FILM: Kilenc
2014. május 09. írta: Monty H.

FILM: Kilenc

A világot a férfiak irányítják, a férfiakat meg a nők

Ismét egy olyan műről lesz szó, amely nem próbál mélyértelmű, vagy gyökeresen új összetevőkkel kiemelkedni a mezőnyből, inkább megmarad a jól bevált elemeknél - már csak azért is, mert egy Fellini-film, a 8 és fél feldolgozása - hogy egy szimplán szórakoztató zenés alkotásként tekinthessünk rá.

nine 1.jpg

Guido Conti, az elismert olasz filmrendező éppen egy nagyszabású forgatás előtt áll. Az egyik gond az, hogy még egyetlenegy oldalt sem írt meg a forgatókönyvből, de amúgy magánéleti válságban is szenved. Gyönyörű feleségét továbbra is csalja, a kor és a stressz pedig kikezdte az egészségét. Teng-leng, emlékezik, töpreng, ihletet keres, életének meghatározó - élő vagy már halott - nőalakjaival időzget, és a forgatás kezdete egyre csak közeleg...

nine 2.jpg

Tudom, tudom, ha a filmkészítés nehézségeit akarnám bemutatni, ennél sablonosabb alaptémát nem is nagyon választhatnék. De, azt hiszem, nem is kell több. Az egész sztoriban nem látunk frissnek nevezhető élethelyzeteket vagy meglepő párbeszédeket. Mintha szándékosan maradtak volna meg a sablonoknál és ehhez direkt választották volna az 1960-as éveket, egyfajta néma kifogásként. Nem mintha kifogásokat kellene keresni e témában, hiszen a filmet amúgy is a karakterek, az őket életre keltő színészek és a zene viszi el a hátán. Utóbbi természetesen merít a modern stílusból is, de az összhatást ez szerintem nem zavarja. A színészek névsora pedig igazi sztárparádéval ajándékoz meg minket. Itt van Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Judi Dench, Sophia Loren és Kate Hudson, s többségük bizony énekel is. Kate Hudson Cinema Italianóját például nehezen feledem, lásd alább.

A film DVD-n is kapható nálunk. 5.1-es magyar és angol hangsávhoz magyar feliratot kapunk. Extraként kisfilmeket, előzetest és interjúkat tettek a lemezre. 

Nem korszakalkotó, de jó kis musical.
Értékelés: 7/10

Kilenc (Nine)
Weinstein Co. 2009
Musical (114 perc)
Rendező: Rob Marshall
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard
Zene: Andrea Guerra

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr245699285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2014.05.09. 23:53:58

Rühellem ezt a filmet :)

Day-Lewis maga is karrierje legnagyobb ballépésének tartja, hogy elvállalta és azt hiszem a többi sztár sem a legbüszkébb arra, amit az elkészült anyagból Rob Marshall összehozott.

Musical-nek gyenge, tiszteletadásnak pedig a felszínességével sértő minden Fellini és Mastroianni rajongónak.

Csak azoknak ajánlom, akiket nem zavarnak a rosszul összeszerkesztett, értelmetlen filmek és elég ha nézhetik a legendás nevekből álló gárdát, aminek tagjait szintén vastagon bepaliztak ezzel a mozival :P

Monty H. 2014.05.13. 21:32:24

@symor: Nem vagyok nagy ismerője az olasz filmeknek, sem a musicaleknek. Így, ebben az állapotomban írom, hogy szerintem nem rossz :-) A zene egyébként nagyon bejött, utólag is hallgattam.
süti beállítások módosítása