FILM: The Outsider
2015. március 09. írta: Monty H.

FILM: The Outsider

Ivo Dzsima elfeledett hőse

Ha már az Ivo Dzsima-i csata 70. évfordulójánál tartunk, és Clint Eastwood témába vágó filmjeit kiveséztem, következzék most egy nálunk nem is forgalmazott 1962-es alkotás, melynek  főszereplője Tony Curtis, rendezője pedig Delbert Mann (Marty, Egy kis ravaszság, Nyugaton a helyzet változatlan) volt.

the_outsider_2.jpg

Ira Hayes, a pima indián 17 évesen csapott fel tengerészgyalogosnak, hogy tágabb hazáját szolgálja a második világháborúban. 1945 februárjában ott volt az Ivo Dzsimán partraszálló alakulatok soraiban, és egyike lett azoknak, akiknek zászlóállítását Joe Rosenthal világhíres fotója megörökítette, utóbb pedig az egész világ láthatta. Az ezután következő reklámkampányban is kényszerű szerepet kapott, s két bajtársával járta az Államokat, hogy kedvet csináljon az embereknek az újabb hadikötvények vásárlásához. Hiába kezelték azonban odahaza hősként, lélekben mindig egy szerény, egyszerű jótét lélek maradt, aki nehezen viselte ezt a fajta felhajtást és az alkoholizmusba menekült...

the_outsider_5.jpg

A kékszemű Tony Curtis mindenesetre furcsának tűnhet elsőre egy amerikai őslakos szerepében, de hozzátehetjük, hogy fekete-fehér filmen ez kevésbé zavaró. Színészi játékát komoly beleélés jellemzi, de a történet első felében sajnos túlzott megszeppentség is, ami egy eleinte naiv fiatalember felelevenítésénél még nem lenne nagy baj, de ezt több helyütt ma már ódivatúnak ható pátosz is kíséri. Ez persze részben a korszellem következménye, hiszen fél évszázaddal ezelőtt a heroizmusnak ilyen íze volt, pláne, ha egy amerikai kisebbség utólag elismert képviselőjét állították a középpontba. Mindenesetre úgy érzem, Clint Eastwoodék választása, Adam Beach összességében természetesebben, de leginkább hihetőbb módon keltette életre Ira Hayes-t A dicsőség zászlajában.

the_outsider_3.jpg

Bár háborús drámáról van szó, csatajelenetből alig-alig akad (ezeknél azonban számos archív felvételt el tudtak sütni, ami komoly költségmegtakarítást jelentett), a forgatókönyv érezhetően a drámai vonalra összpontosít, de meglehetősen szemelvényes, ugyanakkor a kötelező köröket is meg kellett futni (ilyenek a családi búcsú vagy az alapkiképzés gyötrelmei, melyek egy kiskatona élettörténetéből kihagyhatatlanok). Ezzel szemben kifejezetten érdekes (sőt, magától értetődő) volt látni lényegében ugyanazt a pár jelenetet, amit Eastwoodék sem voltak restek leforgatni (ilyen például a zászlóállítók fagylaltból formázott figurája, mely kommersz módon alacsonyítja le hat ember tettét, lásd a képet). És persze mondanom sem kell, hogy Hayes háború utáni magánéletéből most többet is megláthatunk, egészen korai haláláig.

the_outsider_1.jpg

Összességében sajnos nem tudnám fenntartás nélkül ajánlani a filmet, sem a háborús filmek, sem a drámák kedvelőinek, mivel egyik kategóriában sem lett igazán erős. Tony Curtis rajongóinak inkább, de azt hiszem, nekik is inkább érdekességként. Akárhogy is nézem, a korszellem ma már nehezebben emészthető lenyomata folytán mindenképp veszített értékéből...

the_outsider_4.jpg
A filmet nem könnyű beszerezni, mert tudtommal sohasem forgalmazták nálunk. Végül Angliában vettem meg az ottani DVD-változatot, mely sajnos sem feliratot, sem extrákat nem tartalmaz.
 

Érdekes téma túl sok pátosszal.
Értékelés: 6/10

The Outsider
Universal 1962
Háborús dráma (104 perc)
Rendező: Delbert Mann
Főszereplők: Tony Curtis, James Franciscus
Zene: Leonard Rosenman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr687235761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása