FILM: Mókás arc
2012. október 02. írta: Monty H.

FILM: Mókás arc

Audrey újra Párizsban

Az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam Audreyt, úgyhogy most igyekszem pótolni mulasztásomat, méghozzá egy igen híres zenés-romantikus filmjével, mely 55 évvel ezelőtt készült, több más filmjéhez hasonlóan – Párizsban... 

funnyface1.jpg

Egy nagymenő amerikai divatmagazin címlapfotósa, Dick Avery a legújabb kollekció összeállítása közben rácsodálkozik egy könyvesbolti eladóra, Jo Stocktonra, akinek egyszerű nőiessége és mókás arca megihleti, s ráveszi a főszerkesztőt, vigyék ezt a leányt Párizsba, az ottani fotózásra. Jo kissé földhözragadt teremtés, akinek a divat nem sokat jelent, de a francia fővárosba utazás régi álma, ezért igent mond a nem mindennapi kalandra...

funnyface2.jpg

Hepburn ebben a filmben maga énekelte fel saját dalait (ellentétben a My Fair Ladyvel, amelyben az ő hangja sajnos már kevésnek bizonyult), de tánctudásának is fontos szerep jutott. Partnere Fred Astaire, aki a film évtizedekkel korábban játszott színpadi változatában is szerepelt már - Audrey eleinte zavarban is volt, hogy vele játszhat, és kellett egy kis idő, míg felengedett a táncpróbák során. A rendező Stanley Donen volt (maga is kiváló táncos), neki köszönhettük az Ének az esőbent, az Indiszkrétet vagy az Amerikai fogócskát is. A forgatást mellesleg több tényező is nehezítette, elsősorban az esős párizsi időjárás, illetve a politikai nyugtalanság és a zavargások. A film végül nagy sikert aratott mind a közönség, mind a kritikusok körében.

funnyface3.jpg

Szerencsére ez is olyan alkotás, mely fél évszázadon túl is megőrizte frissességét és ártatlan báját. A fényképezés pazar, a párizsi környezet adja magát, Audrey ruhakölteményeit pedig Hubert Givenchy és Edith Head követte el, vagyis vizualitás terén ez a film is jócskán hozzátett a Hepburn-imázshoz.

Tudtommal a filmet soha nem jelentették meg nálunk DVD-n, így ismét csak a nemzetközi változatról tudok beszámolni, melyen angol és német hangsáv, illetve magyar, angol, német és sok más felirat szerepel. Extraként előzetest, képgalériát és egy kisfilmet kapunk a Paramount ötvenes évekbeli alkotásairól.

Audreys-zenés-romantikus klasszikus.
Értékelés: 8/10

Mókás arc (Funny Face)
Paramount 1957
Zenés-romantikus film (97 perc)
Rendező: Stanley Donen
Főszereplők: Audrey Hepburn, Fred Astaire
Zene: George Gershwin, Roger Edens, Alexander Courage, Van Cleave

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr244811010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása