FILM: Populaire kisasszony
2014. november 25. írta: Monty H.

FILM: Populaire kisasszony

Munka és szerelem

Ahogy látom, nem én vagyok az egyetlen, akinek hiányzik a régi idők klasszikusainak  hangulata. Panaszra persze nincs igazi okom, hiszen ötven-hatvan évvel ezelőtt is bőven készültek filmek, vagyis van miből válogatnom. Ennek ellenére látnivaló, hogy a modern filmesek közül is akad, aki szívesen megidézi azokat az éveket. Régis Roinsard is tett egy próbát és véleményem szerint egyértelmű sikerrel járt.

populaire03.jpg

Rose Pamphyle egyszerű normandiai hölgy, aki mindenképp ki akar törni a kisvárosi létből ezért jelentkezik titkárnőnek egy fess üzletember álláshirdetésére. Bár teljesítménye nem túl meggyőző, gépelésben verhetetlen, és főnöke nemsokára gépíróversenyekre nevezi be, ahol ország-világ előtt bizonyíthat. Ez magától értetődően kevés neki, de szerencsére más téren is van alkalma a továbblépésre...

populaire01.jpg

Egyszer már rácsodálkoztam egy francia játékfilmnél arra, hogy milyen mesterien képesek visszaadni a régi filmek hangulatát, de minden vonalon, nemcsak a régimódi, animált stáblista vagy a jelmezek vonatkozásában - hiszen ezek inkább technikai jellegű részletek -, hanem a színészek hozzáállásában. A most 27 éves Deborah Francois olyan természetességgel adja az egyszerű, ötvenes évekbeli leányzót, minden félénkségével, kacérságával, elszántságával és érzékenységével, hogy közben óhatatlanul beugranak Audrey Hepburn hasonló "szende vamp" szerepei, ahol a kérdés ugyanúgy az volt: hova juthat el egy nő, ha igazán akarja? Én pedig ezt a fajta finom bájt hiányolom a modern filmek nőalakjaiból, csakúgy, mint az igazán csattanós, és nem erőltetett párbeszédeket.

populaire02.jpg

Az alaptörténet nyilván nem az újszerűségével lesz hatással a nézőre, mert ha már romantikus sztori, meg kell csavarni legalább egyszer, de inkább többször, ezt tudjuk. Viszont talán pont ez a jól bevált séma, keverve a nosztalgikus életérzéssel, egy tisztességesen megírt forgatókönyvvel, egyszerűen csak magával ragad és szórakoztat. És nem csak egyszer... 

A filmet idén májusban - a francia premierhez képest több mint két év csúszással - mutatták be nálunk a mozik. A címválasztást mondjuk már a francia eredetiben sem tartottam jó ötletnek, és magyarban sem az igazi... A DVD-változatról egyelőre nincs hír, de nagyon remélem, hogy hamarosan megérkezik.


Imádnivaló retró-romantikus
Értékelés: 9/10

Populaire kisasszony (Populaire)
Les Productions du Trésor 2012
Romantikus vígjáték (111 perc)
Rendező: Régis Roinsard
Főszereplők: Romain Duris, Déborah Francois
Zene: Rob, Emmanuel D'Orlando

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr76933433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása