FILM: Szentek és katonák
2009. december 17. írta: Monty H.

FILM: Szentek és katonák

A háború kísértetei

Az ardenneki csata egyik legfrissebb filmes feldolgozásáról van szó, méghozzá egy független stúdió alkotása keretében. A Szentek és katonák a hatalmas offenzíva egy aprócska szeletére összpontosít, néhány katona elszigetelt küzdelmére, akik német fogságból szabadulván igyekeznek eljutni az amerikai vonalakig…

A film a Malmédy mellett elkövetett mészárlással kezdődik, mely 1944. december 17-én történt. Az előrenyomuló Waffen-SS alakulatok tagjai több tucat amerikai foglyot öltek itt meg, ám A halál ötven órájában szereplő – szándékos tömeggyilkosságot bemutató – jelenettől eltérően itt egészen mást látunk. A vizsgálatok eredménye alapján én is inkább abban a verzióban hiszek, amit ez a film is sejtet: a németek valószínűleg nem szándékozták foglyaikat kivégezni, valószínűbb, hogy amikor mozgolódás támadt a foglyok soraiban, és a német őrök a levegőbe lőttek, páran megpróbáltak kereket oldani, és ez vezetett a sajnálatos végkifejlethez.

A készítők szinte egytől egyig fiatalemberek, a színészek pedig ismeretlen arcok közül kerültek ki. Az elkötelezettség ennek ellenére nem hiányzik a képsorokból, sőt. Az ellenséges területen bújkáló katonák története persze elsőre nem tűnik igazán izgalmasnak, és a hangsúly nem is ezen van: a karakterek fejlődése ezen szélsőséges körülmények között fontosabb, elsősorban a két központi alak, a saját kísértetei elől menekülő vallásos mesterlövész, Deacon és a cinikus szanitéc, Gould személye esetében. A történet természetesen izgalmas fordulatokban is bővelkedik, ugyanakkor az intimebb jeleneteknek is megvan a helye és szerepe.

Technikai szempontból kiemelendő a fényképezés és a vágás. Nemcsak a csatajelenetek hevességét tudták sikerrel megjeleníteni, hanem a csendesebb, merengős pillanatoknál is sikerült elkapni a karakterek apró rezdüléseit. A hangok is kiválóak, a fütyülő lövedékektől a gránátrobbanásokig. A filmzene – J. Bateman munkája – szintén emlékezetes: a rendező elmondása szerint a megvágott anyag a zenei betétek elkészülte után mintha egészen megújult volna.

A rendező tudatosan törekedett a másik fél emberi arcának bemutatására (gondoljunk például a foglyoknak tüzet adó német őr rövid snittjére). Bár normális esetben az alaphangot a nyitójelenet (ebben az esetben a hadifoglyok lemészárlása) adná meg, itt mégis sikeresen eljut a nézőhöz az igazi üzenet: a kiskatonák mindkét oldalon ugyanolyanok voltak, csak más egyenruhát viseltek, ahogy Deacon, a németek avatott ismerője is elmondja. Hogy az akkori amerikai emberanyag minőségét is valósághűen mutassák be, a film nem melldöngető szupermenekkel, hanem többnyire félős, műveletlen bakákkal dolgozik, akik közül az egyik be is vallja, hogy nem önként jelentkezett katonai szolgálatra, hanem besorozták.

A forgatáson legalább 200 statiszta vett részt, nagy részük amerikai hagyományőrző volt. Magángyűjteményekből pedig nemcsak korhű amerikai, hanem német járművek is kerültek, nem beszélve a film végén látható P–51-es vadászgépről. A kis költségvetésből készülő film így meglepően komoly mennyiségű haditechnikát vonultat fel. (Arra azért kíváncsi lennék, hogy az egyik jelenet hátterében látható Királytigrist az aberdeeni múzeumból kérték-e kölcsön, vagy csak egy valós méretű makettről van szó…)

Az alkotás végül 16 nemzetközi filmes díjat söpört be, ami magukat a készítőket is meglepte. A díjak többségét ráadásul nem a zsűri döntése nyomán, hanem közönségszavazatok alapján ítélték oda. Corbin Allred akkor tudta, hogy jól dolgoztak, amikor az egyik vetítés után „egy veterán jött oda hozzám, a szeme könnybe lábadt, meg sem tudott szólalni, csak bólogatott…”

A filmet minálunk tudtommal csak elvétve sugározták, de videókazettán még lehetett kapni. Az alcímben említett név, A háború kísértetei a hivatalos magyar VHS-kiadáson szerepelt, de tapasztalataim szerint a többség Szentek és katonák címen ismeri. Nem tudom, mikor jutunk odáig, hogy DVD-n is viszontláthassuk idehaza. Jómagam az angol változatot szereztem be, amelyen angol felirat, illetve rendezői audiokommentár és egy rövid werkfilm kapott helyet. Lássuk végül a film előzetesét:



Hiteles, emlékezetes és emberi.
Értékelés: 9/10

Szentek és katonák / A háború kísértetei (Saints and Soldiers)
Medal of Honor 2003
Háborús (86 perc)
Rendező: Ryan Little
Szereplők: Corbin Allred, Alexander Niver, Kirby Heyborne
Zene: J. Bateman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr511579646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása