FILM: A menekülő ember
2014. június 25. írta: Monty H.

FILM: A menekülő ember

Véres valóságshow

A nyolcvanas évek végén látott, magánúton másolt és persze hangalámondásos külföldi filmek közül kiemelkedett egy 1987-es darab. Akciófilm volt ugyan, de abból a fajtából, amire még jóanyám is azt mondta, hogy érdekes és van üzenete. Akkoriban persze még hírből sem ismertük a később sajnos hozzánk is begyűrűző, valóságshow-nak csúfolt kultúrmocskot, mindenesetre elgondolkodtató, hogy a média mostanra miféle úton jár…

therunningman06.jpg

2017-re a világgazdaság összeomlik. A természetes erőforrások elapadása folytán az életszínvonal drasztikusan csökken. A félkatonai zónákra osztott Egyesült Államokat egy keménykezű rezsim uralja, mely természetesen az agymosást vezető médiát is irányítja, miközben a művészetek és a másként gondolkodás tiltott. A televízió legnépszerűbb műsorai életre-halálra menő valóságshow-k, melyek résztvevői a kétségbeejtő nyomor elől menekülve próbálnak szerencsét. Ben Richards a rendfenntartó erők tisztje; nem hajlandó fegyvertelen tüntetőkre tüzet nyitni, ezért viszont életfogytiglani kényszermunka jár és nemsokára ő lesz A menekülő ember című műsor ágyútölteléke.

therunningman01.jpg

A produkcióról sok minden elmondható. Először is, mai szemmel nézve meglehetősen minimalista a filmbéli jövőkép, legalábbis a díszletek és a jelmezek alig-alig állnak távol az 1980-as évek stílusától; az akciójelenetek egy része kissé összecsapott, más része átgondoltabb, de összességében picit rövidek – talán nem akarták túlhúzni a játékidőt. Ugyanakkor sikerült közérthető és szórakoztató módon figyelmeztetni a nézőt a média hatalmára és módszereire, illetve a kegyetlenség iránti közöny veszélyeire. Az átlagnéző persze valószínűleg az akcióra koncentrált, mégis, visszatekintve minden ismerősöm a film üzenetét emelte ki. És egy-egy momentum mindmáig kiemelkedik a többi közül: minden benne van például abban a jelenetben, ahogy a show elején bevezetik a kék rabruhát viselő Richardsot, akit a közönség egy emberként fújol, mint tömeggyilkos elítéltet – azonban ahogy letépik róla ezt az öltözéket és láthatóvá válik a fényes, sárga menekülő szerkó, mindez átmegy ujjongásba, ahogy ő is egy csapásra átalakul a műsor sztárjává, akiért lehet izgulni és akit majd úgyis jól kicsinálnak...

therunningman02.jpg

Schwarzenegger szerint az eredeti történet drámaisága óhatatlanul csorbát szenvedett a forgatás alatt és ez részben annak volt köszönhető, hogy az eredeti direktort, Andy Davist a stúdió kirúgta és helyére Paul Michael Glaser lépett. A Starsky és Hutch sorozat egyik címszereplője rendezett már tévésorozat-epizódokat korábban és később is, de játékfilmek terén ez volt az első jelentős munkája és meglehetősen készületlenül állított oda. Érdekes belegondolni, hogy mire lett volna képes egy másik direktor, esetleg egy kicsit hosszabb, kidolgozottabb forgatókönyv. Mivel azonban mostanság nagy divatja van az újrafeldolgozásoknak – és nemrég épp egy klasszikus Svarci-mozi, az Emlékmás felújítása is mozikba került –, előfordulhat, hogy valaki újra előveszi ezt a sztorit. Aktuálisnak ma is aktuális a téma…

therunningman07.jpg

Arnold természetesen most sem hagyott ki egyetlen ziccert sem, ha beszólásokról van szó – de ez végül is az ő védjegye. Ezek közül viszont kiemelkedik a máshol is hallott „I’ll be back”, ami nemcsak Terminátorként hangzott jól a szájából, melyben időnként egy testes szivar is feltűnik, a rá jellemző módon. Aki újra látni szeretné Schwarzeneggert fénykorában, ne hagyja ki ezt az élményt. 

therunningman mc alonso.jpg

A színészgárda emlékezetes összetételt nyújtott Svarcin túl is. A női főszerep a latinos temperamentumot nemcsak hírből ismerő Maria Conchita Alonsóé lett (lásd feljebb), aki előbb modellként és énekesnőként futott be, de akit sajnos csak kevésbé ismert filmekben láthattunk utána (például Robin Williams oldalán a Moszkva a Hudson partján című bevándorlós drámában, vagy a Ragadozó második részében), pedig elnéztem volna őt még jó sokáig… A Ragadozóban is látott Jesse Ventura és A nyolcadik utas: a halálban, illetve az Élni és halni hagyniban látott Yaphet Kotto is feltűnik, a tenyérbemászóan markáns műsorvezetőt pedig Richard Dawson alakítja. 

therunningman03.jpg

A filmzene minden ízében a nyolcvanas éveket idézi, de ez nem kimondott hátrány. Harold Faltermeyer (Top Gun, Beverly Hills-i zsaru) valóban emlékezetes dallamokat alkotott és a főtémát azóta nem feledtem, hogy először végignéztem a filmet. Az igazi ász mégis a könnyűzenei stílusú végefőcím, a Running Away With You, melyet John Parr énekelt fel, de sajnos nem került rá az eredeti CD-re (ezt később szerencsére kibővítették), és csak sok évvel később, a YouTube jóvoltából szerezhettem meg. Érdemes végighallgatni.

This is no game
Standing in the dark
I swear I heard you calling my name
And now that things have changed

No pain, no gain
Something in your eyes
Just told me that this nightmare would end
And I have found a friend

Shouting from the highest steeple
Let it out to all the people
Playing on the loudest speaker
Burning like the highest fever
You hit the right spot

No more lonely nights
With a restless heart
Roll the dice
Make a brand new start
Read the words and you got shattered
You and me were old and battered
Just one way I'm going to lose this restless heart
Running away with you

Human again
I'll take you in my arms
And hold you till the fear is over
And now the race is won

Shouting from the highest steeple
Let it out to all the people
Screaming on the loudest speaker
Burning like the highest fever
You hit the right spot

No more lonely nights
With a restless heart
Roll the dice
Make a brand new start
Read the words and you got shattered
You and me were old and battered
Just one way im going to lose this restless heart
Running away with you

Theres a new horizon
That we're both headin to
It's out there in the distance
And it's playing out to

Running away

Ez nem játék
A sötétben állva
Mintha a nevemen szólítottál volna
És most minden más lett

Valamit valamiért
A szemeidből láttam, hogy
A rémálom véget ér majd
Én pedig barátra leltem

A legmagasabb toronyból üvöltöm szét
Hogy mindenki meghallja
A leghangosabb hangszórón játszom
Úgy éget, mint a leghevesebb láz
Telibe találtál

Nincs több nyugtalan szívvel töltött
Magányos éjszaka
Dobd azt a kockát
Kezdj tiszta lappal
Elolvastad és összetörtél
Öregek és viharvertek voltunk
Csak egyféleképpen nyugodhatok meg
Ha veled menekülök el

Ismét emberként
A karomba veszlek
És ölellek, míg a félelem elpárolog
Megnyertük a versenyt

A legmagasabb toronyból üvöltöm szét
Hogy mindenki meghallja
A leghangosabb hangszórón játszom
Úgy éget, mint a leghevesebb láz
Telibe találtál

Nincs több nyugtalan szívvel töltött
Magányos éjszaka
Dobd azt a kockát
Kezdj tiszta lappal
Elolvastad és összetörtél
Öregek és viharvertek voltunk
Csak egyféleképpen nyugodhatok meg
Ha veled menekülök el

Új kilátások
Felé tartunk
Ott, a messzeségben látom
És hallom, hogy szól

Menekülünk


therunningman10.jpgCsak nemrég és véletlenül tudtam meg, hogy a film alapjául szolgáló regényt Stephen King követte el, aki 1982-ben még Richard Bachmann néven is dolgozott, mivel akkoriban nem volt ildomos egy évben több bestsellerrel is jelentkezni – márpedig King ezt a könyvet pár nap alatt vetette papírra. A 250 oldalas kötet minimalista, de összességében realistább módon vezette végig Ben Richards menekülését. Szó sincs elkerített területről, vagy csili-vili ruhát viselő vadászokról; hősünk bárhova mehet Észak-Amerikában, továbbá bárki és mindenki üldözheti, bár természetesen hivatásos fejvadászok is a nyomában vannak. King sokkal mélyebben elmerült a fiktív jövő nyomorúságos világában és több mellékszereplőt is bevont a történetbe. Ugyanakkor – bár a szerzőtől csak egyetlen másik könyvet olvastam eddig – úgy éreztem, ez még nem az a King, akit ma olyannyira kedvelnek. A párbeszédek valahogy nem ülnek és nem csak a film után szabadon gondoltam úgy, belefért volna még némi izgalom vagy csavarás a sztoriba. Mindenesetre jó hír az érdeklődőknek, hogy a regényt a magyarul is kiadták.

Nagy szívfájdalmam, hogy ez a klasszikus azóta sem vásárolható meg nálunk DVD-n. Pedig lenne rajta hely a kiváló magyar szinkronnak, melyben Vass Gábor, Orosz Helga és Gruber Hugó hangját hallhattuk viszont – szerencsére a YouTube-on megtalálható, lásd fent. Az angol DVD-változat pedig semmiféle extrát nem tartalmaz, még feliratot sem és mind a képminőségre, mind a hangsávra ráférne egy kis frissítés.

 

Intelligensebb akciófilm a nyolcvanas évekből.
Értékelés: 8/10

A menekülő ember (The Running Man)
Tristar 1987
Akció, dráma (101 perc)
Rendező: Paul Michael Glaser
Szereplők: Arnold Schwzarnegger, Maria Conchita Alonso
Zene: Harold Faltermeyer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr676290748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.06.25. 20:56:53

Nem tenném top listára, egyszerűen csak egy őrült jó film, ami mellesleg méltósággal öregedett (van pár film a 80as évekből mi nem mondhatja el ezt magáról).

Csodálom hogy "Starsky" nem rendezett többet...

Monty H. 2014.06.25. 21:28:07

@ZF2: Az IMDB szerint rendezett még pár játékfilmet, de utána inkább tévés műveket.

Amit a méltósággal öregedésről mondtál, egyébként telitalálat.

bandigyerek 2014.06.25. 21:55:11

olvastam a könyvet és ha jól emlékszem a végén egy az egyben megtörténik a 9/11-es repülőgépes felhőkarcolóba repülés, ami vérfagyasztó volt, az események után olvasva..

panerai 2014.06.25. 22:52:14

A running man az 1983-as Le Prix du Danger című francia film remakje.

Monty H. 2014.06.25. 23:29:35

@panerai: Én egy, azt hiszem, olasz változatról tudok, ami a magyar tévében is lement. De lehet, persze, hogy rosszul emlékszem, és francia volt... Simán lehet, hogy innen koppintották, ahogy a True Lies esetében is történt. Svarci ez utóbbi kapcsán le is írja az önéletrajzában, hogy francia eredetű a sztori, A menekülő embernél nem említ ilyet.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.26. 09:11:24

"Csak nemrég és véletlenül tudtam meg, hogy a film alapjául szolgáló regényt Stephen King követte el"

Sőt, szerintem létezett egy korábbi scifi mű is ugyanebben a témában, erre határozottan emlékszem, hogy magyarul is megjelent egy Galaktikában...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.06.26. 09:13:37

@panerai:
@Monty H.:
Én láttam anno egy hasonló francia filmet a tévében ami egész jó volt.

Zus 2014.06.26. 10:14:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: és egy ősz hajú (vagy őszre festetthajú), copfos idősebb arc volt a műsorvezető és a végén belehullott valami épület N-edik emeletéről a földön meredező betonacélokba. Ilyesmire emlékszem az eredeti francia filmből.

alprazolam 2014.06.26. 10:31:31

@Hoppácska: úgy biza. Nyújorkban kellett eljutni valahogy, azt hiszem menhettenbe. még a folyón is át kellett kelnie a főhősnek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.26. 10:41:40

és ennek a filmnek 1 perce többet ér, mint a mockinbird egész sorozata.

Ríl 2014.06.26. 12:22:57

Nem rossz darab. Szerintem pár dologban veri az Éhezők viadalát is. A végén még hiányoltam volna valami komolyabb jelenetet, hogy elindul a forradalom, mert itt végül is csak a tévéműsort kapták szét, egy masszív rendőrállam ezt a lázongást még leveri simán.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.26. 12:27:57

@alprazolam:
Volt egy olyan scifi novella is, hogy arról szól a műsor, hogy minél közelebb kell lenni a kiválasztotthoz. Először bemondták hogy negyvenes férfi. Aztán, hogy kopasz. Aztán kis idő múlva, hogy hol lakik... aztán, hogy melyik utcában stb. stb.

Az emberek meg tülekedtek, hogy minél közelebb legyenek a vélt vagy valós illetőhöz (aki szintén ugyanúgy csak ekkor tudta meg)... s eközben törnek zúznak, a végén szinte összenyomják a kiválasztottat...
De hát ez a játék, ez a sóbiznisz...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.26. 13:33:49

pont mostanában gondoltam újranézni

Andie 2014.06.26. 14:56:52

Szeretem Svarcit, és a filmjeit is, ez is egy nagy nagy kedvenc. De a könyv lényegesen jobb, mélyebb értelmű. Mondjuk igazából csak az tudja átérezni, akinek van családja, gyereke. Ott ugyanis a faszi értük fut, értük harcol, hogy a nyert pénzből tudjon gyógyszert venni a gyereknek. Ugyebár akinek van gyereke, az tudja, hogy ezt simán bevállalná, bármikor. Csakhát a megpróbáltatások, a menekülés maga, az emberek kegyetlensége, arctalansága, és a végén a nagy átverés... hát legalább olyan "hübazzeg", mint a "Köd" végén a zárójelenet...

Monty H. 2014.06.26. 22:24:28

@Ríl: Pontosan így éreztem én is. Éppen csak elkezdődött valami, de úgy érezzük, mintha ezzel minden el volna rendezve. Hát, biztosan nem... (Az Equilibriumban legalább egy egyperces kis forradalom lefutott a végén.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.06.28. 10:52:16

@Zus: Hát vagy jó 20-25 éve láthattam.
Amire emlékszem.
A válogatásnál sorba álltak a jelentkezők,asszem civilek.
Nézték a monitoron őket,az egyik ember mondta is a főhősre,hogy nem őt kellene választani-látott benne valamit,hogy baj lesz vele.
Többen üldöztékamikor egyet megölt,vagy lezuhant az illető,már nem tudom.
Egyszer nagy szarban volt,és jött az egyik műsorvezetőnő egy kocsival és kimentette.
Aztán rájött a főhős,hogy úgy van szervezve a játék,hogy a cél előtt kapják el.
Aztán kiverte a balhét egyenes adásban talán.
De többre nem emlékszem,hogy hogyan is végződött például.
süti beállítások módosítása