KÖNYV: Szellemhadtest (John Scalzi)
2013. március 10. írta: Monty H.

KÖNYV: Szellemhadtest (John Scalzi)

Különleges katonák, különleges feladatokra

Bár a magyar könyvpiac eladási statisztikáira nem látok rá, a vonatkozó netes kritikák alapján úgy látom, Scalzi előző könyve, a Vének háborúja hazánkban is elnyerte a sci-fi-kedvelő közönség elismerését. A folytatás pedig egy-két héttel ezelőtt megérkezett hozzánk, amiért az Agave kiadót illeti a köszönet.

szellemhadtest.jpgBár a környezet és a korszak azonos, a karakterek újak, többségük a Gyarmati Véderő Különleges Erőinek – közkeletű nevén a Szellemhadtestnek – tagja. Míg az első kötetben a földi lakosság kiöregedő képviselőinek újjászületése és kondicionálása volt hangsúlyos, most megtudhatjuk, kiből-miből lesznek ebben a fiktív univerzumban az elitkatonák, akikre pedig nagy szükség van, hiszen egy dezertáló tudós veszélybe sodorja az emberiséget, miközben újabb galaktikus konfliktus van kitörőben…

Scalzi most sem okoz csalódást. Bár a történet a kelleténél nehezebben indul be, összességében most is egy igényes katonai sci-firől van szó. A szerző érezhetően ezúttal is elegendő energiát szánt a háttérsztori és a szükséges részletek kidolgozására, de a hiteles(nek hangzó) szakmai okfejtések sem maradnak el – ez utóbbiban továbbra is nagyon ott van az író. Ami pedig hab a tortán, az jelenkorunk fantasztikus klasszikusainak felemlegetése, amit szintén a történethez illó módon oldott meg. Épp ezért abszolút eltaláltnak gondolom az Entertainment Weekly kritikáját, mely szerint: "A Csillagközi invázió és a Tökéletes katona keveréke. A Szellemhadtest a legjobb katonai SF-hagyományok szerint idézi meg az öntudatra ébredés, az árulás és a küzdelem toposzait.”


Szellemhadtest (The Ghost Brigades)
Írta: John Scalzi
Fordította: Farkas István
Agave 2013
300 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr205126671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ríl 2013.05.04. 17:16:29

Hát a Szellemhadtest legalább olyan jó, mint az első kötet. (Ami kevés regényciklus esetén mondható el.) Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy minden idők legjobb scifijei közt lehet számontartani a Vének háborúja-univerzumot. Film vajon mikor lesz belőle?

Nekem az tetszik, hogy az apró részletek is kidolgozottak, a kitalált világ logikusan van felépítve, nincsenek zavaró következetlenségek mint a legtöbb scifiben. Az (ál)tudományosság is eléri azt a szintet, hogy egy magamfajta félértelmiségi számára hihetővé teszi a történetet, amit szintén problémásnak szoktam látni más helyeken.

Monty H. 2013.05.05. 11:15:51

@Ríl: Ámen. A filmváltozatot én is várom. Bár ez sorozatban talán jobban kidolgozható lenne...

Ríl 2013.05.05. 11:27:02

És még egy szpojleres megjegyzés:
Olvasás közben eszembe jutott egy olyan eshetőség a sztori csúcspontján, hogy Boutin még létező testébe visszatöltik Dirac lementett tudatát. Talán jobb, hogy nem így történt, de érdekes helyzeteket lehetett volna ezen a vonalon is végigvinni a sztoriból.
süti beállítások módosítása