FILM: A bátrak hazája
2008. augusztus 30. írta: Monty H.

FILM: A bátrak hazája

Néha még hazatérni sem könnyű...

Újabb 999 forintos DVD, a megszokott fapados kiadásban. A szereplők közül egyedül Samuel L. Jackson neve mond valamit, de a lényeg nem ez. Irakban kezdünk. A soros szolgálatot teljesítő amerikai alakulat tagjai örömmel fogadják a hírt, mely szerint két hét múlva hazatérhetnek. Addig azonban még történik egy és más.

Egy egyszerű konvojkísérési feladat is veszélyekkel jár: rajtuk ütnek az iraki gerillák és számos katona áldozatul esik. A túlélők hazatérnek és előttük áll a visszailleszkedés nehéz feladata, mely még akkor is komoly próbatétel, ha testileg épen érnek vissza – ám sebesült is akad köztük. Ezt a témát már számos film feldolgozta a Szarvasvadásztól a Taxisofőrig (tulajdonképpen az Isten hozta, őrnagy úr is ebbe a csoportba sorolható). A háborús részvétel köztudottan olyan fokú fizikai és szellemi megterheléssel, illetve napi rutinnal jár, amely igencsak távol áll a legtöbb civil életvitelétől. Márcsak ezért is problémás ezeknek a katonáknak a helyzete. Ehhez azonban még hozzá kell adnunk az emlékek és a veszteségek súlyát is: a sebész tiszt túl sok vért látott, még ha túlnyomórészt a műtőasztalon is; a lövész, akinek legjobb barátját tőle pár méterre érte halálos sorozat; a fekete baka, aki a harc hevében agyonlőtt egy iraki nőt; és a női teherautósofőr, aki jobb alkarját veszítette el.

Különösen érdekes a női katonák helyzetének bemutatása. Az amerikai haderőknél számos leány és asszony szolgál. Harcoló alakulatnak elvileg nem lehetnek tagjai, de egy teherautósofőr például ugyanúgy találhatja magát egy tűzharc közepén, mint egy átlagos lövész. Azt azonban valószínűleg kevesen gondolták át, hogy milyen érzés lehet egy anyának úgy hazatérnie, hogy műkezet visel. Még a testi fogyatékosok életét (akárcsak érintőlegesen is) bemutató filmalkotások között is ritka az ilyen részlet.

A témából sokat ki lehetett volna hozni, pláne manapság: az amerikai kormány a jelek szerint ugyanúgy elhanyagolja aktuális háborúja hadirokkantjait, mint a vietnami háború idején, és az alkotók nyilván erre akarták felhívni a figyelmet. De úgy érzem, a rendező, Irwin Winkler nemigen tudott élni a lehetőséggel. Ennek köszönhetően kissé elnagyolt képet kapunk a veteránok mindennapjairól. A közhelyhegyek szerencsére elmaradnak, de nagyon mély nyomot nem hagyott bennem a film, annak ellenére, hogy együtt tudtam érezni a szereplőkkel.

A magyar DVD-kiadáson 2.0-ás angol mellett 5.1-es magyar hangsáv és magyar felirat van. Extraként egy előzetes jár.

 

Megbecsülendő szándék, közepes kidolgozásban.
Értékelés: 6/10
 
A bátrak hazája (Home of The Brave)
MGM (2006)
Háborús dráma, 103 perc
Rendezte: Irwin Winkler
Szereplők: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Christina Ricci
Zene: Stephen Endelman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr51701723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása