FILM: Párizsi mesék
2011. szeptember 24. írta: Monty H.

FILM: Párizsi mesék

…a lányról, aki ellopta az Eiffel-tornyot

Párizs talán a filmtörténet egyik legtöbbet szerepeltett nagyvárosa, és valljuk be, nem véletlenül. Jómagam is bemutattam már olyan alkotásokat, amelyek itt játszódnak (Mi újság, cicamica?, Amerikai fogócska, Hogyan kell egymilliót lopni), és nem véletlen, hogy mindegyikben fontos szerepet játszott a romantika is. A Párizsi mesék sem kivétel, a főszerepben Audrey Hepburnnel és William Holdennel. 

Egy neves hollywoodi producer épp következő kasszasikerét akarja tető alá hozni – ám az általa felbérelt forgatókönyvíró, Richard Benson az elmúlt heteket szórakozással és utazgatással töltötte, így kissé problematikusnak nevezhető az a tény, hogy alig három napja maradt arra, hogy végezzen azzal a szkripttel, amit még el sem kezdett… Párizsi lakására hívat tehát egy gépírónőt, Gaby Simpsont, hogy mire a producer úr megérkezik, elkészüljön. A hölgy persze nemcsak gépelni tud: nagyon vonzó és jó ötletei is vannak, így aztán a forgatókönyv az utolsó pillanatig formálódik – de alapvetően Bensonról és Gabyről szól.

Ez a film nemcsak kedves és jópofa: különösen tetszett benne a kissé abszurd megközelítés, ami részben a „történet a történetben”-jellegű sztori következménye. Vagyis a két főhős a forgatókönyv írása közben is alakítja és változtatgatja az eseményeket, melyek főszereplői ők maguk. Így leírva ez nem tűnik túl különlegesnek, de a gyakorlatban nagyon jól működik. A kissé szokatlan történetvezetést pedig a megszokott párizsi háttér erősíti, melyet kellő igényességgel fényképezett az operatőr, Charles Lang.

A színészek között egyébként igazi nagyágyúk is felbukkannak – igaz, csak néhány pillanat erejéig –, köztük Marlene Dietrich, Noel Coward vagy Mel Ferrer (aki akkoriban Audrey Hepburn férje volt). Az egyetlen fontos mellékszereplő a Tony Curtis által életre keltett Philippe.

Jó volt újra egy klasszikust látni Audreytól. A hagyományos vígjátékok kedvelőinek mindenképp ajánlom, bár beszerezhetősége idehaza legalábbis kétséges… Az angol DVD-változaton szerencsére akad magyar felirat is, úgyhogy ez némi vigaszt jelenthet, bár extrák címszóval mindössze egy előzetest kapunk.

Amolyan audreys romantikus film.
Értékelés: 8/10

Párizsi mesék (Paris When It Sizzles)
Paramount 1964
Romantikus vígjáték (110 perc)
Rendező: Richard Quine
Szereplők: Audrey Hepburn, William Holden, Tony Curtis
Zene: Nelson Riddle

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr773198457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása