fia, Boba határozottan a klasszikus trilógia felé tett utalás, s a sajnos nem túl hosszú életű fejvadász apuka nem meglepő módon komoly népszerűségre tett szert. Dooku gróf viszont ekkor még a levegőben lógott egy picit és csak a későbbiek során kapott értelmet az ő szerepe is. Jar Jar Binkset ezúttal sikerült valamelyest a háttérbe szorítani, bár népszerűtlenségén nem javított az a tény, hogy Palpatine épp az ő felvetése nyomán kapta meg azokat a jogokat, melyek hosszú távon kikövezték az utat a Köztársaság bukásáig és a Birodalom létrejöttéig.

sw 2 06.jpg

A látványvilág terén érezhető volt az előrelépés: a Baljós árnyak esetében kifogásolt „túlzottan művies” képi világ után lényegesen szebb és hihetőbb környezeteket láthattunk. S az elsőként itt látható planéták csak fokozták a hatást. A Kaminó nem is annyira jellegével hatott a nézőre (egy tengerekkel borított bolygóról van szó), mintsem az itteni telepek belső világának tiszta, steril, világos, szinte lelketlen atmoszférájával, mely tökéletesen egybecseng a klóngyártás üzletszerű és hatékony menetével, illetve a történet ezen pontján lassan kibontakozó rejtéllyel. A sivatagos-sziklás Geonosis már nem ennyire ötletes, ám tökéletes ellenpontozás, egyrészt környezetileg, másrészt mert klónok helyett itt droidokat állítanak elő tömegével.

sw 2 08.jpg

A hangulatnak természetesen a fénykardpárbajok is részét képezik. Ilyen téren megint csak felemás benyomást hagyott maga után a film. Miután az első epizódban megmutatták elsősorban Ray Park hogy mit is jelent úgy istenigazából fénykarddal vívni, enyhén szólva is csalódáskeltő volt, amit itt műveltek legalábbis nagy része. Először is dinamizmus vagy koreográfia terén hiába is várnánk valami hasonlót; talán Yoda mester meglehetősen formabontó pattogós technikája volt az egyetlen unikum, viszont Kenobi, Skywalker és Dooku összecsapása egészen vérszegénynek hat az I. és a III. rész fénykardcsatáinak ismeretében. Ráadásul egy része sötétben folyik! Ennek tetejébe több snitten is mindössze egy-egy arcot látunk, s ezeket is csak a fegyverek pengéje világítja meg… Nagyon művészi, de az ilyesmit tartogassuk inkább a Star Wars-témájú művészeti albumokra, ha lehet. Az arénában lezajlott gigantikus csata folyamán szerencsére sok más jedi villogtatta meg vívótudását, s ez némi vigaszt nyújtott a fentiek után...

sw 2 03.jpg

A filmzene természetesen ezúttal is John Williams műve volt. Bár hangulatos és a történethez illő dallamokkal operált, mégis kijelenthetem, hogy a hat közül ez a legritkábban hallgatott Star Wars-albumom. A szerelmi főtéma lehengerlően szép (lásd a mellékelt videót), és itt-ott valóban felejthetetlen részletek dübörögnek, de... Azt persze sietve hozzátehetném, hogy így is kiváló munka, ahogy Willams bácsitól már megszokhattuk.

A filmhez négy előzetes is készült, s míg az első csak rövid snitteket villantott fel (és a rajongók már ettől padlót fogtak), addig a későbbi három már hagyományosabb formában a filmek egy-egy aspektusára összpontosított: ennek megfelelően létezett a szerelmi szálra, a háborúra, illetve a rejtélyre fókuszáló változat.

A reklámhadjárat részét képezték a karaktereket bemutató tévészpotok is. Rövidre vágott, rendkívül pörgős kis reklámok voltak ezek, s némelyiket a mai napig jó érzés újranézni. 

a_klonok_tamadasa_konyv.jpgA filmregény nálunk is kapható volt már a premier előtt, kemény-, később puhafedeles változatban. A kötetet a híres fantasy-szerző, R.A. Salvatore jegyzi. Szokás szerint megismerhetünk a filmben nem látható eseményeket, és egyes karaktereket is jobban kibontanak. Közülük is Shmi Skywalker emelendő ki, akinek családi életébe is bepillanthatunk, illetve Anakin édesanyjával kapcsolatos rémálma is hangsúlyosabb szerepet kap. Magát a regényt csak egyszer olvastam végig, valahogy nem hatott rám úgy, mint a III. rész könyvváltozata.

Az akkor még virágzó Semic jóvoltából nálunk is megjelent a képregényváltozat, mely a többi, mozifilm alapján készített képtörténetekhez képest egész jól sikerült (az I. és a II. epizódét meg biztosan lekörözi).

comic ep2 2.jpg

Úgy érzem, A klónok támadása érdemei ellenére is inkább csak bíztató átmenet volt a finálé, a III. rész felé menet. Megjelenése idején nagyon tetszett, de közel sem volt annyira átütő, mint később A sithek bosszúja. Így, a hat nagyjátékfilm versenyében nálam még mindig csak az ötödik helyet foglalhatja el. A statisztikák szerint a nagyközönség reakciója is hasonló volt: bár összesen majdnem 650 milliós bevételt hozott, nem szárnyalta túl a Baljós árnyak sikerét, ráadásul nem lett az év legnyereségesebb filmje – és ilyen minőségében egyedülálló a Star Wars-filmek között, ami annyira nem hízelgő. A Pókember, a Harry Potter és a titkok kamrája, vagy A gyűrűk ura második része nemcsak pénzügyileg, hanem kritikailag is nagyobbat kaszáltak. A kritikák dicsérték az akciójeleneteket és a látványvilágot, de elmarasztalták a karakterfejlődést és a dialógusok színvonalát.

sw 2 teaser.jpg

A magyar DVD-változat Star Wars-filmhez méltó módon ellátta a nézőt minden földi jóval. Bár a magyar szinkron nem került rá (ezt később a BluRay-verzióra már felpakolták), az angol hangsáv mellé többek közt angol, magyar, horvát, lengyel és több más felirat került. A szinte már kötelező audiókommentár mellé (melyben George Lucas és Rick McCallum is megszólal) külön extra lemezen több órás kiegészítő anyagot kapunk: nyolc kimaradt jelenetet, dokumentumfilmeket a forgatás technikai és történeti oldaláról, kisfilmeket a hangokról, videóklipet, a neten előzetesen terjesztett 12 részes dokusorozatot, rengeteg előzetest és tévéreklámot, galériát… Egy szóval egész estés program csak a bónusz anyagok megtekintése is. A rejtett bakiparádét pedig gyorsan beszúrom ide.

  

Mivel a Star Wars-játékfilmek mindegyike hagyományosan egy rövid, de döntő fontosságú időszakot mutat be, hiába is vártunk arra, hogy a klónháború lefolyását a vásznon nézhessük végig. Ennek orvoslására Lucasék a Cartoon Networkkel először is elkészíttetek egy jól sikerült rajzfilmsorozatot (melynek utolsó részei lényegében felvezették a III. rész első jelenetét), később pedig egy animációs szériát, mely öt és fél évadot ért meg (és sajnálatos, hogy megint fel kell hoznom a témát, de legyen világos: ezt az egyébként nyereséges projektet is Disneyék kaszálták el).

  

sw 2 poster.jpgNÉHÁNY ÉRDEKESSÉG…

Ebben a Star Wars-filmben láthatunk először teljesen digitális Yodát. 

 

A Jedi-rend levéltárában látható mellszobrok egy része a stáb fejeseiről készült: ilyen volt George Lucas, Rob Coleman vagy John Knoll. A helyszínt egyébként a dublini Trinity College könyvtárának belsejéről mintázták. 

 

Számos visszautalás található a filmben a klasszikus trilógia eseményeire: ilyen például, mikor Kenobi fénykardjával levágja egy fegyverrel közelítő fejvadász kezét (lásd még a IV. rész csapszékes jelenetét), vagy a zárókép, mely nagyban hasonlít A birodalom visszavág utolsó képkockáira. 

 

A coruscanti bárban iszogató vendégek egy része olyan Star Wars-színész, akiknek arcát amúgy nem szoktuk látni, például Ahmed Best (Jar Jar Binks) és Anthony Daniels (C3PO); mellesleg Lucas lánya, Katie twi'lek hölgyként látható itt, nővére, Amanda pedig a könyvtári jelenetben. 

 

A tunéziai forgatáson Lucas le akarta tudni a III. rész végén esedékes naplementés jelenetet is, mert csak emiatt nem akart visszatérni a sivatagba. Így is történt, azonban A sithek bosszújának készítése közben egy fontos változtatásról döntöttek, emiatt mégsem úszták meg a dolgot. 

 

Christopher Lee 78 évesen játszotta el Dookut, és a vívójelenetekben több helyen is átvette tőle a szerepet egy kaszkadőr, akinek arcát később digitálisan cserélték le Lee-ére. 

 

A forgatás elsődlegesen Sydneyben, Tunéziában, Spanyolországban és Olaszországban folyt.

 

Elfogadható átmenet az igazi kezdet.
Értékelés: 7/10

Star Wars II. rész – A klónok támadása
(Star Wars Episode II. 
– Attack of The Clones)

20th Century Fox 2002
Sci-fi, romantikus (142 perc)
Rendező: George Lucas
Főszereplők: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor
Zene: John Williams

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr86093409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.02. 18:21:55

Nézhetetlen gyerekfilmek. Mikor először láttam az eredeti star warst, tizenvalahány évesen, még élmény volt, de utólag megnézve már nevetséges és gyerekes az összes, elsősorban az újabb trilógia. Tele van szánalmas rajzfilm-karakterekkel, és még behozták ezt a bőnyálas romantikus szálat is.

Szerintem 14 év fölött nem szabad megnézni ezeket a filmeket, mert maradandó károsodást okoznak. A sci-fi amúgy a kedvenc műfajom, de a SW nem sci-fi, hanem családi mese.

Pötty1 2014.05.03. 08:56:43

Lehet sokkoló lesz, hogy így kell megtudnod, de a Star Wars sosem volt sci-fi.

Nem kell, hogy a kedvenced legyen, de azt, hogy nézhetetlen gyerekfilmek, mondd el a több 10 millió rajongónak, akik legalább fele nem 14 év alatti. (Én sem).

2014.05.03. 21:36:38

@Pötty1: Nem hiszem, hogy az a minőség mércéje, hogy hányan szeretik. Én nem akarok senkit meggyőzni, hogy más szemüvegen keresztül nézze, csak nem értem a rajongás okát, mert _szerintem_ buta, együgyű, gyerekes filmek. A kultfilm státusza kizárólag annak köszönhető, hogy műfajteremtő, előtte nem volt hasonló se. Ilyen karakterekkel kizárólag gyerekeket lehet megcélozni, és nagyon gyereklelkű felnőtteket.

Monty H. 2014.05.04. 09:31:06

@retrovírus: Utolsó mondatoddal nem tudok egyetérteni. Az, hogy a mesék még felnőttkorban is hatással vannak valakire, esetleg csak azért, mert a gyerekkorukat juttatják eszükbe, nem jelenti azt, hogy gyereklelkűek...

A maradandó károsodás alatt mit értesz? Az, hogy később ugyancsak előveszi és még néhány tucatszor megnézni élete során? Vagy hogy meglódul a fantáziája és rajzolgat, festeget, makettezik, mert hatással volt rá a látvány? Mi ebben a rossz?

Az viszont igaz, hogy nem feltétlenül a rajongói bázis nagysága jelenti a minőséget. Ettől függetlenül: a Csillagok háborúját ide sorolom, és hogy ha filmtörténeti oldalról nézzük, akkor látható, hogy minőséget tettek le az asztalra az alkotók minden egyes résszel (még ha mindegyik távol is állt a tökéletestől), és/de ez elsősorban az újfajta technológiák használatának volt betudható. Az pedig, hogy klasszikus mesei elemeket használt hozzá Lucas... Erre mondják, hogy nincs új a nap alatt.

A sci-fis besorolás pedig egy nagyon szerencsétlen dilemmát idéz. Csomó filmünk van, ami igazából nem sci-fi, de még mindig a sci-fi áll hozzájuk a legközelebb. Ugyanis az űrmese, az űropera, az űrfantasy hivatalosan nemlétező megjelölések. Egyelőre... :-)

Pötty1 2014.05.05. 16:47:00

A könyvről az a véleményem, hogy egyrészt a legjobb rész (nekem) a sorozatból, másrészt viszont azt kell mondanom sajnos nő írta. Néha (gyakran) hihetetlenül unalmasak voltak az étkezések leírásai, illetve erőltetett sokszor, hogy minden mozdulatukat 1-1 mando hagyománnyal akarta megmagyarázni az író.

A másik ami nekem nagyon nem tetszett, az ahogy a jediket kezelte. Lényegében másodrendű lényekként írt róluk, akik folyton bocsánatot kértek, csak mert éltek. Skirata minden és mindenki fölött állt, vele a legnagyobb mesterek sem vehették fel a versenyt.

Én a klónok hihetetlen jedi gyűlöletét sem értem. Illetve az amit Darman csinál végképp furcsa. Spoiler nélkül nem akarok belemenni, de az a vívódás inkább tűnik műbalhénak, mint valódi gyötrődésnek. Semmilyen logikus indoka nincs a tetteinek.

A filmek és a korábbi könyvekből is az jön le, a jedik már-már emberfeletti képességekkel bírnak, ehhez képest van, hogy egy mezei klón is simán végez vele, máskor meg az egyik nagymester legnagyobb érdeme 4 kommandóssal szemben, hogy egyet majdnem véletlenül meg tud ölni. Nekem ez nem illik a star wars történetébe.
De ez szigorúan az én véleményem.

Pötty1 2014.05.05. 16:51:27

Bocs, nem ide akartam írni, egy 66-os könyvről szóló blogba írtam volna, de véletlenül ide kattintottam. Törölni meg nem tudom. :)
Bocsánat.

Monty H. 2014.05.05. 22:11:07

@Pötty1: Igen, de most már mindegy :-)

Igazad van, a mando kultúra uralkodik rajta és mikor utánaolvastam Travissnek, rájöttem, hogy nem véletlenül: ő teljesen belehabarodott a mandalori mindenbe és onnantól fogva a jediket is utálta. Gyak. lenácizta őket, mert a gyártott klónokat használják a háborújukhoz... Szóval nem akarok tiszteletlen lenni vele, de szerintem picit túl komolyan vett valamit, ami mese.

Ugyanakkor el tudom fogadni, hogy ez egy másik oldalról mutatja be a dolgokat, és nekik ilyen volt a konfliktus... Viszont ettől még nem tetszik nekem sem jobban. :-(
süti beállítások módosítása