FILM: A sötét lovag - Felemelkedés
2012. július 26. írta: Monty H.

FILM: A sötét lovag - Felemelkedés

A legenda vége

Nemrég – amolyan felkészítő jelleggel – harmadszorra is megnéztem A sötét lovagot. Továbbra sem tudtam elszakadni attól az érzéstől, hogy minden pozitívuma ellenére befejezetlen és túltömött lett, egyúttal aggódtam amiatt, hogy Nolan harmadik Batman-filmje újabb csalódást okoz majd. Szerencsére nem így történt.
The-Dark-Knight-Rises1.jpg
Nyolc év telt el azóta, hogy Harvey Dent távozott az élők sorából - és nagyjából ugyanez mondható el  Batmanről alias Bruce Wayne-ről is, aki az elmúlt időszakot magányban és gyászban töltötte. Előkerül viszont egy titokzatos és mindenre elszánt álarcos gonosztevő, Bane, akinek láthatóan sorsdöntő tervei vannak Gotham városát illetően… Az egyenletet bonyolítja még a Macskanő néven elhíresült mestertolvaj felbukkanása is, aki ráadásul a Wayne-birtokon is szimatol. A viharfelhők szépen gyülekeznek, Batmannek tehát ideje gatyába ráznia önmagát és visszatérni a tettek mezejére.
The-Dark-Knight-Rises-2.jpg
Bár a sztori viszonylag lassan indul be, végül elkerülhetetlenül beszippantja a nézőt „abba” a nolanes Batman-hangulatba, így aztán szerencsésen eljutunk oda is, ahol már csak a fejünket kapkodhatjuk a pergő események nyomán. A dialógusok minősége hullámzó, de azért került közéjük humorosabb is, melyek szerencsére nem rontják a film drámaiságát. Maga a forgatókönyv összességében elég fordulatos és az utolsó pillanatokig tartogat meglepetéseket. Jellegéből fakadóan érdekes módon ötvözi az első és a második epizód hangulatát, amit csak megerősítenek a visszautalások is, ami egy trilógia befejező részénél persze majdhogynem kötelező.
The-Dark-Knight-Rises-4.jpg
Maga a konfliktus szinte epikus magasságokba emeli ezt a részt. A főgonosz eljut odáig, ahova az előző epizódok rosszfiúi soha nem jutottak el – Gotham valóban saját túléléséért küzd ebben a helyzetben, és bizony nem órákig vagy napokig, hanem sokkal hosszabb ideig. Batmannek mindeközben a szó legszorosabb értelmében újjá kell születnie, hogy felvehesse a harcot az anarchia erőivel (ennél a résznél nagyon erősen visszaköszön a Batman: Kezdődik karakterfejlődése).
The-Dark-Knight-Rises-3.jpg
A szereplők között – nem túl nagy meglepetésre – feltűnnek az Eredetből ismerős arcok, Joseph Gordon-Levitt (A sereg nem enged), Marion Cottilard (Piaf, Hosszú jegyesség) és Tom Hardy, de itt találjuk még Anne Hathawayt (Az ördög Pradát visel), Matthew Modine-t (Acéllövedék, Memphis Belle) és persze Gary Oldmant, Morgan Freemant és Michael Caine-t is. Ami a karaktermegformálást illeti: Hathaway szerintem is remekel, Cottilard hozza a formáját, Caine a kelleténél csöpögösebb, Hardy viszont csak fizikai megjelenésével képes átadni szerepének lényegét, a túláradó agressziót. Figurája így is működik, csak persze ne várjunk tőle Joker-szintű megnyilvánulásokat. Ettől függetlenül emlékezetes főgonosz, még ha nem is a legemlékezetesebb.


Nem tökéletes darab tehát a záróepizód, de mindenképp emlékezetes, és valószínűleg a 2012-es év egyik sikerfilmjéről van szó. Köszönjük, Mr. Nolan.


Méltó lezárása a trilógiának.

Értékelés: 9/10

A sötét lovag – Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

Warner Bros. 2012
Akció, dráma (165 perc)
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Michael Caine
Zene: Hans Zimmer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr204679882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3,14159265 2012.07.26. 20:36:11

Érdekes amit írsz, hogy a konfliktus epikus magasságokig emeli a filmet, és ezzel abszolút egyet is értek, valamint a "karakterfejlődés" is zseniálisan lett megoldva ebben a filmben. Remekül kötötték össze a szereplőket, fordulatokkal megfűszerezve. Nekem ez a rész sokkal letisztultabbnak tűnt mint az előbbiek, legalábbis a másodiknál biztosan. Nem tudok elfogulatlanul osztályozni Batman filmekkel szemben, így nálam ez a rész abszolút 10/10 :-)
süti beállítások módosítása