FILM: 355
2022. január 16. írta: Monty H.

FILM: 355

Akciós hölgykoszorú

A pandémia miatt sok más alkotással egyetemben egy teljes évet csúszott a legújabb hölgyközpontú akciófilm bemutatója. Bár az előzetes alapján nem reménykedhettünk igazán eredeti alaptörténetben, a főszereplők jelentős részének személye folytán számon tartottam a későbbre tolt premier időpontját.  

355_01.jpg

A 355 sztorijára – amelybe most szándékosan nem megyek bele, mert akit érdekel, úgyis megnézi az előzetest – sajnos valóban nem a kiszámíthatatlansága miatt fogunk emlékezni. Tulajdonképpen a film jelentős részében eléggé megjósolható módon pörög a cselekmény, és a kémfilmek ismerői a többinél se nagyon fognak meglepődni. Röviden és tömören klisékből építkeztek, amelyekből már az említett előzetes jó párat felsorol. Ez a tény komolyan alávág a feszültségnek és az izgalomnak, és hát ezekből se sokat kapunk. Hatásosabbak azok a részek, ahol realista módon ábrázolják a kémtechnikákat, például az utcai követést, de sajnos ezek rövid időt ölelnek fel. 

A cselekménynek persze fontos eleme az akció, amelynek színvonala azonban kiegyensúlyozatlan. Bizonyos csihipuhik tényleg jól sikerültek (nem semmi, ahogy Jessica és Diane püfölik egymást), de az átlagszint fölé nem tudnak emelkedni – márpedig egy olyan korban, amikor a szinte átérezhető, valóban életszerűnek látszó ökölharcok már egyáltalán nem ritkák a vásznon (és a tévésorozatokban), ezt a lécet illett volna itt is megugrani, még akkor is, ha nőkről van szó. Mert például Jessica Chastainnek ez már sikerült az Avában vagy Charlize Theronnak az Atomszőkében. Azok az összecsapások bizony emlékezetesek voltak, és a női főszereplőnek ott szabad volt véreznie, lévén ez így realista. 

355_04.jpg

A párbeszédek terén is dúskálunk a klisékben, meg persze kiszámíthatóan jönnek a csajos évődések és visszavágások is. Emlékezetesnek nem nevezném egyiket sem, és ez valószínűleg az eredeti angolban is így volt. Ezt azért írom le, mert a magyar mozikban kizárólag szinkronosan forgalmazzák a művet, amit sokadszorra is pofátlanságnak érzek. Nem mondom, hogy rosszul sikerült, de a választási jogot fenntartanám. 

Sajnos karakterek terén se tudtak elszakadni a sablonoktól. Az adott országokból származó főszereplők megtestesült sztereotípiák (a csúcs, hogy a német hölgyet Marie Schmidtnek hívják – már bocs, de ennél kreatívabb német nevek is vannak), minimális háttérrel, nem különösebben szerethető kivitelben. Vagyis hacsak nem táplálunk plátói érzelmeket valamelyikük iránt, valószínűleg egyikük sem kerül közel hozzánk. A soraikat jellemző sokszínűség amúgy szép dolog, bár ebben is a mostanában divatos trendeket, illetve minél több forgalmazási régió bevonzásának szándékát érzem (különösen Bingbing Fan esetében). Hasonlóan a woke-mozgalom előtt meghajló “minden férfi karakter passzív, ellenség vagy áruló” megközelítés is bántóan egyoldalú, és csak a kiszámíthatóságot növeli, amit már nagyon nem kéne. 

355_05.jpg

A színésznők teljesítménye egyáltalán nem rossz, viszont egy ilyen forgatókönyvnél tőlük sem várhatunk csodákat. Alapvetően jól dolgoznak együtt, noha az igazi összhang csak néha villan meg közöttük, akkor is főleg Chastain és Krüger között. A férfi színészek közül Sebastian Stan emelhető ki (aki többek között Marvel-filmekben vagy a The Last Full Measure című háborús drámában tűnt fel), bár én Edgar Ramireznek is örültem, nem mintha sokat látnánk belőle. 

Simon Kinberg producert, aki most rendezőként szállt be, sokan lehúzzák eddigi direktori teljesítményéért. A 355-ben szerintem tisztességes teljesítményt nyújt, azonban a közhelyes forgatókönyvet ez sem menti meg. Ráadásul ez a forgatókönyv állítólag úgy húsz éve várja, hogy valaki érte nyúljon. 2000 környékén talán nagyobbat üthetett volna, de azóta volt jó pár Bourne-, Wick-, Reacher- vagy Bond-mozi is.  

355_02.jpg

És ha már Bondot említem… Az utóbbi időben többször szóba került, hogy a 007-es figuráját esetleg nőként viszik majd tovább. Véleményem szerint nem egy klasszikus férfihőst kellene nővé változtatni, elhalászva egy bejáratott nevet, hanem rászánni az energiát, és megírni végre egy vállalható, érdekes, vonzó női kémet (esetleg többet), aztán őt felfuttatni. Egy olyan film, mint a 355 vagy az Atomszőke ilyen téren is elindíthatna valamit, de érdemes lenne akkor már rögtön ennek tudatában nekimenni, hogy aztán újabb filmeket, esetleg egy sorozatot lehessen a sikeres karakter mögé tenni. (A mozifilmek között tomboló remake-őrület viszont azt mutatja, hogy sokan nem is hajlandók agyalni azon, hogy hogyan lehetne legalább bizonyos téren újat és eredetit alkotni.) A 355 fináléja mindenesetre sejteti, hogy egy folytatás (talán egy sorozat képében) benne van a pakliban…  

Hasonlóan fájdalmas, viszont nem csak az akciófilmekre jellemző tendencia, hogy az előzetesek hosszát a jól bevált két percről egyre inkább 2,5-3 percre emelik. És ettől általában nem lesznek jobbak, arra viszont alkalmasak, hogy olyan fordulatokat is leleplezzenek, amelyeket az első megtekintésig nem kéne látnunk. A 355 első előzetesébe is belecsempésztek egy ilyet… 

A 355 egyelőre igen gyengén teljesít a mozikban. A viszonylag alacsony, 75 millió dolláros gyártási költségből (plusz promóció, ami nem kevés), az első héten mindössze 4,8 millió jött vissza. Az IMDB.com-on 4,6/10-es értékelésnél tart, és mivel a legkedvezőbb kritikák is csak átlagosnak titulálják, a csalódottak pedig enyhén szóval is a földbe döngölik, kicsi az esélye, hogy igazán nagyot tudjanak vele akasztani. Ehhez még jön az, hogy Kínában némi gond adódott a plakátra feltett kínai zászlóval, illetve Bingbing Fan 2018-as adócsalásával, továbbá Penelopé Cruz kolumbiai karakterként való szerepeltetése is felhördülést okozott a latinajkúak filmes bemutatásával elégedetlenek között (ezekről az alábbi videó számol be). 

Végszóként annyit mondanék, hogy nyomott elvárásokkal egyszeri megnézésre úgy-ahogy alkalmas ez a film, pláne, ha valamelyik színésznőért odavagyunk, de jó lenne, ha odaát belátnák, hogy ennél jóval többet kellene letenni az asztalra, főleg, ha már ilyen nagy neveket sikerül megnyerni egy projekthez. 

Kár érte...
Értékelés: 5/10

355 (The 355)
Universal Pictures 2022
Akció (124 perc)
Rendező: Simon Kinberg
Főszereplők: Jessica Chastain, Diane Krüger, Penelopé Cruz
Zene: Junkie XL

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr6116815024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása