FILM: Hadak útján
2012. február 09. írta: Monty H.

FILM: Hadak útján

Hosszú az út hazáig...

Már tavaly nyár óta vártam Spielberg újabb háborús eposzát, mely egy csatalóvá avanzsáló hátas sorsán át mutatja be az első világháborúval járó borzalmakat. Amiatt viszont kicsit aggódtam, hogy a direktor mit fog kihozni ebből a - potenciálisan - igen szentimentális történetből.

A devoni farmerfiú, Albert Narracott rajongásig szereti csökönyös, de tanulékony lovát, Joey-t, akit csak az első világháború vihara szakíthat el tőle, mivel eladósodott apja kénytelen a pacit eladni egy hadba vonuló tisztnek. Joey aztán a nyugati front szörnyűségei közepette próbál életben maradni, miközben gazdái sűrűn cserélődnek a vérzivatarban. Egy idő után persze Albert is a csatasorban találja magát, továbbra is reménykedve, hogy megtalálja még imádott lovát....

Spielberg bevallottan személyesebb hangvételt akart megütni, mint korábbi filmjeiben. Ez talán sikerült is neki, viszont fájó, hogy ezzel párhuzamosan erőre kapott a - talán nem is giccses, de - hol közhelyes, hol patetikus karakter- és élethelyzet-ábrázolás. Sajnos a párbeszédek sem olyanok, amiket később még idézgetni fogunk - apropó, az a hasonlat, amit a nagypapa mesél a front felett elszálló postagalamb bátorságáról, számomra tökéletesen semmitmondó, mi több, értelmetlen. Ráadásul a szkriptet is kiegyensúlyozatlannak érzem: egyes karakterekre alig van idő, ami jelentőségükhöz mérten még érthető lenne, de ez felborítja az egész filmet.

Igazából az egész alkotást uralja a régi stílusú filmek hangulatát idéző nosztalgikus utánérzés. A csatajeleneteknél például a hiperrealisztikus megközelítést csak a kamerakezelésnél kapjuk meg, a véres részek most szinte teljesen hiányoznak (a 12-es karika tehát jogos), viszont ott vannak a heroikus és érzelmes látószögek, a szívbe markoló John Williams-féle zenei opusok, az agyonszűrözött naplementés snittek, és így tovább. (Utóbbiakból őszintén szólva a végén már elegem lett - egyszerűen túlzásba vitték a dolgot.)

Az egyetlen igazi pozitívum talán a rendezés, ami a film jellegét ismerve nagy szó, egyrészt mert betanított állatokat sem lehet sokszor olyan könnyedén vezetni, mint az emberi színészeket. (Joeyt egyébként tizennégy különböző ló játszotta a forgatáson, köztük Finder, aki már a Vágta című alkotásban is szerepelt.) Másfelől a tömegjelenetek sem okoznak csalódást, köztük a 130 lovas rohamát megörökítő snittet emelném ki... 

A filmet több díjra is jelölték, ideértve a BAFTÁ-t és a Golden Globe-ot is. Nemsokára kiderül, mire lesz ez elég, de jómagam a fényképezésért és a vágásért mindenesetre megszavaznék neki valamit. Minden más szempontból viszont csalódáskeltőnek találtam a Hadak útjánt, ráadásul úgy éreztem, nem a moziba, hanem a tévé képernyőjére való. Remélem, Spielberg most sem hagyja ennyiben a témát és - ahogy a Ryan közlegény, majd Az elit alakulat esetében láttuk - egyszer még összehoz egy normális tévésorozatot, amelyben aztán minden epizódban más és más hadiállat történetét mesélik el nekünk...

Az eredeti regényt példás gyorsasággal adta ki magyarul a Cartaphilus Kiadó. Erről itt olvasható kritika.

 

Akinek tetszett a film és legkésőbb augusztusban eljut Londonba, érdemes felkeresnie a Chelsea-ben található National Army Museumot, ahol War Horse: Fact & Fiction címmel látható időszaki kiállítás, melynek témája a lovak katonai alkalmazása a régmúlt konfliktusaiban.


Kár érte.
Értékelés: 5/10
 
Hadak útján (War Horse)
Touchstone 2011
Háborús, családi, dráma (146 perc)
Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson
Zene: John Williams
                                                                            

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr884085560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.02.11. 18:34:09

Az utóbbi idők egyik legrosszabb háborús filmje! - és ezzel nem mondtam sokat.

Tulajdonképpen a régi "nagyok" leépülésének egy újabb lépcsőfokát nézhetjük végig.

Lucas megduplázza ugyan a vagyonát régi, legendás űrkalandos története a Star Wars folyamatos újraszerkesztésével és a régi híréhez méltatlan előzménytrilógiájával, de a presztízse jelenleg talán rosszabb sem lehetne saját rajongói körében.

Scorsese önmaga árnyéka csupán, az elmúlt immár 17 évben nem csinált tehetségéhez méltó filmet (a Casino volt az utolsó igazi műremeke). Mostanában legfeljebb jobb portréfilmjeivel és olyan iparosmunkákkal képes kitűnni, mint a Viharsziget. Vagy kísérletet tesz a "nagy mesélővé válásra" A leleményes Hugóval, magához képest lesújtó eredménnyel. Ráadásul stílusában Jean-Pierre Jeunettet másolja. Scorsese MÁSOL, nem olyan elfuserált újrafeldolgozást tesz le elénk, mint A tégla volt, hanem még annál is rosszabb módon feladja eredetisége maradékát is.

Emlékszik itt még valaki Coppolára?
Nem, nem a feltörekvő és tehetséges Sofia Coppolára gondolok, hanem az apukájára Francisre. Igen, arra a rendezőre, aki egy látomásos zseniből vedlett át egy művészfilmes remetévé.

És ezzel elérkeztünk Spielberghez. Lucas barátjához mérten csak mérsékelten alázta meg saját filmes örökségét. Mi több, bocsánatot kért, amiért korábban digitálisan belenyúlt és átalakította korábbi filmjeit! Lucas ezt sohasem lenne képes megtenni!

Ennyit a tiszteletkörről, most a pedig a véres igazság:
A fent tárgyalt film alapján Spielberg jó úton halad kortársai útján a meggárgyulás felé. A nap birodalma, Schindler és Ryan után gondolta volna bárki, hogy Spielberg lesz az, aki csodás napfényben úsztat majd lövészárkokat és végtelenül hazug módon vértelen családi filmet forgat az I világháborúról?!
Mert én ebbe bele sem akartam gondolni, most viszont látható ez a förmedvény a mozikban!

Történelem p 2014.01.01. 15:56:39

Én egyszer láttam a Viasat Historyn egy a fronton harcoló lovakról szóló műsort, amely ennél a halivúdi förmedvénynél sokkal érdekesebb volt. A műsorban többször szóba került mellesleg a "Csataló" c. könyv is és az írója is többször megszólalt a filmben.
süti beállítások módosítása