FILM: Terminátor – Megváltás
2009. június 09. írta: Monty H.

FILM: Terminátor – Megváltás

Géprombolás helyett kultuszrombolás - de miért?

A Terminátor-sorozat soha nem tartozott a kedvenceim közé, bár az első és második részt anno végigizgultam, és összességében tetszettek. A szerintem méltatlanul gyenge harmadik rész után viszont már nem vártam semmit, és a közelgő negyedik epizód is csak a stáblistán feltűnő nevek miatt vált számomra igazán érdekessé…

A sztori végre ott folytatódik, ahol még nemigen jártunk, de nagyon szerettünk volna eljutni: 2018-at írunk, és javában folyik már a Skynet emberek elleni irtóhadjárata. John Connor az ellenállási mozgalom tisztjeként küzd – apját egyelőre nem sikerült megtalálnia és visszaküldenie a múltba, hogy megvédelmezze anyja életét. A hadiszerencse viszont a kezébe ad egy eszközt, mellyel talán legyőzhetik a gépeket. Eközben öntudatára ébred egy rég halott fegyenc, aki az egészből semmit sem ért, de Connort keresi…

Christian Bale-t már akkor megkeresték ezzel a szereppel, amikor a forgatókönyv még távol állt a végső formájától. Ő először nemet mondott rá, és Jonah Nolan keze munkáját is dicséri, hogy végül elvállalta… Nos, minden tiszteletem az övé, de szerény véleményem szerint ez a szkript még így is csak a félkész minősítést érdemelné meg. A fő szál talán jól kigondolt, de az események olyan gyorsan követik egymást, hogy finomkodásra nincs idő, a feszültségteremtés mint olyan, pedig teljesen hiányzik, a katarzis viszont szintén. Ezáltal megint csak a régebbi akciómozik ugranak be, ahol hipp-hopp eldöntik, hogy akkor hajrá, támadunk, átvezetés semmi. Ez a történetvezetés pedig a színészi játéknak sem hagy teret – Bale-t ilyen jellegtelen szerepben még nem is láttam. Jól adja John Connort, de olyan jelenet, ahol esetleg meg tudná mutatni, milyen ember is valójában – ha már végre látunk egy filmet, ahol ő, vagyis a jövőbeli, felnőtt John Connor a főszereplő – lényegében nem akad. A többi színész is hoppon marad ilyen szempontból – az akciójelenetek dominálnak. Azok viszont odatesznek, részben a kiváló operatőri munka jóvoltából, habár valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek más filmalkotások ugrottak be, mondjuk az A-10-es géppár támadása során (lásd Transformers), vagy a hatalmas robot-transzport és a Skynet telepének látványára (lásd Mátrix) – és a kicsi Star figurája is mintha A bolygó neve: Halál Newtjából merítene… Persze eleve sok a párhuzam az ilyen filmek között, úgyhogy a rosszmájúság gyanújába keverednék, ha ezeket a részleteket túlhangsúlyoznám. A filmzene nem hagyott bennem különösebben mély nyomot, a lepusztult díszletek viszont komolyan fokozzák a világvége-hangulatot. Az audiovizuális hatás legalább megvan. Viszont ez sem rántja helyre a rendezői munka hiányosságait. Megint nem értem, hogy egy ilyen fontos projekthez miért olyan direktort választanak, akinek a leghíresebb munkája a Charlie angyalai 1-2(!) volt… Gyerekek, ez vérgáz.

Összességében tehát igencsak felemás benyomást tett rám a film. Picit többet vártam volna, és továbbra sem értem, miért nem engedtek rá egy „szkriptdoktort” a forgatókönyvre. Vagy kettőt. Egy olyan alkotásnál, ami egy legendás történetet mesélne tovább, ez igazán nem nagy kérés. Egy szó mint száz, még mindig az első és a második rész vezet nálam. És valószínűleg nemcsak nálam… Viszont lefogadom, hogy pár éven belül újabb folytatás készül. Ez a háború még mindig nem ért véget.

Egyszer nézhető üsd-vágd-film.
Értékelés: 5/10

Terminátor – Megváltás (Terminator – Salvation)
Akció (130 perc)
Universal 2009
Rendező: McG
Főszereplők: Christian Bale, Sam Worthington
Zene: Danny Elfman

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr721173396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2009.06.09. 11:29:46

teljesen egyetértek, de ezt beszéltük is:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.10. 07:52:56

Lehet, hogy a Charlie és a csokigyár rendezőjét akarták, csak elnézték egy sorral a hollywoodi Szaknévsorban / jellópédzsizben. Forgatókönyvre Michael Crichtont kell ereszteni, de nem ér rá holmi negyedik részekre, bár csinált már nyolcadikat is.

És hogy az öreg nyugdíjas kormányzó miért nincs benne, az talán a legnagyobb árulás. Jó, hogy nem fér össze a jelenlegi munkájával, de akkor könyörgöm, nem Terminator 4-et kell csinálni, hanem Flashdance 3-at, ha már mindenképpen a 80-as években kotorásznak.

Nem láttam, Christian Bale-t nagyon szeretem, meg fogom nézni, de hunyorgok rá már most.

king_aranarth 2009.06.20. 21:29:47

Hello Monty!
9/10 és 3/10. Így helyesebb. :-) Amiért beültünk, azt megkaptuk: látványt, akciót, "izgalmat", sok durr-durrt és piff-puffot. A 3 pont pedig szól a forgatókönyvnek, a párbeszédeknek, a sivatagi sátorban végrehajtott szívátültetésnek, a Skynetet őrző egyetlen Terminátornak, a T600-as bakancsának és fejkendőjének (így akart beolvadni a "tömegbe"???) és (azemberiszövetafémvázon helyett) a fémvázazemberitestben-ért.
Ja, és mi volt benne a megváltás?
Remélem, hogy a Transformers II jobb lesz...
süti beállítások módosítása