FILM: Az oroszlán ugrani készül
2013. február 03. írta: Monty H.

FILM: Az oroszlán ugrani készül

A magyar James Bond lecsap

A hatvanas évek hidegháborús hangulata kedvezett a kémfilmeknek, azon belül is leginkább a James Bond-sorozatnak, melynek – akármilyen fura is – kelet-európai megfelelője is volt. Révész György krimije tulajdonképpen a 007-es széria paródiája is lehetne – sőt, az is, a felirat szerint „sok iróniával”.

az oroszlan ugrani keszul1.jpg

Húsz év után szabadul a börtönből a náci háborús bűnösként aposztrofált Dr. Otto Klauberg. Birtokában van a hihetetlenül hatékony Pestis XX ampulla alapanyaga, mellyel bárki könnyedén világuralomra törhetne. Mindezt egykori főnöke is tudja, aki mindenáron meg akarja szerezni ezt a vegyi fegyvert a vonakodó professzortól. Szerencsére a közelbe van a top magyar titkosügynök, Menő Fej, aki ráadásul a tudós leányával flörtöl…

az oroszlan ugrani keszul2.jpg

A magyar mentalitás és a kelet-európai színvonal bizony erősen érezhető ezen az alkotáson. Ez akkoriban, több mint negyven évvel ezelőtt nem számított hibának, sőt, ma már azonban meglehetősen ódivatúvá teszi, ezzel párhuzamosan pedig sokkal kevésbé élvezhetővé. A film elején még van miért izgulni, ráadásul néhány sablonos, de nagyon jópofa eszközzel – ilyenek a Tarantino által is kedvelt fejezetcímek, illetve a Menő Fejt bemutató rajzfilmes jellegű snitt – a hangulatnak is adnak egy löketet. Utána viszont a sztori leül, s marad a korabeli hangulat számtalan stílusjegye: a kissé ártatlannak érződő pofozkodások, a csípőből tüzelős csatajelenetek, némi fojtott erotika, a gyönyörű jugoszláv tengerpart, s egy-két poénos beszólás. De ez sajnos még retró-élménynek is kevés, főleg, ha azt vesszük, hogy Bujtor Istvánnal a későbbiekben készültek sokkal jobb krimik is. A zenei élményt az Illés-féle Sárga rózsa, illetve egy Wagner-klasszikus, A valkűrök lovaglása szabja meg, mivel mást nem is igen hallunk filmzene címén.

az oroszlan ugrani keszul3.jpg

A film DVD-n is kapható, magyar hangsávval, felirat nélkül. Extraként egy fotógaléria szolgál.

Kissé ódivatú kémfilm.
Értékelés: 5/10

Az oroszlán ugrani készül
MAFILM 1969
Krimi, vígjáték (81 perc)
Rendező: Révész György
Szereplők: Bujtor István, Ajtay Andor
Zene: Szörényi Levente és az Illés zenekar

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr154715230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2013.02.05. 19:34:07

Azt még meg lehetett volna említeni, hogy az egyik rossz fiú Papp László volt! :)

Facel Vega 2014.07.01. 15:10:21

És Bujtor lepofozza Pap Lacit :)
süti beállítások módosítása