KÖNYV: Star Wars: Történetek Jabba palotájából (K.J. Anderson)
2012. február 08. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Történetek Jabba palotájából (K.J. Anderson)

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel...

Mi ez a hülyeség? – kérdezhetnék most a kevésbé beavatottak. Külön könyv szól Jabba palotájáról? Az én első reakcióm nem volt ennyire szélsőséges, de azért meglepődtem… A kilencvenes években több antológia is megjelent Star Wars-logóval, melyek egy adott témában készül novellákat tartalmaztak – nálunk a fentit leszámítva eddig csak a Történetek a fejvadászokról és a Mos Eisley mesék került kiadásra, de angolul olvasható a Tales From The Empire (Történetek a Birodalomból) és a Tales From The New Republic (Történetek az Új Köztársaságból) is. A fenti könyv témája pedig, hogy mi is történt a színfalak mögött Jabba citadellájában A jedi visszatér vonatkozó jeleneteinek idején…

A szerkesztő Kevin J. Anderson volt, akit már emlegettem, többek között a The Illustrated Star Wars Galaxy című kötet kapcsán, a szerzők pedig a galaxis minden szegletéből szalasztott írók, akik között találunk ismerősöket is, például Barbara Hamblyt, Timothy Zahnt, Dave Wolvertont vagy A.C. Crispint. A húsz hosszabb-rövidebb novella keretében pedig megismerhetjük a palota lakóinak mindennapjait és lelkivilágát – azokról van szó, akiknek a filmben sokszor csak egy-két másodperc jutott, itt viszont hús-vér karakterekké lépnek elő. Így áll össze a teljes kép arról, miféle környezetben töltötte utolsó napjait Jabba, a hutt (akiről itt egyébként nem szól külön történet). Ez azért is lényeges, mert a szereplők egy része természetesen együtt dolgozik, mulat vagy épp esküszik össze más karakterekkel, de mivel egyikük sem láthat rá mindenre, az olvasó dolga, hogy végigolvasva ezt a közel 500 oldalt, levonja a következtetéseket és összerakja a mozaikdarabkákat. Talán éppen ez az a részlet, amely olyan élvezetessé teszi az olvasást, hiszen a Csillagok háborúja-regények nem kronológiai sorrendben íródnak, így mindig akad lehetőség arra, hogy egy-két fehér foltot betömhessenek a szerzők. Így derül ki, hogyan is szerezte Jabba féltve őrzött rankorját, hogy miért tartózkodott akkoriban Boba Fett a palotában, hogy mit tervezett az udvarmester, Bib Fortuna gazdájával tenni, vagy éppen, hogy miben is mesterkedtek a b’omarr szerzetesek, akiknek pókszerű agyhordozóik a folyósokat járják... S mivel a szereplők lelki alkata és a szerzők írói stílusa eltér, a sokféleség is garantált, a humorosabb részektől a kísértetiesebbekig. 

Kedvcsinálónak hadd emeljek ki néhány karaktert.

Malakili – Hivatásos szörnyidomárként akkor került a palotába, amikor Jabba meglepetésként megkapta a rankort. Kedvence iránti elkötelezettsége és szeretete egy idő után még urától való félelmét is felülmúlta…




Mara Jade – Az Uralkodó Kezeként azért szivárgott be ide táncosnőnek álcázva, hogy megölhesse a Han Solo kiszabadítására érkező Luke Skywalkert. Profizmusát azonban némileg aláásta önhittsége…




Buja Féreg – Jabba házi kedvence egy elviselhetetlenül harsány, mihaszna kis gyíkmajom. És bizony nemcsak az udvartartás tagjait képes felidegesíteni. 




Boba Fett – A galaxis első számú fejvadásza éppen a palotában tartózkodott, amikor Jabba a lázadó foglyokkal elindult a Karkuni Nagy Verem felé. Hogy mi is történt vele a Sarlaak gyomrában, kiderül ebből a novellából.




A Max Rebo Band – Az udvartermet egész nap zenével megtöltő banda elég érdekes módon került a palotába, de az itteni izgalmakat látva nem mindegyikük gondolja úgy, hogy megérte…




EV-9D9 – A Felhővárosból szökött, szadista hajlamokkal megáldott gép mindent elkövet, hogy annyi szenvedést okozzon robottársainak, amennyit csak lehet. De lehet, hogy ezúttal ő húzza a rövidebbet?




Jó látni, hogy akkor is lehet élvezetes egy Star Wars-könyv, ha nem épp a fénykardforgató jedik a főszereplők. Ez az antológia a kedvenceim közé tartozik, és minden rajongónak ajánlom szeretettel, bár beszerzése ma már sajnos csak antikváriumokból lehetséges.

Történetek Jabba palotájából (Star Wars: Tales From Jabba’s Palace)
Szerkesztette: Kevin J. Anderson
Fordította: Békési József
Aquila 1999
488 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr103111587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása