FOTÓ: A londoni Animals in War-emlékmű
2012. február 12. írta: Monty H.

FOTÓ: A londoni Animals in War-emlékmű

Ha már szóba került a Hadak útján csatalova, ideje írnom végre London egyik legérdekesebb emlékművéről is, mely a témához igazodva az elmúlt századok háborúiban (brit vezetés alatt) elpusztult állatoknak állít - remélhetőleg - örök emléket.
Monty: 201007-animalswarmonument-monty02
A 2004. novemberében leleplezett emlékmű terveit és szobrait David Backhouse készítette, a vésetek Richard Holliday és Harry Gray keze munkái. Elhelyezkedése rendkívül megkönnyíti a megközelítést, mivel a Hyde Park keleti oldalánál, a Park Lane mentén, egész pontosan a Brook Gate-nél található. A felállításához szükséges 1,4 millió fontot magánemberek és magas rangú közszereplők adományaiból szedték össze - és ez máris sokat elárul arról, hogy a britek milyen hihetetlen szeretettel viseltetnek nemcsak saját történelmük, hanem úgy általában az állatok iránt.
Monty: 201007-animalswarmonument-monty03 A majdnem 18 méter hosszú, íves fal jelképezi a háború arénáját, rajta különböző állatokat ábrázoló domborművel. A túloldalon ugyanezen állatok szellemszerű körvonala található csak, mely az elpusztult példányokat jelképezi.
Monty: 201007-animalswarmonument-monty09 Az "Animals in War" felirat mellett a következő olvasható még:

This monument is dedicated to all the animals that served and died alongside British and allied forces in wars and campaigns throughout time.
They had no choice.

Ezen emlékmű a brit és szövetséges erők hadjárataiban szolgált és elpusztult állatok emlékére épült.
Nekik nem volt választásuk.


Monty: 201007-animalswarmonument-monty12 A túloldalon pedig:

Many and various animals were employed to support British and allied forces in wars and campaigns over the centuries and as a result millions died, from the pigeon to the elephant. They all played a vital role in every region of the world in the cause of human freedom. Their contribution must never be forgotten.

Számos különböző állatot vetettek be a brit és szövetséges erők támogatására a századok folyamán a háborúk és hadjáratok során, melynek következtében több milliónyi pusztult el, a galambtól az elefántig. Mindannyian jelentős szerepet játszottak szerte a világon az emberi szabadság védelmében. Soha ne feledjük őket.


A fal középen nyitott, lépcső vezet át rajta, s a rés felé belülről két megpakolt málhás szamár szobra tart, míg a falon túl, immár füves talajon, szabad környezetben egy ló és egy kutya lépked tova – immár mindenféle katonai szerelvény nélkül – a jövő felé. Mind a négy szobor bronzból készült.
Monty: 201007-animalswarmonument-monty07
Az emlékmű mellett nagyszámú koszorút találni, a látogatók láthatóan meg kívánnak emlékezni az állatok áldozathozataláról is. Nagy élményt jelent ide eljönni és néhány percet szánni a háborúk ritkán emlegetett halottjainak emlékének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr184085884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása