FILM: A szupercsapat
2010. augusztus 11. írta: Monty H.

FILM: A szupercsapat

B-terv nincsen. Minek az?

Bevallom bár már bevallottam egyszer , hogy a hosszas tévésorozatokat nem komálom, és azt is, hogy a nyolcvanas években népszerű és hozzánk csak később érkező Szupercsapat című szériából egyetlen epizódot sem láttam, csak a kissé hasonló Szupercsoport (eredetileg Misson: Impossible) című sorozatból lestem meg néhány részt. Így a film megtekintése előtt mindössze annyi előítéletem lehetett, hogy ugyan minek ide egy újabb nagyjátékfilmes feldolgozás? Az ezután következő pozitív csalódás viszont igen kellemesen esett.

Az alaptörténet az egykori szériát követi: négy amerikai elitkatona koholt vádakkal börtönbe jut, de persze megszöknek, összeállnak és szabadúszó jótevő kommandóként akcióznak a továbbiakban. Egy sokat látott parancsnokból, egy dilinyós pilótából, egy néger problémamegoldóból és egy jóképű nőfalóból áll a galeri, akiket nem kell félteni, de kötelező értük izgulni. A játékfilm mindezt a Transformershez vagy a Vasemberhez hasonlóan az aktuális geopolitikai helyzetből indítja el, vagyis hőseink Irakban zavarják le azt a bevetésüket, melynek folytán aztán bajba, majd a sittre kerülnek. De nem hagyják ennyiben...

Ez bizony akciófilm a javából. Méghozzá az a fajta, amelyiknél nem az elcsépelt klisék miatt idegeskedünk (mert azokból szerencsére nincs sok), hanem hátradőlhetünk és jól érezhetjük magunkat, izgulhatunk és elárulhatom, nevetni is lehet. Remekül adagolt humor, kellően lökött akció és meglepően jól működő színészgárda. Biztos, hogy nem lesz a filmlexikonok elmaradhatatlan szócikke, de nyári kikapcsolódásnak egyszerűen tökéletes, ráadásul az erőszak-szint is olyan alacsony, hogy nagyobb gyerekekkel akár családi filmként is beválhat.

A szereplők között Liam Neeson viszi a pálmát, gondolom, őt nem kell senkinek sem bemutatni. Bradley Cooper (Másnaposok, Alias), Quinton Jackson és Sharlto Copley (District 9) alakítja a csapat többi tagját, de Jessica Biehl (A bátrak hazája, 7th Heaven) és Patrick Wilson (Az operaház fantomja, Watchmen, Alamo) is feltűnik. 

A mű odaát, Amerikában nem hozott túl sokat a konyhára, én pedig kíváncsi vagyok, hogy az európai bevételek képesek lesznek-e ezt a mérleget átfordítani. Már csak azért is, mert a befejezés folytatást sejtet, amelynek elkészülte azonban a fentiekből kifolyólag kétséges. Az itthoni nézők véleménye persze eléggé sokféle, és tény, hogy a mostanában érkezett más slágergyanús filmek is elszívtak előle jó néhány mozilátogatót... Az biztos, hogy én már most meg akarom újra nézni.

Könnyed akciófilm, kategóriájában szinte tökéletes.
Értékelés: 9/10

A szupercsapat (The A-Team)
20. Century Fox, 2010
Akció (121 perc)
Rendező: Joe Carnahan
Szereplők: Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton Jackson, Sharlto Copley, Jessica Biel, Patrick Wilson
Zene: Alan Silvestri

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr682213926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása