FILM: Szentek és katonák 2.
2014. szeptember 29. írta: Monty H.

FILM: Szentek és katonák 2.

Ellenséges területen

A dél-franciaországi invázió 70. évfordulójához passzolt volna ez a film, de csak pár hete szereztem egyáltalán tudomást arról, hogy a Szentek és katonákhoz folytatás is készült, melynek története a Dragoon-hadművelet idején játszódik. A "folytatás" szó persze nem szó szerint értendő, de azért több hasonlóság is akad.

saints-and-soldiers-airborne-creed-1.jpg
A készítők – köztük az előző film rendezője, Ryan Little – láthatóan nem akartak elszakadni az eredeti sztori alapvető vonásaitól, így újra kapunk néhány ellenséges területen rekedt jenkit, akik ezúttal a partraszállás támogatására ledobott ejtőernyősök és rossz helyen érnek földet. Ennél többet nem is érdemes elárulni a cselekményről, melynek kidolgozását sajnos nem vitték túlzásba. Többször is éreztem, hogy a forgatókönyv mintha habozna és nem tudná, merre kéne tartania, pláne, hogy ebbe a filmbe is bele akarták dolgozni az ellenfelek közt időnként megnyilvánuló tisztelet témáját. Így elég döcögősre sikerül az első egy óra, és bár néha felpörögnek az események, sajnos akad jó pár közhelyes, sőt, egyenesen képtelen élethelyzet és dialógus. Az például, hogy a deszantos hitvallás előkerül, még érthető; hogy ezt idézgetik, hagyján; de hogy ezt miért kell ilyen gyerekes formában súlykoltatni egy-egy karakterrel, nos, ez már gáz. Az, hogy igazi izgalom vagy feszültség lényegében nincs, már mellékes, de hogy még egy kvázi szerelmi szálat is benyomtak, hát ez már picit sok.

saints-and-soldiers-airborne-creed-2.jpg
Technikai oldalról sem különösebben kiemelkedő a film, tulajdonképpen mind a fényképezés, mind a csatajelenetek kivitelezése átlagos. Korabeli technikából szerencsére akad, de ma már ez sem nagy szám. Úgyhogy – bár az alkotás több díjat is begyűjtött független filmfesztiválokon – a vége mégis az, hogy nem sikerült az eredeti film szintjét megütni, pedig nagyon drukkoltam nekik. Amúgy a színészek között Corbin Allred ismét főszerepet kapott, de a karakter nem azonos a néha Deaconnel. A filmzenét is ugyanaz a J. Bateman szerezte és szerencsére visszaköszönnek néhol az eredeti – számomra ugyancsak emlékezetes – dallamok.

Az angol DVD-kiadás sajnos abszolút minimalista. Nemhogy extrák, még felirat sem került ezúttal a lemezre. Nagy kár ezért is... 

Szentek és katonák 2. (Saints and Soldiers 2 - Airborne Creed)
Go Films 2012
Háborús dráma (94 perc)
Rendező: Ryan Little
Szereplők: Corbin Allred, David Nibley
Zene: J. Bateman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr226666907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása