MAKETT: Venator köztársasági romboló
2023. január 02. írta: Monty H.

MAKETT: Venator köztársasági romboló

Revell 1:2700

Ahhoz képest, hogy mennyire szeretem a Csillagok háborúját, a makettek terén ennek kevés nyoma maradt. Még a kilencvenes években ugyan összeraktam két AMT-gyártmányú készletet, de részben, mert elégedetlen voltam az eredménnyel, ezeket már rég elpasszoltam. És hát az sem mellékes, hogy az AMT milyen közepes színvonalon dolgozott akkor… 

revell_destroyer.jpgAz elmúlt két évtizedben csak lassan fordult a trend. A Star Wars-makettek más gyártók kínálatában is felbukkantak, bár dömpingről most is túlzás lenne beszélni. A Revell és rajtuk keresztül a Zvezda továbbra is műsoron tartja az egyszerűbben összeállítható, inkább a gyerekeket célzó készleteket (ezek egy része az AMT régi öntőformáit szerepelteti vagy szerepeltette), a japán Bandai cég pedig a jóval magasabb minőséget képviselő maketteket adja ki. Emellett kisebb gyártók is foglalkoznak a témával (nem is beszélve a 3D-nyomtatókkal dolgozó rajongókról). Sajnos így is hiányoznak a palettáról bizonyos típusok (a Lázadókból ismerős Ghostot például makettként senki nem gyártja, pedig a sorozat révén népszerű darab). Az említett készletek többsége hazánkban is kapható, de véleményem szerint még a logo, illetve bizonyos cégeknél a nagy távolság és a vám sem indokolja azt a brutálisan magas árat, amit ki kell pengetnünk értük. A Revell által régebben kiadott Venator (hivatalos nevén “Republic Destroyer”) sem adja olcsón magát, és nemcsak mérete miatt, hanem mert már nincs gyártásban, ergo aki ilyet szeretne, a fórumok és börzék kínálatát kell figyelemmel kísérje. Ha pedig rátalál egyre, akkor is 30 ezer forint feletti árra kell számítania. 

venator.jpg

A Venator-osztályú (a szó jelentése: vadász) csillagromboló igazából cirkálóosztályú hajó volt. A típust a Köztársaság késői, majd a Birodalom korai éveiben használták. A Kuati Hajógyár építette, darabára 59 millió kredit volt. Hossza alváltozattól függően 1137 vagy 1155 méter volt, szélessége 548 méter, magassága 268 méter. A legénység 7400 főt számlált, ezenfelül 2000 főt tudott szállítani, továbbá 7000 tonna rakományt és két évre elegendő ellátmányt tudott befogadni. Védelméről erős fegyverzet, energiapajzs, illetve a külső borítás páncélzata gondoskodott. Fő hangárja a törzs középső részén kapott helyet, és felfelé nyílt, de három másik hangárral is rendelkezett. A klónháborúk állandó szereplője volt, a jedi tábornokok általában zászlóshajóként használták. A galaktikus polgárháború elején még szolgálatban állt néhány példány, de a valamivel nagyobb méretű, formára pedig igencsak hasonló Birodalmi-osztályú rombolók nemsokára teljesen átvették a szerepét. 

A makett termetes, de túl puha és Revell-módra sajnos most is oldalra nyíló dobozban érkezett. A kereteket világosszürke műanyagból fröccsöntötték. Az alkatrészbontás logikus, a kidolgozottság azonban sajnos alig valamivel mutat túl a kilencvenes évek színvonalán. Az egy dolog, hogy nem prezentáltak olyan kidolgozottságot, mint amit mondjuk a jó minőségű hivatalos képanyagban láthatunk (ez leginkább a hajtóműveknél és a lövegeknél érhető tetten), de annyit talán meg lehetett volna tenni, hogy a lövészárokszerű panelvonalakat picit megszelidítik. Hasonló, szintén idegesítő hiányosság, hogy semmiféle tartóállványt nem kapunk, pedig ez nagy általánosságban jellemző volt az AMT/Revell Star Wars-termékeinél, egy ilyen árfekvésű és méretű, illetve formájú, továbbá futóművel vagy támbakkal nem rendelkező makettnél egyenesen elvárható.

venator_revell_wip_montyblog_12.jpg

Az építés során érdemes a négy nagyobb részegységet külön összerakni és festeni. Ezek: az alsó fedélzet (az oldalsó panelekkel együtt), a felső fedélzet, a hátsó fertály, illetve a parancsnoki torony. Az illeszkedés általában jó, de pár kivétel is akad. A hajtóműkiömlőket például külön festettem, majd felragasztottam a 36-os alkatrészre, de ma már úgy gondolom, érdemes a beragasztásukat a legvégére hagyni (amikor a hajótestet már összeállítottuk). Sajnos az illesztés és a szögbeállítás még akkor is okozhat gondot, ugyanis a nagyobb kiömlők elég szerencsétlenül sikerült csapokkal illeszkednének (amelyek igazából alig könnyítik meg a behelyezést), de ha szimplán ezekre hagyatkozva pattintanám a helyükre őket, akkor nem a megfelelő irányba néznének…  

A festés kapcsán a Revell kitolt velünk. Velem személy szerint azért, mert a régebbi dobozba még fekete-fehér festési utasítást rejtettek, ami a számtalan, alig különböző szürke árnyalat, illetve a hiányos jelölések miatt bosszantóan nehezen használható (főleg, mert a színkódokhoz tartozó neveket tendencíózusan külön oldalra teszik). A super-hobby.hu oldal segítségével megnézhetjük a színes változatot is, ami azért okoz meglepetést, mert nem a fekete-fehér verziót ültették át egy az egyben, hanem úgy látom, újat, egyszerűbbet készítettek… Én inkább az interneten talált anyagok alapján haladtam (ott is nagy a kavalkád), és az alapszínhez képest (amit én a Hobby Color középszürke alapozójával vittem fel) világosabb vagy sötétebb szürkékkel jól ki lehet emelni egyes felületeket – ezzel máris tettünk valamit az egyfajta szürke hegemóniája ellen.

A bordó felületekhez való színt magam kevertem ki, és maszkolás után ezt is felfújtam. Sajnos javításokra is szükség volt, ugyanis a kiemelkedések és a jellegzetes formák miatt itt-ott kimondottan nehéz rendesen maszkolni. A kevés helyen húzódó üvegezést világoskékkel imitáltam. Ugyanezzel fújtam meg a hajtóműkiömlők belsejét, ezzel imitálva a filmekben látható izzást. Amikor mindezzel kész voltam, mattlakkoztam a részegységeket, majd a MiG Productions repülős bemosóiból vettem elő egy sötétszürke színt, és ezzel árasztottam el a panelvonalakat, illetve a mélyedéseket. Utána újabb lakkozás következett, majd a részegységeket összeragasztottam. A mellékelt matricákat (melyek bordó-sárga, kör alakú jelzéseket tartalmaznak) végül nem használtam fel. 

A kész Venator szép darab, tekintélyes méretével pedig külön helyet követel vitrinünkben, de azért hagy bennem némi hiányérzetet, és nem csak az elmaradt tartóállvány okán (amelyet házilag szerencsére lehet pótolni). Ismerve a mai elvárásokat, szerintem fontos lenne, hogy magasabb szintre lépve feljavítsák a mesterdarabokat, mozgathatóvá tegyék az összes löveget, finomítsanak a bumfordi darabokon, kijavítsák a rosszul illeszkedő alkatrészeket, kialakítsanak egy nyitható hangárfedélzetet, esetleg mellékeljenek pár kísérőhajót vagy deszantegységet. Ez azért sem volna hatalmas kérés, mert az elmúlt években a Revellnél is tettek lépéseket a magasabb színvonalú makettek felé (lásd például a B-17-esüket), ám bizonyos témáknál továbbra is megmaradnak a régi kényelmességüknél, az eredmény pedig ez… Sok más makettezővel együtt örülnék, ha a csillagászati összegeket nemcsak a logóra és a jogdíjra fizetnénk ki, hanem valóban 21. századi minőséget kapnánk a pénzünkért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr9618007982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.04. 02:23:24

Vicces(?), de ez volt a színvilága a német II. VH-s hadihajókból a Tirpitznek és a Gneiseneaunak.
süti beállítások módosítása