KÉPREGÉNY: Star Wars: Darth Vader and The Ghost Prison
2013. március 28. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Star Wars: Darth Vader and The Ghost Prison

A sithek bosszúja premierje után, vagyis 2005 óta a Dark Horse képregényeiben többször is felbukkant a felemelkedő Birodalom első számú szolgája, Darth Vader mint főszereplő, s a sztori általában a megmaradt jedik elpusztítása körül forog. Ez a korszak két szempontból is érdekes lehet: egyrészt Vader sem az az egyértelműen legyőzhetetlen sith lovag még, másrészt a Császár új rendszere sem áll biztos lábakon…

ghost prison-montage.jpg

Éppen ez utóbbi az a tény, amit egyesek megpróbálnak kihasználni… Jelen történet a III. epizód történései után néhány hónappal veszi kezdetét. A birodalmi propagandagépezet mindent elkövet az egység látszatának erősítése érdekében, s ennek keretében komoly publicitást kap az újjászervezett haderő kadétjainak első végzős évfolyama, mely Coruscanton vesz részt a záróünnepségen. Köztük van az évfolyamelső, a testi fogyatékos Laurita Tohm hadnagy, akinek minden vágya, hogy legjobb tudása szerint szolgálhassa az Uralkodót. A ceremóniát követő éjszaka azonban váratlan fordulatot vesznek az események, és Tohm hirtelen Vader nagyúr mellett találja magát, akivel közösen kell kiállniuk egy belülről szervezett felkelés ellenében.

ghost prison-sample1.jpg

Ez a képregény az elmúlt évek Star Wars-termésének talán legemlékezetesebb darabja. Vizuálisan lenyűgöző, még az elborzasztóbb részeknél is – erről Agustin Alessio gondoskodott, és szerencsénkre ezúttal nem kell a történet felénél más stílusra váltanunk, hiszen végig ő dolgozott a projekten. A borítók Dave Wilkins munkái – ő is megtette a magáét; különösen jól sikerült a harmadik füzet címlapja. De ott van még a történet, mely több szempontból is célba talál. Leginkább azért, mert tud újat mutatni. Olyan oldaláról láttatja a Birodalom korai időszakát, mely az eddigiek ismeretében határozottan más. Megmutatja a rezsim gyengeségét, és azt, hogy a hadsereg berkeiben is akadt elegendő másképp gondolkodó ahhoz, hogy esetleg máshogy alakuljon a galaxis sorsa. És hát a jedik egyik gondosan őrzött titkát is felfedik. Mindehhez pedig egy új karaktert választottak főszereplőnek, aki fogyatékosságai miatt is kilóg egy kicsit a sorból, ám lelki erejével ezt ellensúlyozza. Mellette felbukkan még Trachta moff, akire a magyarul tíz évvel ezelőtt kiadott Cselszövés című füzetből emlékezhetünk. Mindent egybevetve, kiváló képregénnyel van dolgunk, amiben egyetlen apró gyengeséget találtam csak, a történet legvégének egy apró fordulatát, mely véleményem szerint csak azért volt szükséges, hogy a zárás olyan lehessen, amilyen. Úgy vélem, a Ghost Prison ennél fantáziadúsabb befejezést érdemelt volna.

ghost prison-sample2.jpg

A kiadvány előbb ötfüzetes szériaként jelent meg a tavalyi év végén, de pár héten belül már kapható lesz gyűjteményes kötetben is, persze csak angolul. Mindenesetre a Szukits figyelmébe ajánlanám, mert minden bizonnyal magyarul is lenne rá igény.

Star Wars: Darth Vader and The Ghost Prison
Írta: Haden Blackman
Rajzolta: Augustin Alessio, Dave Wilkins, Tsuneo Sanda
Dark Horse Comics 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr725140211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása